Οι 10 ωραιότερες φυσικές τρύπες στην γη

Οι τρύπες στο έδαφος είναι ένα από τα πιο ανεξήγητα αλλά και ταυτόχρονα πιο συναρπαστικά φαινόμενα της φύσης. Σχηματίζονται σταδιακά ή εντελώς ξαφνικά και βρίσκονται παντού σε όλο τον κόσμο. Σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τις 10 πιο εντυπωσιακές..

1. Dean’s Blue Hole, Μπαχάμες

Dean's Blue Hole

Dean's Blue Hole Aerial 4

link

Το Dean Blue Hole με 202 μέτρα είναι η βαθύτερη γνωστή θαλάσσια τρύπα του κόσμου. Βρίσκεται σε έναν κόλπο δυτικά της πόλης Clarence στο Long Island, στις Μπαχάμες.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόπος συνάντησης όσων λατρεύουν την ελεύθερη κατάδυση.

 

2. Καταβόθρα Bimmah, Ομάν

Bimmah Sinkhole

link

Bimmah Sinkhole2

link

Σχηματίστηκε όταν κατέρρευσε το έδαφος πάνω από μια υποθαλάσσια σήραγγα 500 μέτρων που οδηγεί στην θάλασσα. Έτσι το νερό στην τρύπα δεν είναι ούτε καθαρά αλμυρό ούτε γλυκό. Υπάρχουν αρκετοί που τολμούν να βουτήξουν αλλά με μεγάλη πάντα προσοχή λόγω των πολύ συχνών ακραίων παλιρροϊκών φαινόμενων.

 

3. Great Blue Hole, Μπελίζ

Belize

link

Belize2

link

Το Great Blue Hole είναι μια μεγάλη υποβρύχια τρύπα στα ανοικτά των ακτών της Μπελίζ. Η τρύπα έχει κυκλικό σχήμα, πάνω από 300 μέτρα μήκος και 124 μέτρα βάθος. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) και είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός αυτοδυτών αναψυχής.

 

4. Ik Kil, Μεξικό

Ik Kil

link

Ik Kil2

link

Το Ik Kil είναι μια πολύ γνωστή τρύπα έξω από το Piste, στο Μεξικό.  Βρίσκεται στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν και αποτελεί μέρος του αρχαιολογικού πάρκου Ik Kil κοντά στο Chichen Itza. Είναι ανοιχτή στο κοινό που θέλει να την εξερευνήσει και πολύ συχνά αποτελεί ακόμη και μέρος τουριστικών εκδρομών.

5. Red Lake, Κροατία

Red Lake

link

Η καταβόθρα Red Lake βρίσκεται κοντά στην πόλη Imotski, της Κροατίας και είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο. Είναι γνωστή για τα πολυάριθμα σπήλαια και τους εντυπωσιακά υψηλούς απότομους βράχους που φτάνουν τα 241 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο του νερού. Λόγω του μεγέθους της έχει εξερευνηθεί μόνο έως τα 530 μέτρα.

 

6. Zacaton, Μεξικό

Zacatón

link

Zacatón2

link

Με συνολικό βάθος 339 μέτρα η καταβόθρα στο Zacatón είναι η βαθύτερη στον κόσμο. Βρίσκεται στο Δήμο Aldama στη βορειοανατολική πολιτεία Tamaulipas, στο Μεξικό, και τροφοδοτείται από μια ιαματική πηγή με φρέσκο νερό.
Το όνομα της προέρχεται από τα πλωτά κομμάτια από γρασίδι Zacaton που παρασύρονται και κινούνται στην επιφάνεια του νερού ανάλογα με τις διαθέσεις του ανέμου.
 

7. Morning Glory, Ουαϊόμινγκ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Morning Glory Pool

link

Morning Glory Pool2

link

Μια από τις πιο γνωστές αλλά και πιο όμορφες θερμικές πισίνες στον κόσμο. Βρίσκεται στο πάρκο Yellowstone και πήρε το όνομα της το 1880 λόγω της ομοιότητας της με ένα λουλούδι. Μέχρι λίγες δεκαετίες πριν το χρώμα της πηγής ήταν μπλε. Σήμερα έχει πάρει μια βαθιά πράσινη απόχρωση με κίτρινους και πορτοκαλί δακτυλίους. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα της εξηγείται από τα βακτήρια που κατοικούν στο νερό. Για να φτάσετε σε αυτή θα πρέπει να περπατήσετε κατά μήκος του Άνω Geyser και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να την επισκεφτείτε.

8. Neversink Pit, Αλαμπάμα, ΗΠΑ

Neversink Pit

link

Το Neversink Pit, μια ασβεστολιθική καταβόθρα στην Αλαμπάμα, λόγω της βλάστησης στις προεξοχές και τους καταρράκτες της είναι μία από τις πιο φωτογραφημένες καταβόθρες στον κόσμο. Η οπή έχει περίπου 12 μέτρα πλάτος στην κορυφή, αλλά επεκτείνεται στα 30 μέτρα στο κάτω μέρος της, το οποίο είναι μέτρα κάτω από το έδαφος. Στο Neversink ζουν πολλές νυχτερίδες αλλά και πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη φτέρης.

 

9. Giant’s Kettle, Ροβανιέμι, Φινλανδία

Giant's Kettle

link

Ο «βραστήρας του γίγαντα» βρίσκεται στο Ροβανιέμι, στη Φινλανδία και είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της Φινλανδίας. Έχει διάμετρο 5,7 – 8 μέτρα και βάθος 15,4 μέτρα.

 

10. Balaa Καταβόθρα, Λίβανος

Balaa Sinkhole

link

Η καταβόθρα Balaa βρίσκεται στο βόρειο Λίβανο. Το βάθος της φτάνει περίπου τα 250 μέτρα. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι ο καταρράκτης Baatara που χύνεται από την μια πλευρά της δημιουργώντας τρεις φυσικές γέφυρες, η μια πάνω στην άλλη. Ανακαλύφθηκε το 1952 από τον Γάλλο σπηλαιολόγο Henri Coiffait. Ο καταρράκτης αλλά και όλη η γύρω περιοχή έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως την δεκαετία του 1980 από τον οργανισμό Spéléo club du Liban.