Γνώριζες για την υψοφοβία, την αγοραφοβία και την κλειστοφοβία, αλλά μάλλον για τη… φοβοφοβία και μερικές ακόμα απίστευτες φοβίες, δεν σας είχε μιλήσει κανείς μέχρι σήμερα…

 

1.  Παποφοβία, η φοβία για τον Πάπα

Οι 7 πιο περίεργες φοβίες στον κόσμο

Μπορεί ο Πάπας να είναι ένα σύμβολο ειρήνης και καλοσύνης  για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, αλλά για μια μικρή μειοψηφία αποτελεί πραγματικό φόβητρο.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από Papaphobia νιώθουν ταχυπαλμία, ζαλάδες, παθαίνουν κρίση πανικού και οξεία εφίδρωση κάθε φορά που βλέπουν τον Πάπα στην τηλεόραση ή από κοντά.

 

 

2.  Εφηβοφοβία, η φοβία για τους εφήβους

Οι 7 πιο περίεργες φοβίες στον κόσμο

Εντοπίζεται στο φόβο πολλών μεγαλύτερων στην ενδεχόμενη απόρριψη που μπορεί να δεχτούν από κάποιον έφηβο και έχει φυσικά τις ρίζες της στο δεδομένο χάσμα γενεών και στον τρόπο που εκφράζεται σε κάθε κοινωνία.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εφηβοφοβία μεταφράζεται και ως η ανακριβής και λανθασμένη εκτίμηση των νέων από ανθρώπους με διφορούμενα πρότυπα. Όλο αυτό.

 

 

3.  Φαγοφοβία, η φοβία του να καταπίνεις

Οι 7 πιο περίεργες φοβίες στον κόσμο

Στις ήπιες περιπτώσεις, ο φαγοφοβικός καταπίνει μόνο μαλακή τροφή και υγρά, αν και παραπονιέται για πόνους στο λαιμό κατά τη διάρκεια της κατάποσης, οι οποίοι δεν εξηγούνται επιστημονικά και μετά από ιατρική εξέταση.

Η Phagophobia μπορεί να οδηγήσει στο φόβο του να τρως και συνεπώς στην απώλεια βάρους.

 

 

4.  Εμετοφοβία, η φοβία του να κάνεις εμετό

Οι 7 πιο περίεργες φοβίες στον κόσμο

Αυτή η φοβία ενδεχομένως να ταλαιπωρεί περισσότερους συνανθρώπους μας, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Πολλοί από τους πάσχοντες “πέφτουν” αναπόφευκτα στην ανορεξία, αφού αποφεύγουν να τρέφονται με το φόβο μην κάνουν εμετό.

 

 

5.  Triskaidekaphobia, η φοβία του αιρθμού 13

 

Οι 7 πιο περίεργες φοβίες στον κόσμο
Ακόμα και ο Αδόφλος Χίτλερ φοβόταν τον αριθμό 13, χωρίς κάποια συγκεκριμένη εξήγηση. Η πρόληψη για τον αριθμό 13 είναι γνωστή και στη χώρας μας, ενώ στην Ασία το αντίστοιχο 13 είναι το 4.

 

 

6.  Κουμποφοβία (sewing buttons)

Οι 7 πιο περίεργες φοβίες στον κόσμο

Η κουμποφοβία είναι ο φόβος των κουμπιών και ξεκινάει από την παιδική ηλικία!Σε αυτή την φοβία ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να αγγίζει το κουμπί ούτε να το έχει πάνω του!Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολα ρούχα γιατί η μόνη τους επιλογή είναι το ρούχο να έχει φερμουάρ και όχι κουμπιά!

 

7.  «Nomophobia» ή αλλιώς φοβία έλλειψης κινητού τηλεφώνου.

Οι 7 πιο περίεργες φοβίες στον κόσμο

Αυτή εκτιμούν οι ειδικοί ότι είναι η νέα μάστιγα του αιώνα, καθώς καθημερινά εκατομμύρια χρήστες κινητού τηλεφώνου παθαίνουν κρίσεις άγχους στην ιδέα ότι έχουν ξεχάσει ή χάσει το τηλέφωνό τους.Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη φοβία επηρεάζει τουλάχιστον το 53% των κατόχων κινητών!

Μάλιστα, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα περισσότεροι από 13 εκατομμύρια Βρετανοί τρέμουν την στιγμή που θα βρεθούν χωρίς τηλέφωνο. Όπως δήλωσαν, παθαίνουν πανικό στη σκέψη ότι δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους ή τους φίλους τους και για τον λόγο αυτό παραμένουν «κολλημένοι» στο ακουστικό τους.Οι περισσότεροι μάλιστα ανέφεραν ότι για τον λόγο αυτό δεν απενεργοποιούν ποτέ το κινητό τους.

Ο ένας στους δέκα δήλωσαν ότι για επαγγελματικούς λόγους πρέπει να έχουν διαρκώς ένα τηλέφωνο μαζί τους, ενώ μόλις το 9% είπαν πως απενεργοποιούν το κινητό τους γιατί τους αγχώνει

Κατά τ΄ άλλα, μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο για άλλες περίεργες φοβίες καταδεικνύει ότι έχει “εφευρεθεί” φοβία σχεδόν για οτιδήποτε υπάρχει/κινείται/ζει εκεί έξω.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις Nomatophobia (η φοβία για τα ονόματα και τις λέξεις), Syngenesophobia (ο φόβος για τους συγγενείς), Ablutophobia (ο φόβος του να πλένεσαι), Aerophobia (ο φόβος για τον αέρα) και Aurophobia (ο φόβος για τον χρυσό). Εσείς πάσχετε από κάποια εκ των παραπάνω;

via via