Ομογενής πεθαίνοντας άφησε 1,3 εκατ. δολάρια για να μη χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία
Advertisement

Ο ομογενής Αναστάσιος Βασιλογιάννης ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε μόνος του, λάτρευε τόσο την Ελλάδα που πεθαίνοντας άφησε κληρονομιά 1,3 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο La Trobe για να μην χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία.
Ομογενής πεθαίνοντας άφησε 1,3 εκατ. δολάρια για να μη χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία
Η είδηση έγινε γνωστή πριν δυο χρόνια. Πριν λίγες μέρες όμως στο Συνέδριο της Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών, έγιναν γνωστές μερικές ακόμη λεπτομέρειες της ζωής του μεγάλου ευεργέτη.

Σύμφωνα με το neoskosmos.com, στο συνέδριο που διεξήχθη στη Μελβούρνη, παραβρέθηκαν ο ανιψιός του Νίκος Βασιλογιαννακόπουλος και η σύζυγός του Μαρία.
Ομογενής πεθαίνοντας άφησε 1,3 εκατ. δολάρια για να μη χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία
Όπως είπε ο κ. Βασιλογιαννακόπουλος, ο θείος του γεννήθηκε στην Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας και έφθασε στην Αυστραλία σε ηλικία 26 ετών προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Advertisement

Στην Ελλάδα προσπάθησε πολλές φορές να σπουδάσει, αλλά «τον έκοβαν». Στην Αυστραλία εργάστηκε στα ταχυδρομεία. Δεν έκανε οικογένεια και αφιέρωσε τη ζωή του στο διάβασμα ελληνικών βιβλίων.

Πέθανε σε ίδρυμα για ηλικιωμένους της Brotherhood of St. Laurence, σε ηλικία 81 ετών, το Νοέμβριο του 2011.

Την Παρασκευή, στην έναρξη του Συνεδρίου βραβεύτηκαν και οι τρεις κορυφαίοι φοιτητές του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, με ένα συμβολικό ποσόν από τους τόκους του ποσού που δώρισε ο Βασιλογιάννης.

Το 13ο Διετές Συνέδριο της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας οργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας, 168 Lonsdale Street, Melbourne, και διήρκεσε μέχρι την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016.

Το Συνέδριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες προσέλκυσης του ενδιαφέροντος εκ μέρους φοιτητών και ερευνητών από τον αυστραλιανό χώρο, ώστε να ενισχύσει το μέλλον των Ελληνικών Σπουδών στα αυστραλιανά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από όλη την Αυστραλία και το εξωτερικό, με θέματα που αφορούν τους τομείς κυρίως της λογοτεχνίας, της εκπαίδευσης, της μετανάστευσης, της ταυτότητας, κ.λπ.

Advertisement