Advertisement

Μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, σε μια πλαγιά του Κισσάμου, κρυμμένος ανάμεσα στα βουνά, βρίσκεται ένας οικισμός βγαλμένος από άλλη εποχή.

Στη Μηλιά δεν υπάρχει ηλεκτρικό και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Οχι γιατί δεν έχουν φθάσει εκεί, αλλά από επιλογή. Οι επισκέπτες αυτού του μαγικού τόπου είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν έξω από τα όρια του χωριού τα αυτοκίνητά τους και να ζήσουν κάπως αλλιώς

Advertisement

Γιατί όσοι επιλέγουν να περάσουν λίγες ημέρες εκεί το κάνουν για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, για να περνούν τα βράδια τους κάτω από το φως των αστεριών και να ακούνε μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα κοντινά ρυάκια.Η Μηλιά είναι ένα πρόσφατα κτισμένο χωριό, αλλά με τρόπο τελείως παραδοσιακό και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου.

Από τα μεσαιωνικά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και ο αρχικός οικισμός, με τους θρύλους της περιοχής να λένε ότι για αυτό ευθύνεται μια ασθένεια που χτύπησε πριν αιώνες ολόκληρη την Κρήτη και ανάγκασε τους τότε κατοίκους του να φύγουν από εκεί.

Μια ομάδα ανθρώπων μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες αναστήλωσε το μεσαιωνικό οικισμό, χτίζοντας στα ερείπια των παλιών αγροτόσπιτων 13 νέα σπίτια με ντόπια πέτρα και ξύλο, παλιά έπιπλα και ανέσεις βασικές, φύτεψαν χιλιάδες δέντρα, καλλιέργησαν συστηματικά τη γη.Κάθε σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει 2 -4 άτομα, η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπες ( ή τζάκια σε ορισμένα απ’ αυτά), το ζεστό νερό στο μπάνιο προέρχεται από εξωτερικά καζάνια με ξύλα και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, μονάχα κάποιες λάμπες για το βράδυ που λειτουργούν με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά στοιχεία.Το φαγητό γίνεται με βιολογικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή, το κρασί φτιάχνεται εκεί και όλοι, ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι καταλήγουν να γίνονται… φίλοι.

Το μέρος φτιάχτηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να δένει με απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και να μοιάζει με τη ζωή όπως ήταν κάποτε. Έξω από το χωριό έμεινε και η ηλεκτροδότηση και τα αυτοκίνητα! Μπορεί να για λόγους ασφαλείας να υπάρχει μια γεννήτρια που δουλεύει κάποιες ώρες για φωτισμό και ζεστό νερό, όμως στα 12 σπίτια που λειτουργούν ως ξενώνες, κλιματισμός ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές (όπως εγκαταστάσεις μαγειρέματος, ψυγείο ή πιστολάκι μαλλιών), δεν υπάρχουν καθώς έχουν επιλέξει να παραμένει η παροχή ηλεκτρισμού στο επίπεδο ανοχής της Φύσης.

Θέρμανση υπάρχει με τζάκι ή ξυλόσομπα στα δωμάτια το χειμώνα!

Οι εμπνευστές του οράματος της αναβίωσης κατέστησαν πρωτοπόροι σε αυτό που, δεκαετίες αργότερα, ονομάζεται αειφόρος ανάπτυξη, περιβαλλοντική συνείδηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.Το Lonely Planet το κατατάσσει στα 50 μυστικές, μαγικές τοποθεσίες της Ευρώπης που όλοι κάποια στιγμή αξίζει να ανακαλύψουν και να επισκεφθούν.

Παρακολουθήστε τα βίντεο:

Advertisement