Ο James Harrison είναι ένας πολύ σημαντικός άντρας. Μπορεί αν μην τον ξέρετε, αλλά η συνεισφορά του στην ανθρωπότητα είναι τεράστια. Ναι, στην ανθρωπότητα. Γιατί με έναν πολύ απλό γι’ αυτόν τρόπο, ο 81χρονος Αυστραλός έχει σώσει πάνω από 2 εκατομμύρια μωρά από τον θάνατο.

Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά με το αίμα του!

Αυτή είναι μία από εκείνες τις θετικές ιστορίες γεμάτες ελπίδα, τις οποίες μάς αρέσει πολύ να μοιραζόμαστε μαζί σας. Ο ήρωάς μας είναι ο James Harrison, ένας 78χρονος από την Αυστραλία. Είναι ευρέως γνωστός ως “ο άντρας με το χρυσό μπράτσο”, καθώς έσωσε πολλούς ανθρώπους με το αίμα του.

Ζει μια κανονική ζωή στην Αυστραλία, όπου χαίρεται τη γαλήνη των γηρατειών του, την κόρη του και ειδικά τα εγγόνια του. Μερικοί άνθρωποι ίσως να μην τον αποκαλούσαν ήρωα, όμως χάρη στις πολύ ξεχωριστές ουσίες που περιέχει το αίμα του δύο εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν.

Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά με το αίμα του!

Οι παράξενες συμπτώσεις της ζωής

Όταν ο James Harrison ήταν μόλις 14 ετών, κάτι συνέβη και έφερε το νεαρό έφηβο στο χείλος του θανάτου. Μετά από ένα ατύχημα, οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τον ένα του πνεύμονα.

Πέρασε αρκετές εβδομάδες στην εντατική και δέχτηκε μια σειρά από μεταγγίσεις. Η μητέρα του τού εξήγησε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σχεδόν 13 λίτρα αίμα για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Επηρεασμένος έντονα από το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν γνώριζε καν έδωσαν εθελοντικά το αίμα τους για να σώσουν τη ζωή του, ο νεαρός James αποφάσισε ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε όταν γινόταν 18 χρονών θα ήταν να δώσει αίμα.

Και το έκανε. Όμως το τελευταίο πράγμα που περίμενε ήταν το ότι, την ημέρα μετά την πρώτη του αιμοδοσία, του τηλεφώνησαν από το νοσοκομείο και του ζήτησαν να έρθει αμέσως…

Ο James Harrison έδωσε με το αίμα του μια πηγή ελπίδας για εκατομμύρια μωρά

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και αποβολών ήταν πραγματικά υψηλά. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά ετησίως (περίπου 10.000 ετησίως μόνο στις ΗΠΑ), καθώς επίσης προκαλούσε σημαντικές γενετικές ανωμαλίες, όπως εγκεφαλική βλάβη.

Πολλές γυναίκες απέβαλλαν ή έχαναν τα μωρά τους, αλλά κανένας δεν γνώριζε την αιτία. Σε άλλες περιπτώσεις τα παιδιά γεννιούνταν με σοβαρές δυσμορφίες, που τα έκαναν να πεθαίνουν μέσα σε μερικές ημέρες. Τι έφταιγε;

Ήταν η νόσος Ρέζους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου το 85%) έχουν μια ειδική πρωτεΐνη στα κύτταρα του αίματός τους που ονομάζεται παράγοντας Rh και που τους καθιστά ως “ρέζους θετικό”. Το υπόλοιπο 15% που στερείται τον παράγοντα Rh, χαρακτηρίζεται ως “ρέζους αρνητικό”.

Εάν η μητέρα είναι Rh αρνητικό και το μωρό ρέζους θετικό, το σώμα της μητέρας θα αντιδράσει στο αίμα του μωρού ως ξένη ουσία. Το σώμα της μητέρας θα δημιουργήσει αντισώματα (πρωτεΐνες) ενάντια στο ρέζους θετικό αίμα του μωρού. Αυτή η ασυμβατότητα είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα σε δεύτερη ή μεταγενέστερη εγκυμοσύνη, όταν τα αντισώματα Rh μπορεί να διαπεράσουν τον πλακούντα και να επιτεθούν στα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού, προκαλώντας αιμολυτική αναιμία στο μωρό.

Ευτυχώς, αν αυτή η ασυμβατότητα εντοπιστεί εγκαίρως (όπως γίνεται τη σύγχρονη εποχή), υπάρχει μια προγεννητική θεραπεία (Rh ανοσοσφαιρίνη) που θα αποτρέψει τυχόν προβλήματα πριν καν αρχίσουν. Αυτή η θεραπεία λειτουργεί με την εισαγωγή αντισωμάτων που θα ενωθούν με τα Rh-θετικά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας να μην μπορεί να εντοπίσει και άρα στη συνέχεια να μην προσπαθήσει να καταστρέψει το αντιθέτου Rh αίμα του παιδιού.

Η νόσος Ρέζους είναι θανατηφόρα για το μωρό και έχει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στη μητέρα, που σκέφτεται ότι τα δικά της αντισώματα επιτέθηκαν στο έμβρυο. Ωστόσο όλα αυτά άλλαξαν ριζικά χάρη στον James Harrison.

Μετά την πρώτη του αιμοδοσία, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο James ήταν πραγματικά ξεχωριστός:

Το αίμα του περιείχε ένα είδος αντισώματος που μπορούσε να καταπολεμήσει αυτή τη νόσο του ανοσοποιητικού.
Χάρη στο αίμα του οι γιατροί μπόρεσαν να συνθέσουν ένα εμβόλιο που ονομάζεται “Anti-D”, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη αντισωμάτων από τις γυναίκες με Ρέζους αρνητικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πάνω από το 17% των Αυστραλών γυναικών είναι φορείς αυτού του παράγοντα, επομένως η βοήθεια που προσφέρει το αίμα του James Harrison εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας σήμερα.

Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά με το αίμα του!

Ένα δώρο στο αίμα του James Harrison

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Ερυθρός Σταυρός, το αίμα του James έχει σώσει τις ζωές εκατομμυρίων μωρών: δύο εκατομμύρια βρέφη γεννήθηκαν χωρίς επιπλοκές και ζουν φυσιολογικές ζωές χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Το εκπληκτικό είναι ότι, παρόλο που ο James χαίρεται που έχει δώσει ελπίδα σε όλα αυτά τα παιδιά, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή την ξεχωριστή αιμοδοσία ήταν το γεγονός ότι μπόρεσε να σώσει τη ζωή του εγγονού του.

Λόγω των παράξενων συμπτώσεων της ζωής, η ίδια του η κόρη ήταν φορέας του παράγοντα Ρέζους αρνητικό. Έτσι, ο εγγονός του έχει πολλούς λόγους να ευγνωμονεί τον παππού του.

Ίσως τώρα αναρωτιέστε γιατί ο James Harrison έχει αυτό το αντίσωμα. Έτσι το θέλησε η μοίρα; Οφείλεται στη γενετική;

Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά με το αίμα του!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία είναι το ατύχημα που είχε όταν ήταν 14 ετών.

Η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε και το γεγονός ότι δέχτηκε πολύ αίμα από διάφορους αιμοδότες έκαναν το σώμα του να αναπτύξει αυθόρμητα αυτό το αντίσωμα.

Ωστόσο οι γιατροί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι. Ευχαριστούμε τον James που όπως λέει, ο φόβος του για τις βελόνες τον έκανε να κοιτάζει πάντα αλλού κάθε φορά που έδινε αίμα.

Σχετικά πρόσφατα ο James έκανε την τελευταία του δωρεά, την υπ΄αριθμόν 1.173!

Σε αυτό το σημείο ίσως αναρωτηθείτε, “τι θα συμβεί τώρα που ο James δεν είναι πια μαζί μας;”

Σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αυτό το αντιγόνο. Περιμένουμε απλώς η τύχη να μας φέρει κάποιον άλλο αιμοδότη με παρόμοια χαρακτηριστικά, έναν άλλο ανώνυμο ήρωα με “χρυσό μπράτσο” που μεταφέρει χωρίς να το γνωρίζει μια πηγή ζωής μέσα στο αίμα του.

Η ιστορία του James είναι το καλύτερο παράδειγμα, για το πως μια δυσκολία μπορεί να φέρει κάτι το ανεκτίμητο. Στα 14 αφαίρεσε έναν από τους πνεύμονές του. Και αργότερα, θέλησε να ξεπληρώσει το δώρο της ζωής που του δόθηκε με έναν θαυμαστό τρόπο: σώζοντας εκατομμύρια ζωές…

Δεν είναι εκπληκτικό;

 Δείτε το βίντεο: