Advertisement

Ο Αντρέας Πιπερίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1973. Από μικρό παιδί έδειξε το ταλέντο του στην ζωγραφική. Δεν έχει κάνει μαθήματα μικρός. Στα 30 του έκανε λίγα μαθήματα αγιογραφίας. Μόνος του έχει καταφέρει όλα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Μιλήσαμε μαζί του για την ζωή και το έργο του.

Advertisement

Από μικρό παιδί στο Δημοτικό Σχολείο οι δάσκαλοι διέκριναν την έφεσή μου στο σκίτσο. Στα 12 μου ο πρώτος μου πίνακας σε μια παλιά πόρτα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στα χρώματα μπήκα 16 χρόνων. Θεωρώ τον εαυτό μου αυτοδίδακτο. Δεν έχω τελειώσει κάποια σχολή.

Αντρέας Πιπερίδης

Μετά τα 30 μου χρόνια μαθήτευσα για λίγο διάστημα κοντά στον Γιάννη Γκόγκο και Νίκο Γκόγκο, εξαιρετικούς Αγιογράφους και ζωγράφους.

Στο ενεργητικό μου έχω περίπου 5 χιλιάδες χειροποίητους πίνακες & 1000 πεπαλαιωμένες βυζαντινές εικόνες από τα οποία πολλά ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Βοήθεια σημαντική σε τοιχογραφίες 4 ναών ανά την Ελλάδα

Μετά τα 38 μου ασχολήθηκα κυρίως με πορτραίτα Αγίων και εξειδικεύτηκα σε όλη την θεματολογία όπως τοπία συνθέσεις νεκρά φύση κ.ά. στα οποία έδωσα μια δική μου προσωπική αποτύπωση.

Αντρέας Πιπερίδης

Τι είναι για εσας η ζωγραφική;

Μέσα στο όραμα  υπάρχει η απόλυτη ελευθερία.  Εκει γεννιούνται ακατάπαυστα τα “” υλικά “” της επόμενης μου δημιουργίας …. Κάτω από την επίβλεψη του πρωινού άστρου η ένωση με το μεταβλητό  καθημερινό. Κι εννοώ το να μην έχεις πρόγραμμα ή οποία   καθημερινή προκαθορισμένη έτοιμη συνταγή για το πως θα κυλήσει η μέρα μου..

Αντρέας Πιπερίδης

 Στον κόσμο της έμπνευσης δεν έχει στάνταρ ούτε οδηγίες ώστε να ανοίξει τις πύλες της ο κόσμος των  ζωγραφικων μου ταξιδιών…

Να τονίσω δύο τρία περιστατικά. Μου χε πει κάποιος χρόνια σχεδόν από την αρχή της πορείας μου με χρώμα 

Αντρέας Πιπερίδης

 * Ανδρέα την ώρα που κάνεις ένα πορτραίτο μιλάς με την ψυχή του εικονιζόμενου”

Ακόμη ένας μεγαλύτερος σε ηλικία ζωγράφος της περιοχής μου είχε πει
 “Φυσικό είναι για έναν ζωγράφο να μπορεί να μεταφέρει στο άσπρο πανί κάτι που έχει δει και ετοιμάζεται να ζωγραφίσει. Είναι το πρώτο χαρακτηριστικό κάποιου δημιουργού άλλωστε..”

Αντρέας Πιπερίδης

Ένα τρίτο άτομο καλλιτεχνικός διευθυντής είχε πει το εξής
 “Δεν ανήκεις σε τάση. Η ζωγραφική σου δεν ομοιάζει καν της πραγματικότητας  έχεις επαφές με αυτούς που απεικονίσεις ζωγραφικά τους φέρνεις από τόπο δικό σου. Με τον δικό σου τρόπο”.

Αντρέας Πιπερίδης

Φίλος που θαύμαζε μερικά από τα έργα μου νέος σχετικά φίλος λίγων ημερών

“Βρίσκω έργα σου αναρτημένα στο διαδυκτιο καμία φορά χωρίς υπογραφή μέσα σε λίγες ημέρες που σε γνώρισα απ ευθείας διακρίνω την πινελιά την ατμόσφαιρα το αποτέλεσμα σου..”

Αντρέας Πιπερίδης

Ζω και γράφω με όλα τα μέσα και έξω μου. Αρχώ μέσα από την δημιουργία και υπό γράφω  το κάθε μου όραμα με χρώμα και φως. 50 χρόνων φέτος πλησίασα  περίπου τα  5000 +νζωγραφικά  χειροποίητα  στη πορεία.

Αντρέας Πιπερίδης


Από το δημοτικό και τα σκίτσα μου στα θρανία. Που οι δάσκαλοι δεν με είχαν καν επιτήρηση το άφηναν να κυλάει είναι μέρος του εαυτού μου να δημιουργώ.

Αντρέας Πιπερίδης

Εύχομαι να ανθίσουμε μεσα από την αιώνια άνοιξη του καθενός. Του χαρίσματος που μας δόθηκε να γίνουμε άνθρωποι σε έναν γλυκό πλανήτη. Που θέλει πια προσοχή και αγάπη να έχει την δυνατότητα να στροβιλιζει αιώνια και Χαρούμενα

Αρεσκομαι σε πορτραίτο είναι η αμεσότερη επαφή και γνωριμία με πρόσωπα που ένιωθα από μικρό παιδί..

Αντρέας Πιπερίδης

Όταν ζωγράφισα (αρκετές φορές συγγενείς φίλων ένιωσα   ότι η μεγαλύτερη πλερωμη είναι κάτι χαμόγελα κάτι δακρυα και κάτι κόμποι στο λαιμό..

Όσο αναπνέω η δημιουργία που έχω έρθει η γη μας. Με δημιουργεί μέσα από την αενη επαφή με το χάρισμα της το ταλέντο που απόκτησα μου δόθηκε και πρεσβευω.

Αντρέας Πιπερίδης

Περισσότερα έργα του Ανδρέα Πιπερίδη μπορείτε να βρείτε εδώ

Advertisement