Αν και πρωτοπόρος στην επιστήμη ο Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρείται ένας πραγματικά αποτυχημένος σύζυγος. Τα παραπάνω αναφέρονται στο βιβλίο Einstein: His Life and Universe- Αϊνστάιν: Η ζωή του και το Σύμπαν, του Walter Isaacson στο οποίο περιγράφει πως ο λαμπρός επιστήμονας δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει μια αρμονική προσωπική ζωή.

Ο λαμπρός επιστήμονας ήταν τόσο πραγματιστής στα θέματα του έρωτα, που το 1914 όταν είδε πως ο γάμος του με την πρώτη σύζυγό του Mileva Maric κατέρρεε, συνέταξε μία λίστα απαιτήσεων.

Διαφήμιση

Ο δεκάλογος του Αϊνστάιν για την ιδανική γυναίκα και τα τραγικά αποτελέσματα στον.. γάμο του

Η λίστα όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια μπορεί να χαρακτηριστεί απλά.. εξωφρενική. Όσο για το αποτέλεσμα.. μάλλον δεν συνέβη αυτό που επιθυμούσε ο μεγάλος επιστήμονας όταν την δημιούργησε.

Η λίστα απαιτήσεων του Αϊνστάιν

Θα φροντίζεις ώστε:

-να μου παρέχεις τρία γεύματα στο δωμάτιό μου

-τα ρούχα μου να έχουν μία τάξη

– η κρεβατοκάμαρα και το γραφείο μου να είναι καθαρά και ιδιαίτερα το γραφείο μου να είναι μόνο για τη δική μου προσωπική χρήση.

Θα παραιτηθείς απ’ όλες τις προσωπικές σχέσεις μαζί μου εφόσον δεν είναι απολύτως απαραίτητες για κοινωνικούς λόγους. Ειδικότερα, θα παραιτηθείς από:

– να βγαίνω έξω ή να ταξιδεύω μαζί σου.

– να κάθομαι σπίτι μαζί σου

Θα υπακούς στα ακόλουθα όσον αφορά στη σχέση σου μαζί μου:

– δεν θα περιμένεις καμία οικειότητα από εμένα ούτε θα με κατηγορείς με οποιονδήποτε τρόπο.

– θα φύγεις από την κρεβατοκάμαρα ή το γραφείο μου αμέσως χωρίς διαμαρτυρία αν το ζητήσω

– θα σταματάς να μου μιλάς εφόσον το ζητήσω

Θα προσέχεις να μην με υποτιμάς μπροστά στα παιδιά είτε με λόγια είτε με τη συμπεριφορά σου

Πράγματι η σύζυγός του αρχικά αποδέχθηκε τα αιτήματα του, αλλά.. όχι για πολύ. Λίγους μήνες μετά, πήρε τους γιους τους, Χανς, Αλμπερτ και Εντουαρντ (η κόρη τους είχε δοθεί για υιοθεσία), άφησε τον Αϊνστάν στο Βερολίνο και μετακόμισε στη Ζυρίχη. Το 1919 ζήτησε διαζύγιο και τον έβγαλε τελείως από τη ζωή της.

Ο διάσημος βιογράφος και αρχισυντάκτης του Time Γουόλτερ Ισαάκσον ωστόσο επισημαίνει ότι η Μάριτς ήταν από καιρό έτοιμη να χωρίσει τον πατέρας της θεωρίας της σχετικότητας επειδή την απατούσε! Οκτώ χρόνια μετά την γαμήλια τελετή τους εκείνος έκανε δεσμό με την πρώτη του ξαδέρφη Ελσα Αϊνστάιν, την οποία παντρεύτηκε το 1919 (όταν γνωρίστηκαν ήταν και εκείνη παντρεμένη), έφυγαν μαζί για Αμερική και απέκτησαν δύο παιδιά.

Τέσσερα χρόνια μετά την ημέρα του γάμου τους ωστόσο την απάτησε και εκείνη με την γραμματέα του και ανιψιά ενός καλού του φίλου, Μπέτι Νιούμαν.

Μεγάλος επιστήμονας ο Αϊνστάιν αλλά μάλλον ο χειρότερος σύζυγος να ζεις..

Διαφήμιση