Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της Ευρώπης
Ο Μίλτος Τεντόγλου διεκδικεί και φέτος τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου αθλητή, ανταγωνιζόμενος σπουδαίους αθλητές από όλη την ήπειρο.
Το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για εκείνον, καθώς ο Έλληνας πρωταθλητής σάρωσε τα πάντα, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο κλειστού) και πετυχαίνοντας δύο φορές το εντυπωσιακό άλμα των 8,65μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης.
Ο νικητής θα ανακοινωθεί στο Γκαλά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου στις 26 Οκτωβρίου στα Σκόπια.
Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ οι τρεις φιναλίστ ανά κατηγορία θα ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Οι δέκα υποψήφιοι στους Άνδρες:
Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα- μήκος)
Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία – επί κοντώ)
Λενάρντο Φάμπρι (Ιταλία – σφαιροβολία)
Μάθιου Χάντσον- Σμιθ (Μ. Βρετανία- 400 μ.)
Τζέικομπ Ινγκεμπρίτσεν (Νορβηγία- 1.500 μ./5.000 μ.)
Μάρκους Ρουθ (Νορβηγία – 10αθλο)
Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία- ύψος)
Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία – 400 μ. εμπ.).
Ο Μίλτος Τεντόγλου θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες αθλητές του στίβου, έχοντας αναδειχθεί «χρυσός» σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1998, και μεγάλωσε στα Γρεβενά, όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Στη εφηβική του ηλικία εξασκούσε ως χόμπι το παρκούρ, ενώ ξεκίνησε το στίβο σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του έμπειρου προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είδε να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών.
Αυτός ήταν και ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και τη μεγάλη φυσική αλτικότητά του και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, τον Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του.
«Από όταν ήμουν μικρός, μου άρεσε να τρέχω και να πηδάω. Ήμουν αθλητικός, αλλά δεν είχα ασχοληθεί με κάποιο άθλημα. Δεν έπαιζα καν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, όπως οι συνομήλικοί μου. Με την παρέα μου κάναμε παρκούρ. Ένα από τα μέρη που πηγαίναμε για το χόμπι μας ήταν στο Δημοτικό Στάδιο.
Μάλιστα, υπήρχαν φορές που οι φύλακες μάς έδιωχναν, επειδή φοβούνταν μη χτυπήσουμε. Σε μια από τις επισκέψεις μας, με είδε ο πρώην προπονητής μου, Βαγγέλης Παπανίκος.
Μου πρότεινε να δοκιμάσω το άλμα εις ύψος. Πήγα στον στίβο και είδα να κάνει προπόνηση η Ιωάννα Ζάκκα.
Έβαλα τον πήχη στο 1,60 μ.
Τον πέρασα με την πρώτη προσπάθεια. Τότε, ο κ. Παπανίκος με ρώτησε: “Γιατί δεν ασχολείσαι με το μήκος;”
Έτσι ξεκίνησα», έχει πει σε συνέντευξή του στο SPORT 24.
Πριν από πέντε χρόνια, μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στο μήκος στο Τόκιο, δεν πανηγύρισε, πριν υποκλιθεί και χειροφιλήσει την παλαίμαχη τεράστια συναθλήτρια του, Χάικε Ντρέσλερ, που καθάριζε το σκάμμα του. Και λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου δήλωνε σε συνέντευξή του:
«Πρώτα και πάνω απ’ όλα σέβομαι όλους τους αθλητές, ακόμη κι αν δεν είναι καλοί. Σέβομαι την προσπάθειά τους. Σέβομαι όλα τα επαγγέλματα γενικά. Δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με κάποιον που δουλεύει οκτάωρο στην οικοδομή. Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω εγώ, άρα γιατί να το παίξω κάποιος; Ο κολλητός μου δουλεύει σε φούρνο, στα Γρεβενά. Ξέρω ότι είναι δύσκολη δουλειά, όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Σέβομαι όποιον προσπαθεί και δεν θέλω να το παίξω ιστορία».
Τον Ιούλιο του 2022 μετά τον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, μπορεί να κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο για την Ελλάδα αλλά ήταν πολύ απαγοητευμενος:
«Ηταν από τους καλύτερους σε θέμα επιδόσεων σε όλο τον αγώνα, αλλά δεν μου ξέφυγε ένα άλμα. Εκανα λάθη στην προσγείωση και μου στέρησε το χρυσό μετάλλιο. Ημουν σταθερός, αλλά είχα απίστευτα κακές προσγειώσεις. Άφηνα το σώμα μου πολύ πίσω. Είναι κρίμα που έχασα έτσι το χρυσό. Η φόρα μου ήταν εντάξει. Είχα καλό σερί και είναι κρίμα. Δε πειράζει που έχασα με 8,32μ. Δεν πέτυχα ούτε ένα άλμα. Είπα ότι έπρεπε να κάνω 8,50μ. Δεν έπρεπε να κερδίσω με 8,32μ. Θα ήταν ντροπή. Καλοδεχούμενο το μετάλλιο βέβαια. Το πρώτο μου στη διοργάνωση, αλλά θα έχω την ευκαιρία του χρόνου να το πάρω. Του χρόνου το Παγκόσμιο γίνεται στην Ευρώπη και θα είναι πιο εύκολα. Πάμε όμως τώρα στο Ευρωπαϊκό χωρίς πίεση να το απολαύσω» », είχε δηλώσει στην κάμερα της ΕΡΤ.
Το βίντεο που τον δείχνει να δίνει ρυθμό στον Πίνοκ στο τελευταίο του άλμα
Τον περασμένο Αύγουστο μόλις έχει «προσγειωθεί» στα 8,52μ. στο τελευταίο του άλμα στην Βουδαπέστη. Όλοι οι φωτογράφοι πέφτουν πάνω του. Αυτός, παρά την αγωνία του, πήρε την ελληνική σημαία για τους πανηγυρισμούς (αφού το βάθρο ήταν δεδομένο) και παρά το ότι το χρυσό κρέμονταν από… δύο εκατοστά, το άφησε στην άκρη, για να εμψυχώσει τον αντίπαλό του!
Ο Πίνοκ ήθελε κι αυτός 8,52μ. στο τελευταίο του άλμα για να του κλέψει το χρυσό, αλλά ο Τεντόγλου όχι μόνο δεν έκατσε να περιμένει με αγωνία, αλλά μαζί με όλο το στάδιο, έδινε κι αυτός ρυθμό στον Τζαμαϊκανό, για να τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του!
Ευτυχώς δεν έγινε αυτό, αλλά και μόνο η κίνηση του Τεντόγλου, δείχνει πόσο τεράστιος αθλητής είναι.
Η αγάπη που τον ενώνει με τον παππού του
Ο παππούς του Μίλτου, μετανάστης στα 22 του χρόνια από τα Γρεβενά στις φάμπρικες της Γερμανίας, είναι η μεγάλη του αδυναμία. Στην Βουδαπέστη ήταν και αυτός εκεί να καμαρώσει τον εγγόνο του. Διαβάζουμε στο Φως:
– Πήγατε με χημειοθεραπείες και με μορφίνη να παρακολουθήσετε τον εγγονό σας στη Βουδαπέστη;
– Ο Γιώργος, το παιδί μου, με πήγε ξάπλα με το αμάξι!
– Πόσες ώρες;
– Επί 12 ώρες ταξιδεύαμε. Είναι πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Πήρα χάπια για τον πόνο, για να μπορέσω να δω τον αγώνα και να τον χαρώ με όλη μου την καρδιά….
Μίλτο μη φύγεις..
Τον Ιανουάριο του 2023, στο πλαίσιο μιας λαμπρής εκδήλωσης, η Nova, απένειμε το βραβείο Ήθους, που θεσμοθετήθηκε με στόχο την αναγνώριση ενός αθλητή ή μίας αθλήτριας για τον ελληνικό αθλητισμό και την Ολυμπιακή Ιδέα στον Μίλτο. Ο τεράστιος αυτός αθλητής από τα Γρεβενά, όπως φαίνεται όμως, δεν πολύ…θέλει να είναι εκεί, και το μόνο που επιθυμεί είναι να φύγει!
Εκτός στίβου, ο Μίλτος είναι γνωστός για το χιούμορ του και τη χαλαρή του διάθεση. Απολαμβάνει να περνάει χρόνο με τους φίλους του και να αποσπάται από τις προπονήσεις. Αυτή η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης τον βοηθά να διατηρεί υψηλά επίπεδα ενέργειας και να απολαμβάνει τη ζωή.
Το dinfo.gr μάζεψε σκόρπιες δηλώσεις από συνεντεύξεις του και σας τις παρουσιάζει. Ποιος ξέρει; Ίσως μας βοηθήσουν να σκεφτούμε όλοι λίγο διαφορετικά..
1* Βαριέμαι τις βραβεύσεις. Βασικά, όχι. Δεν είναι ότι τις βαριέμαι αλλά δεν είναι η δουλειά μου αυτή, να πάω να βγάλω μία ομιλία κάπου ας πούμε. Αν είσαι ο καλύτερος δεν χρειάζεται να σε βραβεύσει κάποιος, δεν είναι τιμή για σένα αυτό. Τιμή είναι να πας σε έναν αγώνα και να κάνεις μία καλή επίδοση για τον εαυτό σου.
2* Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αποχωριστούν κάτι σημαντικό, δεν μπορούν ποτέ να ελπίζουν ότι θα αλλάξουν κάτι.
3* Δεν μπορώ να αφιερώσω ένα μετάλλιο σε αυτούς που χάθηκαν. Θα ήταν ντροπή αν το έκανα.
4* Κατά λάθος έγινε. Κωλόφαρδος ήμουν. Καλύτερα να έχανα. Δεν ήθελα μετάλλιο. Δεν έπρεπε να κερδίσω εγώ σήμερα. Έπρεπε να κερδίσει ο Ετσεβαρία, ήταν καλύτερος. Εγώ δεν ήμουν καλά. Πήγα στο τελευταίο άλμα και τους το έκλεψα.
5* Είσαι εκείνο που πιστεύεις ότι μπορείς να γίνεις.
6* Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω εγώ, άρα γιατί να το παίξω κάποιος;
7* Το να είσαι ειλικρινής δεν θα σου προσφέρει τους πολλούς φίλους, αλλά θα σου προσφέρει τους σωστούς.
8* Έγινε γιατί έχω δουλέψει πολύ. Έχω μεγάλη πίστη στον εαυτό μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία για εμένα. Ξέρω τι είμαι ικανός να πετύχω. Απλά, προσπάθησα να αποδώσω. Συγκεντρώθηκα, δεν άκουγα τίποτα και πραγματοποίησα το άλμα.
9* Προσπαθώ πάντα να εξελίσσομαι, πάντα θέλω να βρίσκω τρόπους για να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος. Φυσικά, αγαπώ και το άθλημά μου και προσπαθώ πάντα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Συμμετέχω σε κάθε διοργάνωση, δεν παραβλέπω καμία. Ανοιχτός, κλειστός στίβος, τα πάντα. Το κάνω γιατί αγαπώ αυτό που κάνω, αγαπώ τη δουλειά μου.
10* Είμαι τεμπέλης, είναι απλό, δεν θέλω να κάνω τίποτα. Με τον στίβο το παλεύω, επειδή μου αρέσει. Σε ό,τι μου αρέσει, δεν είμαι τόσο τεμπέλης.
11* Το ότι είμαι 24 ακόμη και έχω τόσα μετάλλια, δε λέει κάτι. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Στο Ορεγκον μου ξέφυγε το χρυσό. Του χρόνου δεν θα μου ξεφύγει. Είμαι χαρούμενος πάντως που εδώ έκανα ρεκόρ αγώνων. Πιστεύω πως είμαι κλάση ανώτερος ακόμη κι αν χάνω κάποιους αγώνες. Είμαι σταθερά στο βάθρο. Είναι δύσκολο να κερδίζεις συνέχεια, αλλά το παλεύω. Στους αγώνες μεταλλίων το πιστεύω όμως πολύ.
12* Καμία πίεση για κανέναν αγώνα που έρχεται δεν έχω. Οι άλλοι θα πρέπει να νιώθουν πίεση και όχι εγώ.
13* Όταν ήμουν μικρός, έβλεπα τους παλιότερους αθλητές, τους θρύλους. Ακόμα το κάνω. Πάντα λέω ότι αν κάτι μπορούν να το κάνουν εκείνοι, μπορώ να το κάνω και εγώ.
14* Δεν θέλω να είμαι πρότυπο για τα παιδιά. Θέλω να κάνουν αυτό που εκείνα θέλουν. Να βάλουν έναν στόχο και να πιστέψουν σε αυτόν.
15* Τα ρούχα δεν κάνουν τον άνθρωπο. Μου αρέσει να νιώθω άνετα.
16* Βλέπω τον αθλητισμό σαν παιχνίδι, δεν έχω λόγο να μισώ τον αντίπαλό μου.
17* Δεν κάνω όνειρα, βάζω στόχους.
18* Η προπόνηση δεν εμπεριέχει καμιά ευχαρίστηση, μόνο ταλαιπωρία και πόνο. Είναι ένα αναγκαίο κακό που έχει αξία μόνο και μόνο επειδή είναι αδύνατον να γίνει ή να παραμείνει κανείς σπουδαίος αθλητής χωρίς προπόνηση. Μακάρι να γινόταν! Βέβαια, μέσα σε αυτόν τον πόνο προκύπτουν ηδονικές στιγμές, για παράδειγμα, όταν κάνω ένα σπουδαίο άλμα.
19* Μιλάω στον εαυτό μου στους αγώνες. Στο Τόκιο μού έλεγα “ρε συ, ντροπή να είναι τόσο χαμηλά τα μετάλλια και να μην το πάρεις, ντροπή”, έκανα επίθεση στον εαυτό μου για να με ξυπνήσω.
20* Πιστεύω ότι κατά 95% έχει σημασία το ταλέντο και 5% η συνέπεια.