Advertisement

Ο Νικόλας Θεοδώρου είναι κάτι σαν τον… Αντετοκούνμπο, αλλά στο σκάκι. Για αυτό και την είδηση ότι στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι κατακτώντας με την ομάδα του Σεντ Λούις την Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα δεν θα την βρεις εύκολα για να την διαβάσεις. Ούτε φυσικά θα ενημερωθείς για αυτήν από την τηλεόραση.

Στην χώρα που γεννήθηκε η τέχνη, ο πολιτισμός, η ευγενής άμιλλα, στην χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευ Αγωνίζεσθαι, ε σε αυτή την χώρα ο Νικόλας παραμένει ένας άγνωστος στους περισσότερους Έλληνες και ας σηκώνει κάθε λίγο και λιγάκι την σημαία της ψηλά.

Advertisement

Την τελευταία του επιτυχία την πέτυχε στο Σέντ Λουις της Αμερικής όπου διεξήχθη ένα πανίσχυρο κλειστό τουρνουά με τη συμμετοχή δέκα σκακιστών που είχαν όλοι τον τίτλο του Grand Maitr.

Ο Νικόλας Θεοδώρου με ΕΛΟ 2586  ήταν μόλις το Νο 10 των αγώνων! Βέβαια για όσους γνωρίζουν καλά τον Έλληνα σκακιστή καταλαβαίνουν ότι αυτό όχι μόνο δεν επηρεάζει την απόδοσή του αλλά αποτελεί και πρόκληση για την υπέρβαση. Μία υπέρβαση που έχει πετύχει και στο παρελθόν, καθώς την προηγούμενη χρονιά κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Ινδία.

Από Aldrich Brigham – https://www.instagram.com/brigham.media/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121641418

 
Ο Θεοδώρου με την απόδοσή του κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να κατακτήσει την 1η θέση σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές επιτυχίες στο χώρο του σκακιού. Με την επιτυχία του αυτή ο πρωταθλητής της ΣΑΧ κατέκτησε το έπαθλο του πρώτου νικητή που ήταν 6.000 δολάρια, πέτυχε όμως να αυξήσει και το ΕΛΟ του σε 2604 και γίνεται μόλις ο 4ος σκακιστής στην ιστορία του Ελληνικού σκακιού που καταφέρνει να σπάσει το φράγμα του 2.600. 

Ποιος είναι ο Γκραντ Μετρ Νικόλας Θεοδώρου

Ο ταλαντούχος σκακιστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Το 2006 η οικογένειά του μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στο Ατσιπόπουλο του Ρεθύμνου. Μεγάλωσε εκεί, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο.

Στο Ρέθυμνο παρακολούθησε το γυμνάσιο και το λύκειο. Υπήρξε αριστούχος μαθητής και το 2018 αποφοίτησε από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου.

Από πολύ μικρός (2007) ξεκίνησε σκακιστικά μαθήματα στον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου (ΣΚΟΡ). Από το 2015 είναι αθλητής της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων (ΣΑΧ).

Τον Ιούλιο του 2016 κατέκτησε τον τίτλο του International Master (ΙΜ). Τον Σεπτέμβριο του 2021 συμπλήρωσε τις τρεις νόρμες για τον κορυφαίο τίτλο του Γκραντ Μετρ (GM). Σήμερα ο διεθνής βαθμός αξιολόγησής του είναι 2604 ELO, μετά την τελευταία του επιτυχία.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές πανελλήνιες και διεθνείς σκακιστικές διοργανώσεις και έχει πετύχει πάρα πολλές διακρίσεις. Το 2022 πέτυχε, με τη σκακιστική ομάδα του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις των ΗΠΑ, πρώτη θέση στο Final Four του Collegiate Chess των ΗΠΑ. Στην 44η Ολυμπιάδα στο Τσενάι της Ινδίας (27 Ιουλίου με 10 Αυγούστου 2022) πήρε το ασημένιο μετάλλιο για την επίδοσή του στη 2η σκακιερα, με απόδοση 2764 ELO και 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, έχοντας, εν τω μεταξύ, πετύχει νίκη στον αγώνα του με τον Levon Aronian.

Τον Μάιο του 2022 έλαβε το πτυχίο του με double major στη Φυσική και στα Μαθηματικά, από το πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις στις ΗΠΑ. Για τα επόμενα δύο χρόνια (από τον Αύγουστο του 2022) θα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Biostatistics & Health Analytics στο ίδιο πανεπιστήμιο και με ανανεωμένη πλήρη υποτροφία για να συνεχίσει τη συμμετοχή του στην πανεπιστημιακή σκακιστική ομάδα.

Πληροφορίες ertnews – neakriti- tharrosnews

Advertisement