Προορισμοί

Πέντε πανέμορφα Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα

advertisement

Πέντε πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, λίγο έξω από τα συνηθισμένα, για μερικές μέρες χαλάρωσης δίπλα στη φύση..

Καστράκι, Τρίκαλα: με θέα τα Μετέωρα
Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα! Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα! Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα!

Στο πρόποδες των Μετεώρων, του ελληνικού… Γκραν Κάνυον, βρίσκεται ένα χωριό που «φωλιάζει» σε πελώριους βράχους και αναδεικνύει τις πλούσιες ομορφιές του σε ένα μοναδικό θέαμα.

Στο Καστράκι, που πήρε το όνομά του από το βυζαντινό κάστρο που υπήρχε στην περιοχή, του οποίου τα ερείπια σώζονται ακόμη, θα ζήσετε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τον οποίο ακολουθούν πιστά οι κάτοικοί του, θα γεμίσετε την ημέρα σας με περιπάτους και φυσικά θα εξερευνήσετε τα Μετέωρα και θα μείνετε στους υπέροχους ξενώνες της περιοχής.

Παρθενώνας, Χαλκιδική: Με όνομα… βαρύ
Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα!

Μπορεί ο Παρθενώνας της Αθήνας να του κλέβει τη δόξα, ο παραδοσιακός αυτός οικισμός, όμως, στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχει τη δική του ιστορία και ομορφιά να επιδείξει στους επισκέπτες του.

advertisement

Στα 350 μέτρα του Ίταμου, το αναπαλαιωμένο, σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, χωριό στη Χαλκιδική προσφέρει θέα στον Τορωναίο κόλπο, σε ένα καταπράσινο τοπίο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό στα βόρεια.

Παραδοσιακά αρχοντικά και ολάνθιστες αυλές συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του χωριού, το οποίο ερήμωσε γύρω στο ‘80 όταν το εγκατέλειψαν οι 500 περίπου κάτοικοί του για να εγκατασταθούν στο Νέο Μαρμαρά. Στη συνέχεια, όμως, με διάφορες πρωτοβουλίες και προσπάθειες κατοίκων και επισκεπτών, η ζωή ξανάρθε στο χωριό και σήμερα διαθέτει όλες τις υποδομές φιλοξενίας.

Αθανάσιος Διάκος, Βαρδούσια Φωκίδας: Το καμάρι της Φωκίδας

Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα!

Χτισμένη στα 1.050 μέτρα, η γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου, η οποία μέχρι να βαφτιστεί προς τιμήν του λεγόταν Άνω Μουσουνίτσα, κρύβεται καλά μέσα στα έλατα, τα πλατάνια, τις βελανιδιές και τις καστανιές των Βαρδουσίων, του βουνού που στέκεται πλάι στην Γκιώνα, μαζί με την οποία σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο πέτρας και βλάστησης – τοπίο-«καμάρι» για την Φωκίδα.

Δεν θα χορταίνετε να βολτάρετε στο γραφικό χωριό, στην πλακόστρωτη πλατεία, ανάμεσα στις πηγές με τα τρεχούμενα νερά, το ποτάμι που περνά μέσα από το χωριό και τα τοπικά «αξιοθέατα» όπως το μεγάλο ρολόι της εκκλησίας. Εκεί θα βρείτε επίσης Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του ήρωα της Επανάστασης. Επισκεφθείτε την Παύλιανη, που στέκεται στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης στα Βαρδούσια, και εξερευνήστε το φυσικό της πάρκο.

Αξίζει επίσης και ένα «πέρασμα» από την διπλανή Γκιώνα και τα σπάνια ελατοδάση της, τα γραφικά χωριουδάκια και τα απότομα πεδία που αρχίζουν να αξιοποιούνται για αναρριχητικούς σκοπούς. Η λίμνη του Μόρνου, το Γαλαξίδι και φυσικά οι Δελφοί είναι αφορμές να ξεστρατίσετε ελαφρώς προς την ευρύτερη περιοχή.

Συρράκο Ιωαννίνων: Αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια
Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα! Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα!

Το Συρράκο είναι ένα από τα ωραιότερα ηπειρώτικα χωριά. Πρόκειται για βλαχοχώρι που ανήκει στο Ν. Ιωαννίνων και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός.
Το πρώτο που θα κάνετε φτάνοντας στο Συρράκο είναι να απαλλαγείτε από το αυτοκίνητό σας. Ο δρόμος για τα οχήματα σταματά στην είσοδο του χωριού.

Τα τελευταία πεντακόσια μέτρα τα περπατάτε μέσα από ένα πέτρινο μονοπάτι, δίπλα από έναν μικρό καταρράκτη και πάνω σ’ ένα υπέροχο ηπειρώτικο γεφύρι. Πλησιάζοντας προς το κέντρο του χωριού μπορείτε να θαυμάσετε όλη την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια του οικισμού. Σπιτάκια λιθόστρωτα με όμορφες αυλές, και μια γαλήνη ολόγυρα, τόση που θες να μιλήσεις ψιθυριστά για να μην ταράξεις τη φύση.

Πετρόχτιστες παραδοσιακές βρύσες με άφθονο τρεχούμενο νερό καλούν να ξεδιψάσουν τους διαβάτες και εκεί, στην κεντρική πλατεία, στην αγκάλη των αιωνόβιων πλατάνων, αναμένουν οι λιγοστοί, μα τόσο αυθεντικοί και φιλόξενοι κάτοικοι για να σας αφηγηθούν την ιστορία του τόπου.

Καστανίτσα Αρκαδίας: Θυμίζει κυκλαδίτικο οικισμό
Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα! Πέντε Ελληνικά χωριά.. έξω από τα συνηθισμένα!

Μετά από μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο δάσος, θα βρεθείτε στο χωριό Καστάνιτσα της Ορεινής Αρκαδίας που είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο πλαγιές.

Το χωριό διατηρεί ακόμη και σήμερα αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα και τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο. Το τοπίο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παραπέμπει σε κυκλαδίτικο οικισμό. Στο ψηλότερο σημείο το χωριού βρίσκεται ο Πύργος του Καψάμπελη.

Σήμερα υπάρχουν μόνο τα ερείπια από το αρχικό κτίσμα, το οποίο τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια και λειτούργησε σαν οχύρωση της περιοχής. Καταστράφηκε το 1946 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Από τη θέση του Πύργου, η θέα φτάνει έως τη θάλασσα.

advertisement
Back to top button