Παγκόσμιος σάλος με τον πρωταθλητή Ευρώπης στο Τζούντο – Δεν τον τιμώρησαν γιατί έκανε τον σταυρό του
Έκανε τον σταυρό του και δηλώνει «Θα το ξανακάνω» – Στήριξη από Σέρβους αθλητές, όπως ο Ραντούλιτσα και ο Τζόκοβιτς
Η IJF με επιστολή της ενημέρωσε τον Σέρβο πρωταθλητή ότι του απαγορεύει την οποιαδήποτε ενασχόληση με το άθλημα για τους επόμενους πέντε μήνες. Στην τεράστια καριέρα του στο τζούντο, ο Νεμάνια Μάιντοβ, μετρά 7 μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κι άλλα τρία σε παγκόσμια.
Ωστόσο σχεδόν ένα μήνα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο για τον 28χρονο αθλητή ο οποίος ενημερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο ότι τιμωρείται με πεντάμηνο αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα (αγώνες, προπονητικά καμπ, προετοιμασία) γιατί έκανε τον σταυρό του, πριν και μετά το τέλος του αγώνα με τον Τσελίδη στο Παρίσι, με την δικαιολόγηση της παραβίασης του αγωνιστικού πρωτοκόλλου που αφορά την επίδειξη θρησκευτικών πεποιθήσεων.
H στιγμή που ο Nemanja Majdov κάνει το σταυρό του
Η IJF (International Judo Federation) έχει πλέον ένα πολύ αυστηρό αγωνιστικό πρωτόκολλο σε θέματα συμπεριφοράς και όντως απαγορεύει ρητά από τη στιγμή που ο αθλητής θα εμφανιστεί για να αγωνιστεί την οποιαδήποτε ενέργεια αφορά την πολιτική ή την θρησκεία.
Ο Μάιντοβ το γνώριζε αυτό και πολύ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε συμμετάσχει σε δύο διεθνή τουρνουά, όπου και πάλι τόσο πριν μπει όσο και αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο έκανε τον σταυρό του, λαμβάνοντας ισάριθμες προειδοποιήσεις από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Βλέπετε, ο έμπειρος τζουντούκα κατάγεται από το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, καθώς έχει γεννηθεί στο Ίστοτσνο μία μικρή πόλη κοντά στο Σαράγεβο. Κι η γενέτειρα του είναι ακριβώς απέναντι από το Σαράγεβο με τον ίδιο σε μικρή ηλικία να απορεί για τη διαχωριστική γραμμή που ξεχώριζε το βοσνιακό κομμάτι της χώρας από το σερβικό.
Η ιστορία της τιμωρίας του Nemanja Majdov
Ο Μάιντοβ δεν έζησε τον εμφύλιο αλλά μεγάλωσε βιώνοντας έντονα τα σημάδια του και δεν έκρυψε ποτέ την πιστή του κάνοντας πάντα τον σταυρό του σε κάθε αγώνα που συμμετείχε… Κι όταν ταξίδεψε στο Παρίσι ήξερε ότι στην τρίτη παραβίαση του πρωτοκόλλου θα ακολουθούσε τιμωρία όπως και έγινε με τον ίδιο να ενημερώνει για την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Πέρα όμως από την είδηση της τιμωρίας του ο Σέρβος ξεκαθάρισε πως όποιες συνέπειες κι αν έχει να αντιμετωπίσει δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και μετά την επιστροφή του στη δράση, κάτι που έδειξε και με την επιστολή του στη Διεθνή Ομοσπονδία όπου πολύ απλά δεν ζήτησε συγγνώμη καθώς θεωρεί ότι δεν έκανε κάτι κακό.
Αναλυτικά στο ποστάρισμα του ο Μάιντοβ αναφέρει:
«Πριν από 15 ημέρες, έλαβα ειδοποίηση ότι έχω τιμωρηθεί με αποκλεισμό 5 μηνών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) λόγω παραβίασης των θρησκευτικών τους κωδίκων. Συγκεκριμένα, για το ότι έκανα το σταυρό μου κατά την είσοδό μου στον αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μου απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά, τα καμπ και τις προετοιμασίες.
Η αλήθεια είναι πως, στην απολογητική επιστολή προς την πειθαρχική επιτροπή, δεν ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για το ότι έκανα το σταυρό μου και δήλωσα ότι δεν το έκανα, ούτε θα το κάνω ποτέ, παρόλο που δεν γνώριζα πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η τιμωρία.
Ο Θεός μου έδωσε τα πάντα, τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην καριέρα μου, και για εμένα είναι το νούμερο ένα, και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πάντα θα τον δοξάζω και θα τον ευχαριστώ.
Τίποτα καινούργιο για μένα προσωπικά, απλά μια νέα σελίδα στην καριέρα μου και μια νέα εμπειρία ζωής. Λυπάμαι όμως που ένα τόσο όμορφο και δύσκολο άθλημα όπως το τζούντο έχει καταντήσει έτσι.
Ο Θεός μου χάρισε μια σπουδαία καριέρα, με 7 ευρωπαϊκά και 3 παγκόσμια μετάλλια. Όταν ξεκινούσα, ονειρευόμουν να κερδίσω έστω ένα από αυτά τα μεγάλα μετάλλια και να κάνω περήφανους τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, η οποία θυσίασε τα πάντα για την καριέρα μου. Μου έδωσαν τόσα πολλά, χρεώθηκαν για να φτάσω εδώ και δεν μπορώ απλά να σκύψω το κεφάλι σε μια τέτοια απαίτηση.
Θα ξεκουραστώ μέχρι να λήξει η τιμωρία μου και μετά θα επιστρέψω με τη βοήθεια του Κυρίου μας για μια νέα αρχή και νέες νίκες. Σας αγαπώ όλους, Νεμάνια Μάιντοβ».
Ο πεντάμηνος αποκλεισμός του Μάιντοβ ακούγεται πολύ αυστηρός ωστόσο στην πραγματικότητα ο Σέρβος δεν χάνει καμία σημαντική διογάνωση, καθώς τα επόμενα μεγάλα τουρνουά είναι προγραμματισμένα για τον Μάιο του 2025…
Με τον ίδιο όμως να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να κάνει τον σταυρό του και να ευχαριστεί τον Θεό, το ερώτημα είναι αν η Διεθνής Ομοσπονδία συνεχίσει αυτή τη σκληρή στάση που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει..
Οι αντιδράσεις
Αμέσως μόλις εμφανίστηκε το συγκεκριμένο ποστάρισμα το διαδίκτυο πήρε φωτιά με τον έναν μετά τον άλλον τους Σέρβους αθλητές (παλαίμαχους και εν ενεργεία) να εκφράζουν τη συμπαράσταση τους (ανάμεσα τους ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ολυμπιονίκης του βόλεϊ Βλάντιμιρ Γκρίμπιτς, ο άσος του βολεϊκού Ολυμπιακού Μπάτα Ατανασίεβιτς, ο μπασκετμπολίστας του Αμαρουσία Ραντούλοβιτς), όπως και ξένοι συναθλητές του, την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ της Σερβίας έκαναν λόγω για πρωτοφανή δίωξη λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Νεώτερη ενημέρωση
Ο Σέρβος αθλητής του τζούντο ΔΕΝ αποκλείστηκε επειδή έκανε τον σταυρό του σύμφωνα με το ellinikahoaxes
Η παραπομπή του Μαϊντόβ στο Πειθαρχικό
Έτσι, την 1η Αυγούστου 2024, μία ημέρα μετά τον αγώνα, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο εισηγήθηκε την παραπομπή του Σέρβου τζουντόκα στην Πειθαρχική Επιτροπή, συγκροτώντας, αρχικά, το κατηγορητήριο και δίνοντας στον Μαϊντόβ περιθώριο μέχρι τις 20 Αυγούστου 2024, είτε να αποδεχθεί τις κατηγορίες είτε να απαντήσει με δήλωση υπεράσπισης.
Στο κατηγορητήριο, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο έγγραφο της απόφασης αποκλεισμού, αναγράφονταν μια σειρά πιθανών παραπτωμάτων, στα οποία φέρεται να υπέπεσε ο Σέρβος τζουντόκα, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Τσελίδη, και τα οποία θα καλούνταν να εξετάσει η Πειθαρχική Επιτροπή. Σε αυτό διαβάζουμε τα εξής πιθανά παραπτώματα:
Έχοντας δείξει ένα σαφές θρησκευτικό σύμβολο κατά την είσοδό σας στον αγωνιστικό χώρο και έχοντας αρνηθεί να υποκλιθείτε στον αντίπαλό σας στο τέλος του αγώνα, διαπράξατε πιθανή παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της IJF, έκδοση 27 Φεβρουαρίου 2023, άρθρο 3.
[…]
Έχοντας αφαιρέσει το τζουντόγκι σας στον αγωνιστικό χώρο, είχατε διαπράξει πιθανή παραβίαση των SOR της IJF, άρθρο 8.6.
Πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής: “Το σημείο του σταυρού ήταν ασήμαντο. Ο Μαϊντόβ έδειξε ασέβεια σε θεμελιώδεις αρχές του Τζούντο”
Αξίζει να σημειωθεί ότι απ’ όλα τα παραπτώματα που παρατέθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, μόνο για το σημείο του σταυρού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, στις συνθήκες και τον χώρο που συνέβη. Η Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά, πως “ήταν σχετικά διακριτικό, δεν είχε σκοπό να προσβάλει και έγινε στη μικτή ζώνη, κοντά στην είσοδο στον αγωνιστικό χώρο”.
Το γεγονός ότι ο Σέρβος αθλητής έκανε τον σταυρό του στη μικτή ζώνη, στο περιθώριο του αγωνιστικού χώρου, φαίνεται πως ήταν καθοριστικής σημασίας για να θεωρηθεί η κίνησή του ασήμαντη. Τα άλλα παραπτώματα, που συνέβησαν όλα εντός του αγωνιστικού χώρου, οδήγησαν στην ποινή.
“Το θέμα του σταυρού ήταν ασήμαντο. Ο Μαϊντόβ αμφισβήτησε την απόφαση της διαιτητή, πέταξε τη ζώνη του, δεν έκανε υπόκλιση, δεν χαιρέτισε και δεν πλησίασε καν τον αντίπαλό του. Απ’ όλα τα δεδομένα που παραθέσαμε, το σημείο του σταυρού ήταν το μόνο που εξηγήσαμε γιατί το θεωρούμε ασήμαντο. Ο κ. Μαϊντόβ υποστήριξε ότι αποκλείστηκε γι’ αυτό, παραπλανώντας την κοινή γνώμη, αλλά οι ισχυρισμοί του δεν ανταποκρίνονται στην απόφασή μας“, θα ξεκαθαρίσει ο Νταβίντ Παπώ, πρώην πρωταθλητής Τζούντο, δικηγόρος και Πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής στην υπόθεση Μαϊντόβ, σε συνομιλία που είχαμε μαζί του στις 19 Σεπτεμβρίου 2024.
To ίδιο έσπευσε να ξεκαθαρίσει και η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, ως απάντηση “στους πολυάριθμους ψευδείς ισχυρισμούς” και τις “λανθασμένες πληροφορίες”, τονίζοντας πως οι κανόνες για τα θρησκευτικά σύμβολα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον αγωνιστικό χώρο:
“Οι κανόνες μας σχετικά με την εκδήλωση θρησκευτικών ή άλλων συμβόλων σχετίζονται αυστηρά με τον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος είναι ένας χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στο τζούντο και στον οποίο υπάρχουν μόνο τα συγκεκριμένα σύμβολα και οι κανόνες του τζούντο, εξίσου για όλους. Η IJF δεν απαγορεύει τη θρησκευτική έκφραση ή την επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων. Η IJF δεν απαγορεύει τη θρησκευτική έκφραση ή την επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων εκτός του αγωνιστικού χώρου, καθώς συνεχίζουμε να σεβόμαστε την ατομική ελευθερία κάθε μέλους της κοινότητάς μας”.
Αυτή η επισήμανση είναι σύμφωνη με το άρθρο 8.6. των Αθλητικών και Οργανωτικών Κανονισμών της IJF (SOR), το οποίο αναφέρει τα εξής:
“Η θρησκευτική, πολιτική, προσωπική, εμπορική χροιά ή έκφραση απαγορεύεται για όλους στον αγωνιστικό χώρο”.
Ολόκληρη την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Η συμπεριφορά του Σέρβου στο τατάμι ήταν αυτή που καθόρισε την απόφαση αποκλεισμού του
Όλα τα παραπτώματα του Σέρβου αθλητή, όπως αναφέραμε, έλαβαν χώρα εντός του αγωνιστικού χώρου και πάνω στο τατάμι (στρώμα), πλην του σημείου του σταυρού. Στην απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής τονίζεται ότι η συμπεριφορά του Σέρβου εντός του αγωνιστικού χώρου παραβίασε “το πνεύμα του Τζούντο” και ήταν αυτή που τελικά οδήγησε και καθόρισε την απόφαση αποκλεισμού του, αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε ο ίδιος.
Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνεται στη συμπεριφορά των αθλητών του Τζούντο εντός του αγωνιστικού χώρου είναι η περίπτωση της Σουηδής αθλήτριας του Τζούντο, Tara Babulfath, που συμμετείχε και αυτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αθλήτρια αμφισβήτησε πολύ ήπια την απόφαση του διαιτητή και έλαβε ποινή αποκλεισμού τριών μηνών, παρόμοια με αυτή του Μαϊντόβ. Την απόφαση μπορείτε να τη δείτε εδώ. Ωστόσο, ο κ. Παπώ τονίζει κάποιες θεμελιώδεις αντιθέσεις:
“Η συγκεκριμένη αθλήτρια έδειξε απόλυτο σεβασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, πλην μιας ήπιας αντίδρασης, για την οποία τιμωρήθηκε με τρεις μήνες αποκλεισμό και μάλιστα μετάνιωσε για τη συμπεριφορά της. Αντίθετα, ο Μαϊντόβ, όχι απλώς αμφισβήτησε την απόφαση της διαιτητή, αλλά πέταξε τη ζώνη του, δεν έκανε υπόκλιση, δεν χαιρέτισε και δεν πλησίασε καν τον αντίπαλό του και αν δείτε τι έγραψε σε εμάς για να εξηγήσει τη δική του θέση, τότε θα κατανοήσετε πού δώσαμε βαρύτητα και πού όχι. Και για όλα αυτά, ο κύριος Μαϊντόβ έλαβε ποινή λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες. Από αυτά, μπορείτε να συμπεράνετε με απόλυτη ακρίβεια, πόσο μέτρησε για εμάς το ότι έκανε τον σταυρό του!”
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι, ο αθλητής δεν αποκλείστηκε επειδή έκανε τον σταυρό του. Η ποινή αποκλεισμού του Σέρβου αθλητή καθορίστηκε με γνώμονα τη συμπεριφορά του εντός του αγωνιστικού χώρου.
Απ’ όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, το παράπτωμα της θρησκευτικής έκφρασης δεν έχει τιμωρηθεί με πολύμηνο αποκλεισμό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ρώσου αθλητή, Robert Mshvidobadze, ο οποίος έκανε τον σταυρό του εντός του αγωνιστικού χώρου και συγκεκριμένα ενώ ήταν πάνω στο τατάμι – όπου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τους επίσημους κανόνες – και τιμωρήθηκε με μια μικρή χρηματική ποινή χιλίων δολαρίων (1000$). Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση εδώ.