«Παραπονεμένα λόγια»: Η ιστορία πίσω από το αριστούργημα που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας
“Χωρίς τον Μαρκόπουλο και τον Νταλάρα τι τύχη θα είχε αυτό το τραγούδι;” είχε πει κάποτε ο Μάνος Ελευθερίου. Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ίσως έπρεπε να σμίξουν όλοι μαζί, Μαρκόπουλος, Ελευθερίου και Νταλάρας για να δημιουργηθεί αυτό το αριστούργημα που σου προκαλεί ρίγος κάθε φορά που θα το ακούσεις.
Τα «Παραπονεμένα Λόγια» βρίσκεται στο «Σεργιάνι στον Κόσμο», στην πρώτη μεγάλη δισκογραφική συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο που κυκλοφόρησε το 1979 και είναι ένα διαχρονικό, πολιτικό τραγούδι.
Ο Μάνος Ελευθερίου, ο μεγάλος δημιουργός από την Ερμούπολη της Σύρου, σε συνέντευξη του στον Πιερή Παναγή και στον ”Φιλελεύθερο” της Κύπρου είχε μιλήσει για την ιστορία του τραγουδιού:
”Πρόκειται για ένα πολιτικό τραγούδι, ένα απ’ τα πολλά που έγραψα όπως τα ‘Τραγούδια του Αγώνα’ που φτιάξαμε με τον Μίκη Θεοδωράκη το ’71. Σε αυτή την ενότητα ήταν και τα ‘Παραπονεμένα λόγια’ αλλά δεν το είχα τελειώσει.
Είχα γράψει το πρώτο τετράστιχο και το άφησα στην άκρη. Μετά από χρόνια το έδωσα στον Γιάννη Μαρκόπουλο για να το μελοποιήσει και να το τραγουδήσει ο Νταλάρας.
Σε αυτά τα πράγματα να ξέρετε τούτο: ένας στίχος όσο καλός και να είναι, αν δεν βοηθήσει η μαγεία της μουσικής, εάν δεν βοηθήσει η φωνή του τραγουδιστή, η τύχη του αλλάζει. Χωρίς τον Μαρκόπουλο και τον Νταλάρα τι τύχη θα είχε αυτό το τραγούδι;”
Για την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα είχε μιλήσει και ο Μαρκόπουλος:
“Θέλω vα πω απλά ότι θεωρώ τov Νταλάρα τov σημαvτικότερo λαϊκό τραγoυδιστή πoυ διαθέτει η χώρα μας. Η ερμηvεία τoυ στo Σεργιάvι στov κόσμo είvαι μovαδική και αvεπαvάληπτη.”
Στίχοι
Στης ανάγκης τα θρανία
και στης φτώχειας το σχολειό
μάθαμε την κοινωνία
και τον πόνο τον παλιό
Παραπονεμένα λόγια
έχουν τα τραγούδια μας
γιατί τ’ άδικο το ζούμε
μέσα από την κούνια μας
Το σεργιάνι μας στον κόσμο
ήταν δέκα μέτρα γης
όσο πιάνει ένα σπίτι
και ο τοίχος μιας αυλής
Παραπονεμένα λόγια
έχουν τα τραγούδια μας
γιατί τ’ άδικο το ζούμε
μέσα από την κούνια μας