Παρατηρητήριο Σεισμών Online

Η σελίδα http www.emsc-csem.org έχει την δυνατότητα απεικόνισης και ενημέρωσης στην αρχική της σελίδα για όλους τους σεισμούς οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν εντός των τελευταίων 48 ωρών παγκοσμίως.

Πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (Centre Sismologique Euro-Méditerranéen, European-Mediterranean Seismological Centre)

Σεισμός

Η δια-δραστικότητα της ιστοσελίδας με τον επισκέπτη είναι ικανοποιητική και πραγματοποιείται μέσω αυτόματων ενημερώσεων σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας (μέσω sms), μέσω e-mails, μέσω widgets, μέσω rss feeds, μέσω Google Earth κτλ.

Για όσον αφορά τον Ελλαδικό χώρο  και μόνο, υπάρχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών που σε συνεργασία με το zougla.gr σας παρουσιάζουν σε πραγματικό χρόνο τι καταγράφει ανα πάσα στιγμή ο σεισμογράφος στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Σεισμογράφος στο Ευπάλιο.

Ο σεισμογράφος καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα ανά τέταρτο της ώρας, ξεκινώντας με: μαύρο χρώμα για το διάστημα από ΧΧ:00 έως ΧΧ:15, με κόκκινο για το διάστημα ΧΧ:16 έως ΧΧ:30, με μπλε για το διάστημα ΧΧ:31 έως ΧΧ:45 και πράσινο για το διάστημα ΧΧ:46 έως ΧΧ:59.

Στον οριζόντιο άξονα φαίνονται τα λεπτά του κάθε τετάρτου. Για να καταλάβετε ποια είναι η ώρα που γίνεται ο κάθε σεισμός υπολογίζετε ποιο είναι το τέταρτο της ώρας (ανάλογα με το χρώμα) και ποιο είναι το λεπτό του τετάρτου στον οριζόντιο άξονα.

Σημείωση: Οι σεισμογράφοι καταγράφουν του σεισμούς σε ώρα UTC (δηλαδή -3 ώρες από την ώρα Ελλάδος) .