Home Σκέψεις Πλάτωνας: Οι σοφοί μιλούν επειδή έχουν κάτι να πουν. Οι ανόητοι μιλούν...

Πλάτωνας: Οι σοφοί μιλούν επειδή έχουν κάτι να πουν. Οι ανόητοι μιλούν επειδή πρέπει κάτι να πουν

Ο Πλάτωνας μαζί με τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη, είναι η «αγία τριάδα» της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας. Ο Πλάτωνας είναι εκείνος που μαθήτευσε στο Σωκράτη και διέσωσε τη διδασκαλία του, ενώ παράλληλα, δίδαξε τον Αριστοτέλη.

Ο Πλάτωνας ανήκει στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επίδραση που πέρασαν ποτέ από τον κόσμο. Οι φιλοσοφικοί του διάλογοι άσκησαν τεράστια επίδραση στην Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, ενώ θεωρείται η σπουδαιότερη επιρροή σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο μέχρι σήμερα.

Ο κόσμος των Ιδεών, η ύπαρξη της ψυχής μετά το βιολογικό θάνατο, η πνευματική διάσταση του έρωτα και η αναζήτηση για την ιδανική Πολιτεία, διαπότισαν το έργο του μεγάλου φιλοσόφου. Ο ίδιος θεωρούσε πως μόνο αν οι φιλόσοφοι κυβερνήσουν, θα επέλθει αρμονία στο κοινωνικό σύνολο, καθώς οι φιλόσοφοι διαπνέονται από ανώτερες αξίες και δεν παρασύρονται από προσωπικά οφέλη και μικρότητες.

Σημαντικά έργα του Πλάτωνα είναι η Απολογία του Σωκράτους, το Συμπόσιο που αναλύει τη φύση του έρωτα και η Πολιτεία και οι Νόμοι όπου ασχολείται με την ιδανική πολιτεία. Ο Πλάτωνας είναι ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους όλων των εποχών. Αξίζει να δούμε μερικές από τις σημαντικότερες ρήσεις του, οι οποίες παραμένουν ακόμα επίκαιρες.

20 ρήσεις του Πλάτωνα που παραμένουν ακόμα επίκαιρες

1. «Μάλλον αδικείσθαι ή αδικείν. (Καλύτερα να σε αδικούν παρά να αδικείς)»

2. «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»

3. «Δεν υπάρχει πιο ακριβής ένδειξη κακής οργάνωσης της πολιτείας, από την αφθονία γιατρών και νομικών»

4. «Αυτή και μόνο είναι η ρίζα από όπου ξεπετιέται ένας τύραννος: όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά είναι ο προστάτης»

5. «Δικαιοσύνη σημαίνει ο καθένας να νοιάζεται για τις δουλειές του και να μην αναμιγνύεται στις δουλειές των άλλων»

6. «Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε τόσο πολύ, για το τι θα πουν για μας οι πολλοί, αλλά τι θα πει όποιος ξέρει καλά για τα δίκαια και τα άδικα, ο ένας δηλαδή και αυτή θα είναι η αλήθεια»

7. «Οι σοφοί μιλούν επειδή έχουν κάτι να πουν. Οι ανόητοι μιλούν επειδή πρέπει κάτι να πουν»

8. «Ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο διαχωρισμός δύο πραγμάτων, του ενός απ’ το άλλο, δηλαδή της ψυχής από το σώμα»

9. «Ένας ήρωας γεννιέται ανάμεσα σε 100, ένας σοφός βρίσκεται ανάμεσα σε 1.000, αλλά ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος μπορεί να μην βρεθεί ούτε ανάμεσα σε 100.000»

10. «Από όλες τις ηδονές, ο έπαινος είναι η πιο γλυκιά»

11. «Το βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι γι’ αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει»

12. « Άνθρωπος: αυτός που αναλογίζεται και κρίνει όσα έχει δει»

13. «Φαίνεται πως η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική υποδούλωση»

14. «Ο θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις αυτών που έχουν ελευθερία επιλογής»

15. «Αυτός που κλέβει λίγα, κλέβει με την ίδια επιθυμία με αυτόν που κλέβει πολλά, αλλά με μικρότερη δύναμη»

16. «Από τις απολαύσεις, άλλες μεν είναι καλές κι άλλες κακές. Καλές μεν είναι οι ωφέλιμες, κακές είναι οι βλαβερές. Σκοπός όλων των πράξεών μας πρέπει να είναι το καλό και χάριν αυτού πρέπει τα πάντα να πράττουμε»

17. « Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού»

18. «Αφήστε τους γονείς να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους όχι πλούτη, αλλά το πνεύμα του σεβασμού»

19. «Όπως λένε οι κτίστες, οι μεγάλες πέτρες δεν στέκονται καλά χωρίς τις μικρότερες»

20. «Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε τόσο πολύ, για το τι θα πουν για μας οι πολλοί, αλλά τι θα πει όποιος ξέρει καλά για τα δίκαια και τα άδικα, ο ένας δηλαδή και αυτή θα είναι η αλήθεια»