Depositphotos
Advertisement

Η γιορτή του Πολυτεχνείου έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει ένας πόλεμος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της Διευθύντριας σε σχολείο της Καισαριανής.

Αναλυτικότερα η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Καισαριανής θεώρησε πως η γιορτή που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί για το Πολυτεχνείο με άμεση σύνδεση του Παλαιστινιακού ζητήματος είναι άτοπη.

Advertisement

Συγκεκριμένα ζήτησε να αφαιρεθεί από τη γιορτή το τραγούδι των «Υπεραστικών» με τίτλο «Η Παλαιστίνη αιμορραγεί» αλλά οι καθηγητές αντέδρασαν με αποτέλεσμα να «κοπεί» η γιορτή.

«Μες το χώμα η γη μου, στα χαλάσματα ζω, οι λυγμοί και η κραυγή μου, ρήγματα ανοίγουν στον ουρανό … κάτω από ερπύστριες όλη η ζωή μου, η Παλαιστίνη αιμορραγεί…» είναι κάποιοι από τους στίχους αυτού του τραγουδιού.

Ένας από τους καθηγητές που αρνήθηκαν την αφαίρεση της σύνδεσης του Πολυτεχνείου με την Παλαιστίνη είναι αντιπρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ.

Οι εκπαιδευτικοί με υπόμνημά τους στη Ζ’ ΕΛΜΕ, όπου είναι και μέλη του ΔΣ, καταγγέλλουν την ωμή παρέμβαση της διεύθυνσης του σχολείου στο πρόγραμμα της εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα γράφουν ότι «η διευθύντρια του Σχολείου, επικαλούμενη διαμαρτυρία 2-3 μαθητών για το προαναφερόμενο τραγούδι που είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, επιτέθηκε λεκτικά και απαίτησε να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι». «Ισχυρίστηκε -όπως οι εκπαιδευτικοί γράφουν- ότι η γιορτή είναι μονοθεματική, δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι (Παλαιστίνιοι) και ότι το τραγούδι αυτό θα φέρει διχασμό στους μαθητές».

Η ανακοίνωση των Εκπαιδευτικών Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΣΥΧΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Καισαριανής, δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα προχωρώντας σε ωμή λογοκρισία της σχολικής γιορτής για το Πολυτεχνείο που προετοίμασαν τρεις συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μοσχονάς, εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στο ΔΣ και αντιπρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ. Συγκεκριμένα απαίτησε να αφαιρεθεί από τη γιορτή το τραγούδι των «Υπεραστικών» με τίτλο «Η Παλαιστίνη αιμορραγεί» και κάτω από τη σθεναρή στάση των υπεύθυνων καθηγητών «έκοψε» τη γιορτή.

Η κυβέρνηση, το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του έχουν γενικότερα ξεπεράσει κάθε όριο. Τους προκαλούν πανικό οι μαζικότατες λαϊκές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης όλων των τελευταίων εβδομάδων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, το γεγονός ότι η νεολαία, οι μαθητές μας διαδηλώνουν, συζητούν στις σχολικές τάξεις, παίρνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες έκφρασης της δικής τους φωνής, με σίγουρο γνώμονα το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού που έχει μια πατρίδα αλλά υπομένει κυριολεκτικά γενοκτονία από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, με τις πλάτες βεβαίως των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Είναι προφανές ότι θέλουν να επιβάλλουν σιωπητήριο. Να μην ακούγεται η αμφισβήτηση της πολιτικής τους. Να είναι ο λαός στοιχισμένος στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους.

Η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Καισαριανής, αποδεικνύεται το μακρύ χέρι του πολιτικού της προϊσταμένου υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη, ο οποίος πριν λίγες μέρες κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς για αντισημιτική προπαγάνδα, άρα ούτε λίγο ούτε πολύ για φιλοφασίστες. Προσπάθησε να επιβάλλει το ίδιο σιωπητήριο στο σχολείο της.

Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και τον λαό της Καισαριανής, αλλά και ευρύτερα τον λαό των ηρωικών ανατολικών συνοικιών, να καταδικάσουν αυτή την πρόκληση.

Ο λαός της Καισαριανής, έχει σοβαρούς λόγους να μη δεχθεί κανέναν εκφοβισμό, καμιά τρομοκρατία, καμιά φίμωση. Έχει γνώση και έχει Ιστορία. Οι αγώνες των πατεράδων μας, η λεβέντικη στάση απέναντι στους «ισχυρούς», με όπλο το δίκιο του λαού είναι πυξίδα για εμάς. Σε αυτά εδώ τα χώματα έχει χυθεί αίμα εκατοντάδων αγωνιστών που πάλεψαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας και για μια κοινωνία στο μπόι των ανθρώπων. Γι αυτό στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους λαούς και όχι με τους δυνάστες τους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανισότητα, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να μαθαίνουν στα παιδιά την επιστημονική και ιστορική αλήθεια, για να μπορέσουν αυτά να κατακτήσουν σωστό κριτήριο στη ζωή τους, στάση έντιμη, δημοκρατική, διεκδικητική. Η βουβαμάρα, πόσο μάλλον όταν πεθαίνουν παιδιά, δεν υπηρετεί σκοπούς εκπαιδευτικούς. Οι συνάδελφοι του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής θέλησαν πολύ σωστά να συνδέσουν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου με το σήμερα, με το δίκιο του λαού της Παλαιστίνης. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου ήταν ενάντια στη χούντα και στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Δηλαδή, ενάντια στο καθεστώς της δικτατορίας του κεφαλαίου και στους ξένους συμμάχους του, ως υπαίτιων για τα δεινά του λαού μας. Σήμερα ο λαός της Παλαιστίνης αγωνίζεται ενάντια στο κατοχικό καθεστώς του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ και τους συμμάχους του ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Και τότε και τώρα από τη μια πλευρά ήταν ο λαός και από την άλλη οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των καπιταλιστών και των κρατών τους. Γι αυτό και η νεολαία μας σήμερα πλημμυρίζει τους δρόμους φωνάζοντας «ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ».

Γι’ αυτό στηρίζουμε όλους τους εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες δίνουν τη δική τους μάχη για να μάθουν τα νέα παιδιά την αλήθεια που θάφτηκε κάτω από χιλιάδες fake news.

Αναρωτιόμαστε

Γιατί ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν επιτρέπεται να σχετίζεται με τους αγώνες του σήμερα, με την αλληλεγγύη σε έναν λαό που παλεύει για τη ζωή και την ελευθερία του, η οποία εκφράζεται με το πάνδημο σύνθημα ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ;

Γιατί η νέα γενιά να μη μάθει ότι υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη εστίες αμφισβήτησης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του σάπιου συστήματος που τους γεννά;

Γιατί να σιωπούμε όταν τα παιδιά πεθαίνουν;

Γιατί οι λαοί να μη μετρηθούν με τους ισχυρούς για μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πόλεμο;

Οι μαθητές του 1ο ΓΕΛ Καισαριανής, πριν λίγα χρόνια συνάντησαν με συγκίνηση την νεαρή Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι στην πρεσβεία της χώρας της στην Αθήνα, κρατούμενη στις φυλακές του Ισραήλ και σύμβολο του αγώνα αυτού του λαού, η οποία πριν λίγες μέρες συνελήφθη ξανά από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πάει πολύ, σε αυτό σχολείο, το οποίο σημειώνουμε ότι στεγάζεται δίπλα στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, να απαγορευτεί η λέξη Παλαιστίνη!

Κ.Ο. Καισαριανής – Κ.Ο. Εκπαιδευτικών Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Πηγή: alfavita.gr lavart.gr

Advertisement