Από Badseed - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7117319
Advertisement

Το 1982 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος των Φατμέ με τίτλο «Ψέματα». Το ομότιτλο τραγούδι ξεχώρισε αμέσως και έγινε μια από τις πλέον γνωστές μπαλάντες του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Ήταν ένα τραγούδι που γράφτηκε έπειτα από μια ερωτική απογοήτευση του τραγουδοποιού.

Advertisement

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε συνέντευξη που έχει δώσει στον Κωνσταντίνο Παυλικιάνη για το MusicHeaven έχει πει για το “Ψέματα”:

“Θυμάμαι ότι παιδεύτηκα με τους στίχους αλλά η ουσία είναι ότι αισθανόμουνα βαθιά πληγωμένος, ένιωθα πολύ μεγάλο πόνο κι ήθελα να το αποτυπώσω σε τραγούδι αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβαινε. Και το ωραίο μ’ αυτή την ιστορία είναι ότι αυτό το τραγούδι έπαιξε τεράστιο ρόλο γιατί συμπτωματικά μετά από μήνες, αφού το είχα γράψει κι είχαμε αρχίσει να το ηχογραφούμε στο σπίτι που κάναμε πρόβες τότε, στο Παλιό Φάληρο, έτυχε να περάσει το κορίτσι αυτό από το σπίτι -ήταν και γενικώς φίλη των φίλων μου- και ν’ ακούσει το συγκεκριμένο τραγούδι.

Το άκουσε πριν κυκλοφορήσει. Και το αποτέλεσμα ήτανε εντυπωσιακό γιατί… μάλλον την έκανε να μετανιώσει και να την πιάσουν τα κλάματα και, για να μην τα πολυλογώ, μετά από λίγο καιρό γύρισε σε μένα και από τότε είμαστε μαζί. Είναι η γυναίκα μου. Έγραψα δηλαδή ένα τραγούδι για ένα κορίτσι που τελικά έγινε η γυναίκα της ζωής μου”.

Για την ιστορία πίσω από το “Ψέματα” ο Νίκος Πορτοκάλογλου έχει μιλήσει και στο «MEGA Stories» και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Μετά από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Νίκος Πορτοκάλογου κυκλοφόρησε τον δίσκο «Άσωτος υιός» όπου διάφοροι καλλιτέχνες κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τραγούδια του.

Ανάμεσα τους και ο Χάρης Κατσιμίχας που τραγουδώντας το «Ψέματα» μας χάρισε μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας.

Advertisement