Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων
Advertisement

“Όταν είμαι στο Σάλτσμπουργκ ανακαλύπτω συνεχώς κάτι καινούργιο να με ευχαριστήσει”, έγραφε ο 25χρονος Μότσαρτ στον πατέρα του από τη Βιέννη. Την άποψη αυτή δεν άργησαν να ασπαστούν οι Αυστριακοί φοιτητές και οι Ιταλοί επισκέπτες που αρνούνται να εγκαταλείψουν την πόλη που θυμίζει αλπική Ρώμη.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Advertisement

Εδώ, η κληρονομιά του Μότσαρτ μπλέκεται με design ξενοδοχεία και εστιατόρια με αστέρια Michelin. “Σε αυτά ακριβώς τα τραπεζάκια ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον θρύλο η “αγοραπωλησία” της ψυχής του Φάουστ στον Μεφιστοφελή”, μπορεί να σας πει κάποιος ντόπιος καθώς περνάτε έξω από το Stifskeller St. Peter.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων
Θα είστε περικυκλωμένοι από εκκλησίες: του Αγίου Πέτρου, την φραγκισκανική και τον καθεδρικό. Αλλά, η πόλη έχει έναν σύγχρονο ζωηρό-παγωμένο αυτές τις ημέρες αέρα- που σφύζει από ζωή. Ντόπιοι, αλλά και άνθρωποι που επέλεξαν την πόλη για μια καλύτερη ζωή γίνονται μια παρέα με τους φοιτητές που, όταν τελειώνουν οι παραδόσεις στα τρία πανεπιστήμια της πόλης, κάνουν κατάληψη στα café για ζεστή σοκολάτα, στρούντελ μήλου με κανέλα και, αργότερα, παγωμένη αυστριακή μπίρα Stiegl.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Αν δεν είναι χιονισμένη θα σας θυμίσει σίγουρα την Ρώμη. “Θέλω να ξαναχτίσεις την πόλη και να τη μετατρέψεις σε αλπική Ρώμη γεμίζοντάς τη με εκκλησίες και palazzi”, είναι η εντολή που έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Wolf Dietrich von Raitenau –μισός Ιταλός γαρ– στον επίσης Ιταλό αρχιτέκτονα Vincenzo Scamozzi τον 17ο αιώνα”.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το χειμώνα το Σάλτσμπουργκ είναι ιταλοκρατούμενο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ευκατάστατοι και κυρίως νέοι κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας γεμίζουν τα σοκάκια της πόλης και τις χιονοδρομικές πίστες της περιοχής. “Γι’ αυτούς, το Σάλτσμπουργκ εξακολουθεί να είναι μια ειδυλλιακή ιταλική πόλη που με κάποιο τρόπο ξεγλίστρησε στις πλαγιές των αυστριακών Άλπεων.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Πάρτε το τελεφερίκ για να ανεβείτε στο ολόλευκο μεσαιωνικό κάστρο, φωλιασμένο σε λόφο 120 μέτρα πάνω από την πόλη. Περπατήστε ως την ανατολική πλευρά του κάστρου για να δείτε το παλαιότερο μοναστήρι της χώρας. Σε αυτό δίδαξε η πραγματική Μαρία της κινηματογραφικής Μελωδίας της Ευτυχίας και παντρεύτηκε τον καπετάνιο Georg von Trapp. Από το 1965 που γυρίστηκε η ταινία, το Χόλιγουντ έκανε τους πάντες να πιστεύουν ότι το Σάλτσμπουργκ είναι η πατρίδα των Ναζί και των καλογριών που τραγουδούν, θα σας πουν δυσαρεστημένοι οι ντόπιοι.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Το παρελθόν την πόλης μπλέκεται επιδέξια με το παρόν της αφού σε κάθε βήμα τα όρια ανάμεσα στους αιώνες γίνονται όλο και πιο θολά. Το Σάλτσμπουργκ μετρά αρκετούς αιώνες ζωής. Παρά την ομορφιά του, δεν είναι απλώς σκηνικό, μια βαρετή πόλη-μουσείο.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Η κλασική μουσική και οι θεατρικές παραστάσεις ακόμα αντηχούν στα μεσαιωνικά σοκάκια. Για να ανακαλύψετε το κέντρο της πόλης περιμένετε να νυχτώσει πρώτα. Κι αυτό γιατί το μικροσκοπικό Σάλτσμπουργκ δέχεται την ίδια αναλογία τουριστών ανά κάτοικο με τη Βενετία ή τη Φλωρεντία.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Το βράδυ είναι η ώρα που το κέντρο της πόλης ησυχάζει, τα μπαρόκ κτίρια παύουν να είναι τουριστικές ατραξιόν και ολόκληρη η πόλη λάμπει στο φως του φεγγαριού. Η βόλτα αυτή θα είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλη έχετε κάνει. Κι αυτό γιατί συνοδεύεται ανελλιπώς από τους ήχους της μουσικής του Μότσαρτ.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων

Επαγγελματίες μουσικοί και φοιτητές δίνουν αυτοσχέδιες συναυλίες στα στενά σοκάκια του Altstadt, της παλιάς πόλης δηλαδή, όπου είναι συγκεντρωμένα και τα περισσότερα αξιοθέατα. Αυτή είναι η πραγματική κληρονομιά του Μότσαρτ.

Σάλτσμπουργκ: Η πεντάμορφη Ρώμη των Άλπεων
Μη φύγετε από το Salzburg αν δεν….
1. Καθίσετε στο café Tomaselli, που λειτουργεί από το 1705 και υπήρξε αγαπημένο μέρος του Αμαντέους για σοκολάτα και παγωτό. Alter Markt 9, τηλ.: 0043 662 844488, www.tomaselli.at
2. Ανεβείτε με το τελεφερίκ στο μεσαιωνικό κάστρο. Είναι το μεγαλύτερο, πλήρως διατηρημένο κάστρο της Κεντρικής Ευρώπης. Mönchsberg 34, τηλ.: 0043 66284 243011, www.salzburg-burgen.at.
3. Επισκεφτείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ (Getreidegasse 9) αλλά και την κατοικία (Makartplatz 8) του.
4. Θαυμάσετε έργα του Κλιμτ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που φιλοξενείται σε κτίριο του 17ου αιώνα. Mönchsberg 32, τηλ.: 0043 662 842220, www.museumdermoderne.at.
5. Πιείτε αυστριακό κρασί με μεζεδάκια από προσούτο και τυριά στο σκαμμένο μέσα σε βράχο Saitensprung. Steingasse 11, τηλ.: 0043 662 881377.
Advertisement