Advertisement

Αν η γαλήνη είναι το ζητούμενο, τότε η Σέριφος είναι ο προορισµός! Ένα νησί απλό, προσιτό, φιλόξενο. Ιδανικό για ανάπαυση και ανέµελες στιγµές!

By Milan Gonda shutterstock

Παραδοσιακοί οικισµοί, απόκοσµα τοπία, όµορφες παραλίες, γραφικά εκκλησάκια, αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα δηµιουργούν ένα νησί που όταν το επισκεφθείς για πρώτη φορά θα θες πάντα να επιστρέφεις για να ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο.

Advertisement
Image by Norbert Krauße-Rosenberger

Η Χώρα της Σερίφου είναι από τις πιο γραφικές στην Ελλάδα έτσι όπως οι ασβεστόλιθοι προσκολλώνται στην πλευρά του βουνού. Η γραφική, ήρεµη αυτή εικόνα είναι και ο λόγος που πολλοί καλλιτέχνες έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν στο νησί. Αν πάλι θέλετε πιο έντονους ρυθµούς και περισσότερο κόσµο κατευθυνθείτε στο Λιµάνι ή στη χώρα. Η ζωή στο Λιβάδι, το λιµάνι στην ανατολική πλευρά της Σερίφου, κινείται… κυκλικά, γύρω από τον µικρό απάνεµο κόλπο. Τα χαρακτηριστικά αλµυρίκια της Σερίφου, που στεφανώνουν τον κολπίσκο παρατηρώντας απλά τις βαρκούλες να χορεύουν, στηριγµένες αέρινα πάνω σε µια θάλασσα, που σε υπνωτίζει µε το µαγικό της µπλε χρώµα.

Εμείς σου προτείνουμε 5 μόνο από τους λόγους που θα την βάλουν στην κορυφή της λίστας σου για το φετινό καλοκαίρι!

1. Το Λιµάνι

Η ζωή του νησιού συγκεντρώνεται στο Λιµάνι ή αλλιώς Λιβάδι, έναν οικισµό γεµάτο ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Γύρω του, ένας τεράστιος φυσικός όρµος µε γαλήνια νερά και µία από τις µεγαλύτερες παραλίες, τον Αυλόµωνα.

By Milan Gonda shutterstock

Κάνοντας µια βόλτα στον παραθαλάσσιο δρόµο, θα αντιληφθείτε αµέσως ότι παρά την κίνηση (εδώ θα βρείτε αναρίθµητα ταβερνάκια, cafés και διάφορα µαγαζάκια, όλα µπροστά στο κύµα) δεν παύει να διατηρεί τα γοητευτικά χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου!

Σε πρώτο πλάνο ψαρόβαρκες και καΐκια να πλέουν νωχελικά και τριγύρω ξέρα, πολλή ξέρα, µέχρι που το βλέµµα µένει καρφωµένο ψηλά… Σκαρφαλώνει εκεί όπου τα κάτασπρα κυβικά σπιτάκια δεσπόζουν στον άγριο κωνικό βράχο της Χώρας.

2. Η Χώρα

Πανέµορφη όταν τη βλέπεις από το λιµάνι, ακόµα πιο όµορφη όταν τη χαζεύεις από κοντά. Χτισµένη έτσι ώστε να «παρατηρεί» σιωπηλά τον όρµο του Λιβαδίου, η Χώρα της Σερίφου είναι µια απρόσµενη έκπληξη για τον επισκέπτη! Άγρια, απόρθητη και φαινοµενικά απόµακρη (αν και απέχει µόλις 5 χλµ. από το λιµάνι), έτσι σκαρφαλωµένη όπως είναι πάνω στον απότοµο βράχο, δείχνει να σε κρατάει σε απόσταση! Χωρισµένη σε δύο οικισµούς, την Κάτω και την Άνω Χώρα, σε καθοδηγεί αναγκαστικά (καθώς εκεί είναι το πάρκιγκ) να ξεκινήσεις από τη δεύτερη.

Photo by David T

Η άφιξή σου σηµατοδοτείται µόλις αντικρίσεις τη συνοικία των Μύλων -όνοµα που πήρε από τους παλιούς µύλους που θα διακρίνεις εκεί. Φτάνεις στην Άνω Χώρα και η εξερεύνηση από εδώ γίνεται αποκλειστικά µε τα πόδια. Μερικά δεκάδες ασβεστωµένα σκαλιά αν ανέβεις, οι εικόνες αλλάζουν! Βρίσκεσαι στην Πιάτσα… Αυτή η πλατεία µε τα καφενεία και την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου µοιάζει να παίζει τον δικό της ρόλο στη ζωή της Σερίφου.

By Heracles Kritikos shutterstock

Με µια ιδιαίτερη πλαστικότητα, µια γραφικότητα και ένα νεοκλασικό κτήριο του 1907 (το οποίο στεγάζει το Δηµαρχείο), παραπέµπει σε κινηµατογραφικό σκηνικό. Από εκεί µια περιπλάνηση χωρίς πυξίδα µέχρι και τον κάτω οικισµό θα είναι γεµάτη αναπάντεχες εκπλήξεις και όµορφες αρχιτεκτονικά γωνιές, που µοιάζουν η καθεµία ξεχωριστές πινελιές σε καµβά.

3. Τα Μεταλλεία

Μια οµολογουµένως ασυνήθιστη εµπειρία που θα ζήσεις στη Σέριφο είναι η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο Μεγάλο Λιβάδι. Ανάµεσα στις παλιές ράγες, τα εγκαταλειµµένα βαγόνια και τις µισογκρεµισµένες γέφυρες θα πάρετε µια γεύση από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια.

By vivooo shutterstock

Μια τέτοια υπόγεια πεζοπορία µπορεί να κρατήσει µέχρι 25΄. Ξεκινάει συνήθως από τη µεγάλη στοά στο Μεγάλο Λιβάδι µε τελικό προορισµό την ερηµική παραλία Κουταλά-Καλόγερο και σίγουρα δεν είναι από τις πιο συνηθισµένες ξεναγήσεις!

4. Οι παραλίες

Άλλες βραχώδεις ή µε λεπτό βότσαλο, µε χρυσές αµµουδιές και νερά άλλοτε τιρκουάζ και ενίοτε καταπράσινα, οι παραλίες της Σερίφου -που σύµφωνα µε τους ντόπιους ξεπερνούν τις 70- ξεχωρίζουν όλες τους για τη γνήσια οµορφιά τους. Μπορεί για τις περισσότερες να πρέπει να κατηφορίσεις κακοτράχαλους χωµατόδροµους, όµως αυτή είναι και η γοητεία τους.

By leoks shutterstock

Όταν πλέον τις αντικρίσεις, όλη η προσπάθεια δικαιώνεται… Μην περιµένεις ξαπλώστρες και beach bars. Οι περισσότερες είναι έτσι όπως τις «έστησε» ο Θεός! Σκιά προσφέρουν τα ελάχιστα δέντρα ή τα αρµυρίκια, ενώ σε κάποιες, όπως η Βαγιά, το Γάνεµα και ο Κουταλάς θα βρεις κάποιες οµπρέλες και ταβερνούλες για τα απαραίτητα! Οι πιο κοντινές στη Χώρα, το Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, είναι οργανωµένες, ενώ η πιο γνωστή είναι η Ψιλή Άµµος µε χρυσαφένια αµµουδιά, η οποία µάλιστα το 2003 ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης!

Τις εντυπώσεις κερδίζει ο Άγιος Σώστης µε τους δύο γειτονικούς κολπίσκους και το οµώνυµο εκκλησάκι σε µόνιµο φόντο, ενώ και ο Πλατύς Γιαλός µε τους τρεις κολπίσκους είναι µια αρκετά ιδιαίτερη πρόταση για µπάνιο.

5. Ο βυθός

Ο βυθός της Σερίφου είναι τόσο µαγευτικός όσο και οι παραλίες της, γι’ αυτό και κατατάσσεται στους καλύτερους καταδυτικούς προορισµούς της Ελλάδας.

By Lemonakis Antonis shutterstock

Η εξερεύνηση του ιταλικού ναρκοθετικού -που βούλιαξαν οι Γερµανοί- καθώς και αρκετών ναυαγίων, όπως το ατµόπλοιο στον όρµο Καλόγερου, η βουτιά στο υποθαλάσσιο µουσείο στο Μεγάλο Λιβάδι µε τα αµέτρητα βυθισµένα βαγόνια, αλλά και το κολύµπι µαζί µε τόνους που φτάνουν τα 300 κιλά στην περιοχή Κάβο Σπαθί είναι µερικές µόνο από τις εµπειρίες που θα σας µείνουν αξέχαστες!

Οι τοπ εμπειρίες στη Σέριφο

Περιηγηθείτε στα αξιοθέατα και τα µνηµεία

Η ιστορία είναι παρούσα σε πολλές περιοχές του νησιού. Η ίδια η Χώρα πρώτα από όλα είναι ένας χαρακτηριστικός οχυρωµένος µεσαιωνικός οικισµός µιας και χτίστηκε έτσι για να προφυλάσσει τους κατοίκους από τις επιδροµές των πειρατών. Με την ίδια λογική έχει χτιστεί και το περίφηµο καστροµονάστηρο των Ταξιαρχών, που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε.

Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα
By Milan Gonda shutterstock

Η Μονή χτίστηκε το 1572 προς τιµή µιας εικόνας των Ταξιαρχών που είχε φυγαδευτεί από την Κύπρο. Για τον φόβο των πειρατικών επιδροµών το µοναστήρι χτίστηκε σαν ένα µικρό κάστρο µε πολύ ψηλό περίβολο και µόνο µε µια µικρή είσοδο σε ύψος 4 µέτρων. Η Μονή µετά την ίδρυση της απόκτησε µεγάλη φήµη και κατά συνέπεια και πλούτο.

Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα

Εκτός από το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον η Μονή θα σας εντυπωσιάσει και µε ακόµα ένα τρόπο… Βρεθείτε εκεί, κατα την ώρα του ηλιοβασιλέµατος. Η εικόνα και τα χρώµατα της είναι απλώς µαγευτική…
Tip: Το µοναστήρι των Ταξιαρχών είναι αντρική µονή, επισκέψιµη και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή (Τ. 22810 51027).

Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα
By leoks shutterstock

Μπάνιο στις παραλίες του νησιού

Παρόλο που η Σέριφος είναι µικρό νησί διαθέτει πολλές παραλίες και για κάθε γούστο γύρω γύρω σε όλο το νησί, αλλά και ακόµα δίπλα στο λιµάνι. Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιµες, αλλά υπάρχουν και µερικές που θα τις προσεγγίσετε µέσω χωµατόδροµου, µετά από αρκετό περπάτηµα ή µόνο µε σκάφος. Όµως όποια κι αν είναι η δυσκολία πρόσβασης το αποτέλεσµα θα σας αποζηµιώσει και µε το παραπάνω! Οι περισσότερες παραλίες στο νησί δεν είναι οργανωµένες πράγµα που θα σας φέρει σε άµεση επαφή µε τη φύση… Από την άλλη σε αρκετές από τις παραλίες τα αλµυρίκια θα σας προσφέρουν την σκιά τους.

Να αράξετε στο Λιµάνι

Επισκεφτείτε σίγουρα το Λιβάδι που µπορεί να είναι το λιµάνι της Σερίφου, αλλά διαθέτει µια από τις οµορφότερες παραλίες του νησιού. Ακριβώς δίπλα στο κύµα στην παραλία στο Λιβάδι, θα βρείτε εστιατόρια και καφέ µε την θάλασσα να σας βρέχει την ίδια στιγµή τα πόδια. Πολύ κοντά στην παραλία στο Λιβάδι βρίσκονται άλλες δύο εκπληκτικές παραλίες της Σερίφου. Η παραλία Αυλόµωνας που είναι η συνέχεια της παραλίας αριστερά και η παραλία Λιβαδάκια που βρίσκονται αριστερά πίσω από το µικρό ακρωτήριο του λιµανιού.

Απολαύστε μερικές υπέροχες εικόνες από την Σέριφο και.. προγραμματίστε τις διακοπές σας

Δείτε και το υπέροχο βίντεο του Loris Trian

travelstyle

Advertisement