Σινεμά Γαρδένια: Ένας από τους καλύτερους κινηματογράφους της Αθήνας
Η ΓΑΡΔΕΝΙΑ ήταν επί της Βουλιαγμένης λίγο πιο πάνω από το Ναό του Αγίου Ιωάννη, δημιούργημα του Γεώργιου Μακρή. Σήμερα στο μέρος αυτό που είναι γνωστό σαν στάση Γαρδένια, υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ.
Το 1949 χτίστηκε η είσοδος και στη συνέχεια δημιουργήθηκε στοά με 6 μαγαζιά(τσιγάρα-ψιλικά-ηλεκτρικά είδη (ΖΑΝΟΣ) -κουρείς- εργολαβικό γραφείο) Ήταν θερινό cinema μέχρι το 1960, ενώ μετά που στεγάστηκε με σιδηρά κατασκευή λειτούργησε μέχρι και το 1990 όπου και έκλεισε. Μέχρι το 1975 λειτούργησε και ως χειμερινός και ως καλοκαιρινός. Στη χρυσή εποχή του κινηματογράφου στη Γαρδένια εργάζονταν ως χειριστές μηχανής τρείς μηχανικοί την ημέρα, τρείς ταξιθέτριες, δέκα άτομα στο bar, ένας ταμίας και ένας θυρωρός….
Όπως έχει αναφέρει ο γιος του κυρίου Γιώργου, ο κ. Δημήτρης Μακρής (σημερινός ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος) <<Το cinema κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης, καθώς ήταν η μοναδική διασκέδαση λόγω και του φτηνού εισιτηρίου του. Τότε παίζονταν παραστάσεις από τις 11 το πρωί τις Κυριακές είτε μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ αλλά και ο ελληνικός κινηματογράφος.
“Όλες οι ταινίες στο πανί της Γαρδένιας”, χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Δημήτρης, συμπληρώνοντας ότι η Γαρδένια ήταν ο μεγαλύτερος κινηματογράφος επί της Βουλιαγμένης με 1200 καθίσματα. (το 1952)
Η Γαρδένια εκτός από κινηματογράφος, λειτούργησε και ως θέατρο και καραγκιόζης αλλά και ως χώρος συναυλιών(έχουν περάσει πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Πασχάλης, ο Διονύσιος Τσιτσάνης, ο Βοσκόπουλος, η Καίτη Γκραίη κα…
Στα 55 χρόνια λειτουργίας του αντιμετώπισε 2 κρίσεις. Η πρώτη με την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1970 και η δεύτερη με την εμφάνιση του video.Το τέλος ήρθε το 1990 όταν ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να τον κλείσει, όταν η αγορά του cinema άλλαξε μορφή με τα γνωστά village (δηλαδή πολλές μικρές αίθουσες).