Περιβάλλον

Σπήλαιο Διρού: Ένα μοναδικό θαύμα της φύσης δίπλα στο κύμα στη Μάνη

advertisement

Επισκεπτόμαστε το Σπήλαιο Διρού για μια μοναδική βαρκάδα ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες στη Μάνη.

Koppi2 at de.wikipedia, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Σ’ αρέσει να ανακαλύπτεις νέα μέρη; Γοητεύεσαι από τα φυσικά τοπία και την ιστορία του κάθε τόπου; Εάν θέλεις να απολαύσεις βαρκάδα στην κυριολεξία μέσα στην ιστορία, τότε μια επίσκεψη στο Σπήλαιο Διρού επιβάλλεται! Ένα από τα πιο μαγευτικά σπήλαια στην Ελλάδα σε περιμένει στη Μάνη για μια ξεχωριστή ξενάγηση.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Το Σπήλαιο Διρού (Βλυχάδα και Αλεπότρυπα) σε περιμένουν στο Διρό, στα δυτικά παράλια της λακωνικής Μάνης για να σε ξεναγήσουν σε παρθένα τοπία με πλούσια ιστορία. Ένα πανέμορφο τοπίο με κατάλευκους σταλακτίτες, σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και κρυστάλλους θα σε εισάγει άμεσα στην «καλλιτεχνική» όψη της φύσης.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Πως θα πάω στο Σπήλαιο Διρού:

Το Σπήλαιο Διρού μπορείς να το επισκεφτείς ακολουθώντας την Ολυμπία Οδό προς Σπάρτη – Γύθειο. Από εκεί με κατεύθυνση την Αρεόπολη, θα στρίψεις για το Σπήλαιο Διρού. Εάν ταξιδεύεις από την Πελοπόννησο, θα ακολουθήσεις το δρόμο προς Καλαμάτα και Οίτυλο.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Σπήλαιο Διρού: Ένα κρυμμένο μυστικό μέσα στο βουνό

Στην περιοχή του Διρού υπάρχουν δύο σπήλαια, εκείνο της Βλυχάδας και της Αλεπότρπας. Το Σπήλαιο της Βλυχάδας ήταν αρκετά γνωστό από το 1900 στους κατοίκους της περιοχής, όμως κανείς δεν περίμενε τι αριστούργημα κρυβόταν στο εσωτερικό του έως το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.

advertisement
By DreamArt123 shutterstock

Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών μέσα στο σπήλαιο με το μεγαλύτερο τμήμα του να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.

George Fournaris, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Πως δημιουργήθηκε το σπήλαιο Διρού;

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα, τον διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

By Lev Levin shutterstock

Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

George Fournaris, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Μια ξεχωριστή βαρκάδα ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες

Κατά τη είσοδο σου στο Σπήλαιο Διρού, τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μικροί και μεγάλοι φορούν σωσίβια, ενώ χωρίζονται σε μικρές ομάδες για να μπουν στις βάρκες. Εκεί ο οδηγός- ξεναγός θα οδηγήσει στα μυστικά περάσματα του σπηλαίου εξηγώντας σου κάθε γωνιά του. Η βαρκάδα στο σπήλαιο δεν είναι μικρή (1.500 μέτρα) και σίγουρα δε θα σε απογοητεύσει. Θα έχεις την ευκαιρία να περάσεις σε βαθιά σημεία, να απολαύσεις τη διάσημη βροχή από σταλαγμίτες, την «κουρτίνα» του σπηλαίου, τη λίμνη των νεραϊδών, να δεις κάποια χέλια- κατοίκους του σπηλαίου και να μάθεις για τα ανεξερεύνητα κομμάτια του.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Στο τέλος της διαδρομής, κατεβαίνεις από τη βάρκα, όμως η εξερεύνηση δε σταματά εδώ! Έχεις ακόμα να διανύσεις λίγα μέτρα (1.200 μέτρα) με τα πόδια για να απολαύσεις από ακόμα πιο κοντά το μεγαλείο που έφτιαξε η φύση!

George Fournaris, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Μπορεί η ξενάγηση σου να ξεκίνησε από ψηλά, όμως από το σπήλαιο Διρού θα βγεις δίπλα στη θάλασσα. Από εκεί μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις να επισκεφτείς το μουσείο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω φιλοξενώντας σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, να βουτήξεις στην παραλία του Διρού ή να απολαύσεις τις υπόλοιπες διακοπές σου στα γραφικά χωριά της Μάνης.

By Georgios Tsichlis shutterstock
By Georgios Tsichlis shutterstock
By Georgios Tsichlis shutterstock

Παρακολουθήστε μια όμορφη ξενάγηση στο σπήλαιο Διρού από τον Ελληνικό Ήλιο

Κείμενο άρθρου: Αργυρώ Ντόκα (itravelling)

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button