Τα Παντιερονήσια είναι ένα σύμπλεγμα από ακατοίκητα νησάκια στα νοτιοδυτικά της Πάρου, απέναντι από την Αλυκή, τα οποία προσελκύουν τους τουρίστες για τα γαλαζοπράσινα νερά τους και τις απολαυστικές βουτιές από τα εκδρομικά σκάφη.

Στα γαλαζοπράσινα νερά των Κυκλάδων κρύβεται ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο σπήλαιο με τρούλους και ανεμώνες

Η περιοχή εκτός από την απίθανη αμμώδη «γλώσσα» ανάμεσα στα δύο νησιά, κρύβει ένα ακόμα απρόσμενο μυστικό : Κάτω από τις βραχώδεις ακτογραμμές του κρύβει ένα εντυπωσιακό υποθαλάσσιο σπήλαιο. Το σπήλαιο που ονομάζεται «Τρούλος» πέρα από την εντυπωσιακή του εικόνα, διατηρεί στο εσωτερικό του και ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης για πολλούς οργανισμούς.

Βρίσκεται στην Νότια ακτογραμμή του νησιού, σε απότομα κεκλιμένο βυθό που φτάνει έως τα 35μέτρα. Οι τρεις διαφορετικές ευρύχωρες είσοδοι, του σπηλαίου βρίσκονται στα 12 στα 11 και στα 10 μέτρα βάθος και οδηγούν στην κυρίως αίθουσα του σπηλαίου, η οποία κατακλύζεται με φως που αντανακλάται από τις εισόδους, στην επιφάνεια του νερού στο εσωτερικό της.

Αμέσως μόλις εισέλθει κανείς από την κύρια είσοδο καταλαβαίνει γιατί έχει πάρει αυτήν την ονομασία καθώς το φως που μπαίνει στο σπήλαιο μέσα από την ημικυκλική του είσοδο αντανακλάται στην επιφάνεια του νερού δημιουργώντας δύο τρούλους που «συναντιούνται». Το τοπίο με τους σταλακτίτες στην μεγάλη αίθουσα είναι μαγευτικό, ενώ οι κάθετοι τοίχοι είναι γεμάτοι από σπόγγους.
Στα γαλαζοπράσινα νερά των Κυκλάδων κρύβεται ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο σπήλαιο με τρούλους και ανεμώνες
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «Τρούλου» είναι η παρουσία, στα πιο μακρινά του σημεία, ενός μεγάλου αριθμού από κερίανθους. Αυτές οι εντυπωσιακές ανεμώνες, συνήθως απαντώνται μόνες τους, αλλά εδώ δημιουργούν πυκνές συστάδες από πολλά άτομα δημιουργώντας μια απόκοσμη εικόνα.
Στα γαλαζοπράσινα νερά των Κυκλάδων κρύβεται ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο σπήλαιο με τρούλους και ανεμώνες
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το χειμώνα του 1998 από τους δύτες Γιώργο Φωτόπουλο και Γιώργο Προύντζο. Θεωρείται ότι είναι Καρστικό σπήλαιο, δημιούργημα της χημικής αποσάθρωσης των πετρωμάτων από την κυκλοφορία του νερού μέσα σ’ αυτά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πριν το Αιγαίο κατακλυστεί από νερά, κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου, 10 χιλιάδες χρόνια πριν, το σπήλαιο ήταν κατοικήσιμο!

Δείτε το βίντεο του naxos diving που κάνει καταδύσεις στην περιοχή.