Οι παρακάτω περιοχές μπορεί να μην έχουν το hype του Πηλίου ή τα γεφύρια της Ηπείρου ή τα σαλέ της Ορεινής Αρκαδίας και τις πανύψηλες βουνοκορφές του Ολύμπου αλλά έχουν πανέμορφα, γραφικά χωριά μέσα στη φύση ανάμεσα σε δάση, αλπικές λίμνες και βουνίσια μονοπάτια και είναι επίσης μια ανάσα από την Αθήνα!

Είναι δηλαδή ιδανικά ακόμα και για μια εκδρομή του Σαββατοκύριακου!

Τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας κρύβουν όμορφα μυστικά, όπως και τα 8 χωριά που ακολουθούν, φωλιασμένα στις πλαγιές του Παρνασσού, της Οίτης, των Βαρδουσίων και του Βελουχίου.

Στην ήσυχη πλευρά του Παρνασσού

Αμφίκλεια

Low profile και γραφικότατη, η Αμφίκλεια με τα πέτρινα καλντερίμια, τα σπιτάκια και τα νεοκλασικά αρχοντικά ενδείκνυται για ρομαντικά σαββατοκύριακα και αποτελεί βολικότατη βάση για το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού που απέχει από εδώ 17 χιλιόμετρα. Μην αμελήσετε να εξερευνήσετε τα μεσαιωνικά εκκλησάκια, τις περίτεχνες κρήνες και το Μουσείο Άρτου του χωριού.

By Violeta Meleti shutterstock

Αγόριανη

Στην άλλη πλευρά του βουνού, σε σχέση με την «κοσμοπολίτισσα» Αράχωβα, το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι της Αγόριανης (ή Επτάλοφος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του) ανέρχεται σταθερά στις προτιμήσεις των εκδρομέων του σαββατοκύρακου, οι οποίοι τοπροτιμούν για την «ήρεμη δύναμή» του.

Ορεινή γοητεία, πετρόχτιστα σπιτάκια με κεραμοσκεπές, μια κλασική πλακόστρωτη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και γλυκύτατα καφενεία, και τα απαραίτητα μονοπάτια που οδηγούν σε φυσικές ομορφιές είναι τα ατού του χωριού. Το πετρόχτιστο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία θα σας οδηγήσει, ακολουθώντας το ποταμάκι, σε έναν υπέροχο καταρράκτη, ενώ το μονοπάτι Ε4 θα σας φέρει μέσα από σπήλαια και δάση του Παρνασσού ως τους Δελφούς.

By Andronos Haris shutterstock
By Andronos Haris shutterstock
By Andronos Haris shutterstock

Εξερευνήσεις στην Ορεινή Ναυπακτία

Άνω Χώρα

Στα… ορεινότερα της Ορεινής Ναυπακτίας, χτισμένη στα 1.050 μέτρα, η Άνω Χώρα είναι το χωριό όπου χτυπά η καρδιά όλης της περιοχής. Ο πιο ενδιαφέρων οικισμός της Ορεινής Ναυπακτίας θα σας κερδίσει με τα δάση ελάτων, καστανιών και οξιών, τα γραφικά σπιτάκια με τις κόκκινες σκεπές, τις περιποιημένες τους αυλές, την μικρή αγορά και τα ρυάκια που κελαρύζουν όλο τον χρόνο.

Εδώ θα πετύχετε και την πολύ ιδιαίτερη γιορτή τσιγαρίθρας κάθε Φεβρουάριο, στην οποία συγκεντρώνονται όλοι οι Ανωχωρίτες για να ετοιμάσουν αλλά και να απολαύσουν όλοι μαζί τις κρεατονοστιμιές του τόπου τους, μαζί με πίτες, τραχανά και ντόπιο κρασί που κερνούν τους επισκέπτες τους.

By Heracles Kritikos shutterstock

Ελατού

Οι… μάστορες της πέτρας δεν τεμπέλιασαν στην πανέμορφη Ελατού. Τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι ξερολιθιές και η πλατεία, όλα αναδεικνύουν τον γοητευτικό συνδυασμό πέτρας και φύσης, το πάντρεμα του γραφικού οικισμού με τα έλατα. Εδώ δεν έχετε πολλά να δείτε, πέρα από τα ίδια τα δρομάκια του χωριού, που ενδείκνυνται για χαλαρωτικές, αυθεντικά ρουμελιώτικες χωριάτικες βόλτες.

Στα ύψη της Ορεινή Ευρυτανίας και του Βελουχίου

Δομνίστα

Χτισμένη σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων, η Δομνίστα φωλιάζει ανάμεσα σε ελατοδάση, τα οποία διατρέχουν δεκάδες μονοπάτια και παρθένα φαράγγια. Ξεκινήστε τις βόλτες σας από την πλατεία του χωριού με τα πλατάνια, κάτω από τα οποία κήρυξε κάποτε το «αντάρτικο» ο Άρης Βελουχιώτης, επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Φαντινό και φτάστε μέχρι το φαντασμαγορικό φαράγγι Πανταβρέχει.

Τυμφρηστός

Στους πρόποδες του όρους Τυμφρηστός (γνωστό και ως Βελούχι) βρίσκεται χτισμένο το ομώνυμο χωριό, ένας οικισμός που κοιτάζει κατάματα την κοιλάδα του Σπερχειού και τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης. Μπορεί το χωριό να κάηκε κατά την Κατοχή, αλλά οργανώθηκε ξανά, για να προσφέρει στους επισκέπτες του αυθεντική ρουμελιώτικη φιλοξενία, υπέροχη τοπική κουζίνα και μαγευτικές διαδρομές μέσα στο κοινοτικό ελατόδασος έκτασης 12.500 στρεμμάτων και σε δασοαγροκτήματα ή δάση καστανιάς.

By Georgios Antonatos shutterstock

Από την Οίτη ως τα Βαρδούσια

Παύλιανη

Η Παύλιανη βρίσκεται στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και διαθέτει, πέρα από τον οικισμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην οποία πρωταγωνιστούν η πέτρα και το ξύλο, ένα υπέροχο φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού, διαμορφωμένο από τους κατοίκους του χωριού. Τα αιωνόβια δέντρα οδηγούν και στον ακόμη πιο φαντασμαγορικό Εθνικό Δρυμό, ενώ ο ανηφορικός δρόμος θα σας φέρει οδηγώντας μπροστά στα μικρότερα γραφικά χωριουδάκια της ορεινής Φωκίδας, με τελικό σταθμό το επόμενο χωριό, τον Αθανάσιο Διάκο.


By Konstantina Gkini shutterstock
By Pit Stock shutterstock
By James-Vella shutterstock

Αθανάσιος Διάκος

Γνωστό και ως Άνω Μουσουνίτσα, το χωριό Αθανάσιος Διάκος στα 1.100 μέτρα των Βαρδουσίων είναι ο παράδεισος των κρεατοφάγων (φημίζεται για τα ταβερνάκια με τα εξαιρετικά ψημένα ντόπια κρέατα) και όσων λατρεύουν την παρθένα φύση και τα τρεχούμενα νερά. Θα εξερευνήσετε τις βρύσες, τις πηγές, τα αυλάκια και το μεγάλο ποτάμι που πηγάζει από τα Βαρδούσια και θα βολτάρετε ανάμεσα σε έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές, φτάνοντας μέχρι το καταφύγιο των Βαρδουσίων για υπέροχη θέα.

By FILIAS PHOTOS shutterstock
By FILIAS PHOTOS shutterstock
By Georgios Alexandris shutterstock