Στη Μεσσηνία περίπτερο που έπαψε να λειτουργεί μεταμορφώθηκε σε δανειστική βιβλιοθήκη
Advertisement

Η ανάγκη δημιουργίας μιας δανειστικής βιβλιοθήκης στα Φιλιατρά οδήγησε σε αυτή την πρωτότυπη ιδέα, ίσως μοναδική στην Ελλάδα.

H ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει στην πόλη μια δανειστική βιβλιοθήκη. Και αυτός είναι ο χώρος.

Λειτουργεί από το 2016 υπό το όνομα «Περί… βιβλίων» και συνεχώς εμπλουτίζεται. Ένα περίπτερο που ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του και πλέον έπαψε να λειτουργεί, κατόπιν δωρεάς του ιδιοκτήτη κ. Ιωάν. Μπενετόπουλου μεταφέρθηκε στην ανατολική πλευρά της πλατείας (έναντι Δημαρχείου), στα Φιλιατρά και μετατράπηκε σε μια πρωτότυπη Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Advertisement

Εχει πάρα πολλούς μόνιμους αναγνώστες, ενώ όπως είναι φυσικό ο αριθμός τους το καλοκαίρι διπλασιάζεται.

Ετσι στα πλαίσια προώθησης της φιλαναγνωσίας και σε μια συνεχή προσπάθεια διακίνησης του βιβλίου, τα μέλη και οι φίλοι του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού σκέφτηκαν από την επόμενη χρονιά τα βιβλία να ταξιδεύουν στις παραλίες των Φιλιατρών. Με αυτό τον τρόπο θα δίνουν την ευκαιρία στους παραθεριστές να δανειστούν ένα βιβλίο, το οποίο θα μπορούν να βρουν επί τόπου σε μικρά βιβλιόσπιτα, να το διαβάζουν πλάι στο φλύαρο κύμα και ίσως να προσφέρουν ένα άλλο.

Ένα περίπτερο που ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του και πλέον έπαψε να λειτουργεί, κατόπιν δωρεάς του ιδιοκτήτη κ. Ιωάν. Μπενετόπουλου μεταφέρθηκε στην ανατολική πλευρά της πλατείας (έναντι Δημαρχείου), στα Φιλιατρά και μετατράπηκε σε μια πρωτότυπη Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Αλληλεγγύη, εθελοντισμός και πολιτισμός

Τα βιβλία έχουν αξία, αρκεί να τα έχει διαβάσει κάποιος κάποια στιγμή της ζωής του και να τα έχει ευχαριστηθεί, κι όχι μόνο σαν απόκτημα. Από τη στιγμή που θα σκεφτεί ένας αναγνώστης να τα αποχωριστεί από τα ράφια της βιβλιοθήκης του σπιτιού του χαρίζοντάς τα, συνεχίζουν να προσφέρουν γνώση και απόλαυση και σε άλλους βιβλιόφιλους, αποτελώντας εκ νέου πρόταση σε μια νέα μερίδα αναγνωστικού κοινού. Η σχέση με το κοινό, με τον κόσμο, με τους αναγνώστες συνεχίζεται ακόμα και όταν έχουν φύγει από τους πάγκους της επικαιρότητας.

Η σχέση με το κοινό, με τον κόσμο, με τους αναγνώστες συνεχίζεται ακόμα και όταν τα βιβλία έχουν φύγει από τους πάγκους της επικαιρότητας.

Ποιος αναζητά βιβλία από το περίπτερο

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα πάνω από 2.500 τίτλους. Στο ξεκίνημα διάφοροι συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι έστειλαν τους πρώτους τίτλους, ενώ μέλη και φίλοι που αγαπούν πραγματικά το βιβλίο συνεχώς την ενισχύουν και την εμπλουτίζουν. Πέραν των Τριφύλιων λογοτεχνών που σίγουρα υπάρχουν, μπορεί να βρει κανείς τίτλους βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων όλων των κατηγοριών.

«Εδώ είναι το στέκι μας», μας λέει ο κ. Νίκος Κούρδογλου, πρόεδρος του ομίλου και συνεχίζει: «Θέλουμε να υπάρχει μια συνέχεια στη λειτουργία αυτού του περιπτέρου προκειμένου να διατηρηθεί η ουσιαστική επαφή με το βιβλίο. Το χειμερινό και ισχύον ωράριο είναι κάθε Kυριακή 11:00 – 13:00. Οσοι πιστοί, προσέλθετε. Αξίζει μια δοκιμή ώστε να βρει κανείς το βιβλίο της αρεσκείας του, να διαβάσει χωρίς να ξοδευτεί».

Υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις ηλικίες και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή τη δράση που δεν είναι η μοναδική. Μεταξύ άλλων έχουν γίνει ή προγραμματίζονται παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, εθελοντικές αιμοδοσίες και bazaar για καλό σκοπό.

Οσο για τα παιδιά, φαίνονται και τα ίδια ενθουσιασμένα με το εγχείρημα, καθώς μπαίνουν μέσα και συνεχώς σκαλίζουν τα ράφια. Διαλέγουν αυτό που τους αρέσει, ενώ πολλές φορές βοηθούν στην αρχειοθέτηση.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι messinia-periptero-daneistiki-vivliothiki-1-507x900.jpg

Τα βιβλία τούς δίνουν επιπλέον κίνητρα ώστε να κατανοήσουν την αξία της γνώσης.

Τα παιδιά φαίνονται και τα ίδια ενθουσιασμένα με το εγχείρημα, καθώς μπαίνουν μέσα και συνεχώς σκαλίζουν τα ράφια. Διαλέγουν αυτό που τους αρέσει, ενώ πολλές φορές βοηθούν στην αρχειοθέτηση.

* Για περισσότερες πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη και τις δράσεις που υλοποιεί επισκεφτείτε τη σελίδα της στο fb.

Advertisement