Στο Ρέικιαβικ έσβησαν όλοι τα φώτα για να απολαύσουν το μαγευτικό θέαμα του Βόρειου Σέλαος

Ποιος χρειάζεται φώτα όταν έχει το Βόρειο Σέλας; Το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου το Ρέικιαβικ «σκοτείνιασε» για λίγες ώρες και έτσι οι Ισλανδοί μπόρεσαν να παρατηρήσουν -και να φωτογραφίσουν- το εντυπωσιακό φαινόμενο

Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως το Πολικό Σέλας ήταν οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους οικείους τους, οι Σουηδοί πως επρόκειτο για αντανακλάσεις από δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους ταράνδους τους, ενώ οι τελευταίοι έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, υπό τον φόβο πως το Σέλας ήταν μια δαιμονική οντότητα που σκόπευε να τους βλάψει.

 

Not a bad view from my window! #northernlights #aurora #Reykjavik #Iceland #nightlife #purple #everydayiceland

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pásztor Domi (@pacdomm) στις

Τα χρόνια πέρασαν, οι δοξασίες καταρρίφθηκαν, δόθηκε επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο του Σέλαος, αλλά ποτέ δεν έπαψε να εντυπωσιάζει.

Ποιος, λοιπόν, χρειάζεται φώτα όταν έχει το Βόρειο Σέλας; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου το Ρέικιαβικ «σκοτείνιασε» για λίγες ώρες, από τις 10 ως τα μεσάνυχτα, και έτσι οι Ισλανδοί μπόρεσαν να παρατηρήσουν από τα σπίτια τους ή τους δρόμους της πόλης το μεγαλοπρεπές φαινόμενο.

«Ζητήσαμε από τους κατοίκους να χαμηλώσουν τα φώτα τους, ώστε να αυξηθεί το σκοτάδι και να μειώσουμε τη ρύπανση του φωτός», ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

#auroraborealis #norðurljós #iceland #reykjavik skycandy #natureatitsbest #autumn #winteriscoming #coffeetime #haveagreatday 🌌

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Geiri Saem (@geiri_saem) στις

Τα social media -με πρώτο το Instagram- γέμισαν πολύχρωμες φωτογραφίες που αποτύπωναν τον ουρανό εντός και εκτός πόλης.

Εντυπωσιακό, σαν ένα πράσινο μονοπάτι στον ουρανό.

Το παράδειγμα ακολούθησαν πολλές επιχειρήσεις και σπίτια.

Πρόκειται για ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα και παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Αποκαλείται, έτσι, κατ’ αντιστοιχία «Βόρειο» και «Νότιο Σέλας».

About last night… #thankstotheauthor #reykjavik #auroraborealishunters #romance

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Raúl Apollonio (@raulapollonio) στις

Ποικιλία χρωμάτων, ακανόνιστα, αιφνίδια σχήματα και με γρήγορες μεταμορφώσεις, το φαινόμενο aurorae (η επιστημονική του ονομασία) δημιουργείται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων από το Διάστημα, που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης και αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας.

Spectacular #northernlights tonight in #Reykjavik #Iceland 🙌🙌🙌

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Daði Guðjónsson (@dadigud) στις

Η λαϊκή παράδοση των χωρών του Βορρά επέμενε εδώ και χρόνια πως το Σέλας «έχει και ήχο». Από επιστημονικής σκοπιάς οι ισχυρισμοί απορρίπτονταν, καθώς πίστευαν πως πρόκειται για μαρτυρίες εντυπωσιασμένων ταξιδιωτών που δεν ευσταθούν. Αλλωστε η απόσταση του φαινομένου από την επιφάνεια της Γης δεν… δικαιολογεί το να ταξιδεύουν ήχοι, που ενδεχομένως δημιουργούνται, ως εμάς.

Ωστόσο, μια μελέτη φινλανδών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ααλτο, το 2012, ήρθε να επιβεβαιώσει το… θορυβώδες του Βόρειου Σέλαος. Τα ενεργειακά φορτισμένα σωματίδια, που σπινθηρίζουν στα ανώτερα σώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργούν ένα είδος κρότου που φτάνει ως και 70 μόλις μέτρα από το έδαφος.

Crazy #auroraborealis #northernlights #hallgrimskirkja

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Freyja Melsted (@freytschi) στις

Ο ήχος, βέβαια, είναι αδύνατον να καταγραφεί με τα μέσα ανθρώπινα εργαλεία, οπότε αρκούμαστε να θαυμάζουμε τις μεγαλειώδεις φωτογραφίες.