Στο Ρέικιαβικ έσβησαν όλοι τα φώτα για να απολαύσουν το μαγευτικό θέαμα του Βόρειου Σέλαος
Ποιος χρειάζεται φώτα όταν έχει το Βόρειο Σέλας; Έτσι οι Ισλανδοί για να παρατηρήσουν -και να φωτογραφίσουν- καλύτερα το εντυπωσιακό φαινόμενο απλά κλείνουν τα φώτα..
Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως το Πολικό Σέλας ήταν οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους οικείους τους, οι Σουηδοί πως επρόκειτο για αντανακλάσεις από δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους ταράνδους τους, ενώ οι τελευταίοι έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, υπό τον φόβο πως το Σέλας ήταν μια δαιμονική οντότητα που σκόπευε να τους βλάψει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.advertisement
Τα χρόνια πέρασαν, οι δοξασίες καταρρίφθηκαν, δόθηκε επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο του Σέλαος, αλλά ποτέ δεν έπαψε να εντυπωσιάζει.
Ποιος, λοιπόν, χρειάζεται φώτα όταν έχει το Βόρειο Σέλας;
Τα social media -με πρώτο το Instagram- γεμίζουν πολύχρωμες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον ουρανό εντός και εκτός πόλης.
Εντυπωσιακό, σαν ένα πράσινο μονοπάτι στον ουρανό.
Πρόκειται για ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα και παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Αποκαλείται, έτσι, κατ’ αντιστοιχία «Βόρειο» και «Νότιο Σέλας».
Ποικιλία χρωμάτων, ακανόνιστα, αιφνίδια σχήματα και με γρήγορες μεταμορφώσεις, το φαινόμενο aurorae (η επιστημονική του ονομασία) δημιουργείται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων από το Διάστημα, που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης και αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας.
Η λαϊκή παράδοση των χωρών του Βορρά επέμενε εδώ και χρόνια πως το Σέλας «έχει και ήχο». Από επιστημονικής σκοπιάς οι ισχυρισμοί απορρίπτονταν, καθώς πίστευαν πως πρόκειται για μαρτυρίες εντυπωσιασμένων ταξιδιωτών που δεν ευσταθούν.
Αλλωστε η απόσταση του φαινομένου από την επιφάνεια της Γης δεν… δικαιολογεί το να ταξιδεύουν ήχοι, που ενδεχομένως δημιουργούνται, ως εμάς.
Ωστόσο, μια μελέτη φινλανδών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ααλτο, το 2012, ήρθε να επιβεβαιώσει το… θορυβώδες του Βόρειου Σέλαος. Τα ενεργειακά φορτισμένα σωματίδια, που σπινθηρίζουν στα ανώτερα σώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργούν ένα είδος κρότου που φτάνει ως και 70 μόλις μέτρα από το έδαφος.
Ο ήχος, βέβαια, είναι δύσκολο να καταγραφεί με τα μέσα ανθρώπινα εργαλεία, οπότε αρκούμαστε να θαυμάζουμε τις μεγαλειώδεις φωτογραφίες και τα βίντεο.