Advertisement

Ρολά μετά από 102 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κατέβασε το Ideal, παρά τις αντιδράσεις για το λουκέτο στο εμβληματικό σινεμά.

Με μια ανάρτησή της στο facebook, η Αμαλία Καβάλη θέλησε να εκφράσει την απογοήτευσή της για την οριστική αυλαία, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι σε αυτόν τον ιστορικό κινηματογράφο είχε την τύχη να βιώσει την πιο ακραία εμπειρία της ως κοινό, όταν στο «χωρίς αγάπη» όλη η αίθουσα είχε μείνει καθηλωμένη σε σιωπή.

Advertisement

Αναλυτικά η ανάρτησή της

«Ανταπόκριση από τους x.art.es στο instagram

Στην Αγγλία υπάρχει μια φροντίδα στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης από πλευράς κτηρίων. Υπάρχει σήμανση που εξηγεί ποιος έζησε σε αυτό το κτήριο, στις pub στα τραπέζια συχνά έχει πινακίδα ποιος καθόταν σε αυτό το τραπέζι, σε βιβλιοθήκες ποιος έγραψε εδω ποιο βιβλίο. Συνδέουν συνεχώς το παρελθόν με το παρόν τους. Όσο για ιστορικά θέατρα, ιστορικούς κινηματογράφους τα έχουν μη στάξει και μη βρέξει.

Αφού πέθαναν οι ιδιοκτήτες του Παλλας στο Παγκράτι -που το έτρεχαν συγκινητικά ολο μόνοι τους- έκλεισε.

Σήμερα κλείνει και ο παλαιοτερος σε συνεχή λειτουργία κινηματογράφος στην Αθηνα. Το ideal. Μετά από 102 χρόνια λειτουργίας. Χωρίς δέσμευση από τον όμιλο Μήτση ότι θα συνεχίσει να υφίσταται ως κινηματογράφος. Θα γίνει μάλλον συνεδριακό κέντρο στην καλύτερη.

Ζήσαμε όλοι υπέροχες στιγμές εκεί.

Μέσα στο Ιντεάλ εγώ έζησα την πιο ακραια εμπειρία μου ως κοινό. Έπαιζε το «χωρις αγαπη» και στο τέλος της ταινίας όλη η αίθουσα είχε μείνει καθηλωμένη σε σιωπή στην αίθουσα. Πήρε αρκετή ώρα και τους ανθρώπους που μάζευαν για να καθαρίσουν για την επόμενη προβολή για να αρχίσουμε να σηκωνόμαστε.

Αντίο Ιντεαλ σε ευχαριστούμε για όλα.

Υγ. Πίσω από το ideal είναι το ωδείο, ένα από τα παλαιότερα κτήρια των Αθηνών που φημολογείται ότι μέσα τους έγιναν και λίγα από τα γυρίσματα για τα χειροκροτήματα του Τζαβέλα. Παραδομένο στη φθορά μέχρι που γκρεμίστηκε περσυ και έπεσε πάνω στο Ιντεάλ και βάλαν σκαλωσιές επιτέλους.

Υγ 2 Ο παππούς μου έφερε περπατώντας από το λιδωρικι τα πρόβατα τους στην αθηνα για να τα πουλήσει για την προίκα της αδελφής του. Όταν τον ρώτησα που τα έβαλε όταν έφτασε μου είπε «είχε ένα κινηματογράφο στο παγκρατι και είχε πίσω μια αλάνα και τα κοίμισα εκεί» του έδειξα που είναι το Παλλας σήμερα και μου είπε ναι εκεί ήταν» έγραψε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, Παρασκευή ήταν η αυλαία

Η τελευταία προβολή ταινίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου ύστερα από διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Το αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα για το Ideal με τίτλο «THE LAST PICTURE SHOW» στέφθηκε, μάλιστα, με απόλυτη επιτυχία με το ενδιαφέρον το θεατών να είναι αυξημένο ώστε να προλάβουν να κλείσουν εισιτήριο για την προβολή της Παρασκευής 22 Δελεμβρίου.

Για τον λόγο αυτόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας διοργάνωσε μια επαναληπτική προβολή του «PULP FICTION» για σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την τελευταία προβολή που φιλοξένησε το εμβληματικό σινεμά δύο μέρες πριν η χρήση του ως αίθουσα πάψει οριστικά να υφίσταται…

Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ ολόκληρο το κτίριο του Τσίλλερ, των 8.000 τ.μ., που στεγάζει και τα 830 τ.μ. του Ιντεάλ.

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, τραβήχτηκε δια χειρός του κινηματογραφιστή Μελέτη Μοίρα μια αναμνηστική φωτογραφία με τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τις προβολές.

Advertisement