Χτισμένο στη βόρεια ακτή της Εσθονίας, απέναντι από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, το Ταλίν έχει περίπου 435.000 κατοίκους (γύρω στο 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας) και είναι, κατά γενική ομολογία, η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης.
Μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, άψογοι πύργοι, κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, αιωνόβιες πύλες, γοτθικού ρυθμού καμπαναριά, παραδοσιακά κτίρια με πινελιές σκανδιναβικών επιρροών, γραφικές αγορές, boutique hotels σε μεσαιωνικά κτίρια, κρυμμένες αυλές και περίτεχνα κοσμημένες εκκλησίες με εκθαμβωτικούς τρούλους αναδεικνύουν το παρελθόν του παραμυθένιου Ταλίν, που διετέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2011.
Αποπνέοντας αύρα 13ου-14ου αιώνα, το μακρινό χθες της εσθονικής πρωτεύουσας «ακουμπά» πάνω στο ευρωπαϊκό σήμερα με ένα αρκετά καλοστημένο σκηνικό διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών.
Είναι εντυπωσιακό το πώς έχουν χωρέσει τόσα πολλά μικρά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα σε τόσο περιορισμένη έκταση, όπως είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, που συγκαταλέγεται από το 1997 στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Περπατώντας στην παλιά πόλη του Ταλίν, πολλές φορές θα πιάσεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν στην επόμενη γωνιά θα αντικρίσεις μια όμορφη αρχοντοπούλα στην κορυφή ενός πύργου ή αν θα βρεθείς μπροστά σε έφιππους ιππότες που μάχονται μεταξύ τους.
Το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο είναι εύκολα προσβάσιμο σε κάθε σημείο του (οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές) και οι ντόπιοι προτιμούν το ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις τους.
Το γεγονός ότι το Ταλίν καθρεπτίζεται στα νερά της Βαλτικής Θάλασσας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τις μέρες του δριμύ και σκοτεινού χειμώνα. Η θάλασσα σώζει κάπως την κατάσταση, μαλακώνοντας το ψύχος, αφού ο υδράργυρος μπορεί να κατρακυλήσει και κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, αντίθετα, η θερμοκρασία στην πόλη κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας -στα τέλη Ιουνίου ο ήλιος παραμένει στον ουρανό της πρωτεύουσας για περίπου 19 ώρες- προσφέρονται για να απολαύσετε τις περίφημες «Λευκές Νύχτες» του Ταλίν.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς μελετητές το Ταλίν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον παγκόσμιο χάρτη τον 2ο αιώνα μ.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους προγόνους των σημερινών Φινλανδών.
Ομως η στρατηγικής και εμπορικής σημασίας θέση της μικρής πόλης (ανάμεσα στη Στοκχόλμη και την Αγία Πετρούπολη) στάθηκε η αιτία να αποτελέσει ένα «διαχρονικό» μήλο της Εριδος για τους λαούς της περιοχής.
Η «άλλη Πράγα» (όπως ονομαζόταν κάποτε το Ταλίν) σίγουρα θα κερδίσει τους φανατικούς οπαδούς των city breaks, και όχι μόνο…
Για τους Φινλανδούς, το κοντινό Ταλίν αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη δημοφιλέστερη επιλογή για μια σύντομη απόδραση διασκέδασης.
Υπάρχουν καθημερινά περίπου 20 ατμοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν το Ελσίνκι με το Ταλίν. Οι βόρειοι γείτονες της Εσθονίας, επωφελούμενοι από τις αρκετά χαμηλότερες τιμές της βαλτικής χώρας, επιλέγουν να ξεφαντώνουν στα προχωρημένα κλαμπ, στα καφέ και στα σοφιστικέ wine bars της παλιάς πόλης του Ταλίν, βιώνοντας παράλληλα τον μεσαιωνικό μυστικισμό της.
Το Ταλίν είναι ιδανική πόλη για περπάτημα. Φορέστε αθλητικά παπούτσια, πάρτε τη φωτογραφική σας μηχανή και ξεκινήστε τη γνωριμία με το ιστορικό κέντρο διασχίζοντας την πύλη Viru, που χωρίζει το σύγχρονο κομμάτι της πόλης από το μεσαιωνικό.
Θα βρεθείτε στο νότιο τμήμα της παλιάς πόλης, εκεί όπου κάποτε ζούσαν και δραστηριοποιούνταν οι έμποροι και οι τεχνίτες.
Συνολικά 26 πύργοι και γεροδεμένα τείχη μήκους δύο χιλιομέτρων περικυκλώνουν -και συγχρόνως οριοθετούν- την παλιά πόλη, που έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη και δεν έχει χάσει διόλου το χρώμα και την ατμόσφαιρα του 14ου αιώνα.
Κτίρια μεσαιωνικά ή κλασικά, προσεκτικά αναπαλαιωμένες κατοικίες με ζωντανές παστέλ αποχρώσεις (κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί και ροζ), λιθόστρωτες πλατείες, δημόσια οικοδομήματα και παλάτια με στολισμένες προσόψεις αντιπροσωπεύουν μια αυθεντική αρχιτεκτονική ιστορία 700 χρονών.