Advertisement

Τι θα λέγατε να κάνουμε παρέα ένα ταξίδι στις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Μεσογείου που εξακολουθούν να µας μαγεύουν µε την ατμόσφαιρα τους;

Φτιάξαμε μια λίστα με τις 13 αυτές ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις που αναμεσά τους “φιγουράρουν” 5 ελληνικές!

Advertisement

1.Ρόδος, Ελλάδα

By Kate Kay shutterstock
By Oleg_P shutterstock

Οι Ρόδος είναι ένας διαχρονικός προορισµός, δηµοφιλής ακόµα από την ρωµαϊκή εποχή, όπου Βυζαντινοί, Έλληνες, Ενετοί, Ιταλοί και Τούρκοι άφησαν τη σφραγίδα τους και δηµιούργησαν µια πανέµορφη µεσαιωνική πόλη, όπου το 1988 αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς. Στα σοκάκια του θα συναντήσετε ένα δείγµα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους, µε δεσπόζουσα την περίοδο της παραµονής στο νησί του τάγµατος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, καθώς και αυτής των Οθωµανών.

2.Ρόβινι, Κροατία

Image by Gerald Thurner
Image by Simon Berger

Χτισµένο στις ανατολικές ακτές της βόρειας Αδριατικής στην χερσόνησο της Ίστριας, το Ρόβινι γοητεύει µε τη µεσαιωνική οµορφιά του. Η παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας, ήταν µία από τις σηµαντικότερες πόλεις της Δηµοκρατίας της Βενετίας µέχρι το 1797, µε την παλιά της πόλη να αποκαλύπτει την µακραίωνη ιστορία της. Το καταπράσινο τοπίο της συνδυάζεται άψογα µε το γαλάζιο της θάλασσας αλλά και µε τα γραφικά της σοκάκια!

3.Μεντόν, Γαλλία

Image by Dietmar Deutsch
Image by mel_88

Ανάµεσα στα βουνά και τα δροσερά νερά της Μεσογείου, αυτή η µικρή πόλη βρίσκεται στα γαλλο-ιταλικά σύνορα στην Κυανή Ακτή και ξεχωρίζει µε τα παραδοσιακά σπιτάκια της, βαµµένα µε παστέλ χρώµατα, τα γραφικά πλακόστρωτα και τις σµαραγδένιες ακτές της. Η γοητευτική της παλαιά πόλη µε τα µεσαιωνικά κτήρια, κολληµένα το ένα δίπλα στο άλλο, η αναγεννησιακή ατµόσφαιρα και οι όµορφοι κήποι εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και της έχουν δώσει το ψευδώνυµο «Το Μαργαριτάρι της Γαλλίας».

4. Μπούντβα, Μαυροβούνιο

Image by falco
Image by Сергей Горбачев

Βρίσκεται µεταξύ των παλαιότερων αστικών οικισµών της ακτής της Αδριατικής, µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO, και όχι άδικα αφού µεγάλη ποικιλία αρχαιολογικών αποδεικτικών στοιχείων αυτό δείχνουν. Η παλιά της πόλη, το Στάρι Γκραντ, µε ιστορία 2.500 ετών χτισµένη στα ελληνικά πρότυπα εντυπωσιάζει µε την Πύλη της που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ, τα µεσαιωνικά της τείχη, ακόµα και τα ερείπια της αρχαίας Νεκρόπολης, ρωµαϊκοί ναοί, θέρµες και πρώιµα χριστιανικά µωσαϊκά.

5. Soller, Πάλµα Μαγιόρκα

Image by Christian B
Image by effekt99

Τα επιβλητικά βουνά Tramuntana και το πυκνό δάσος, αγαπούν µε όλη τους την δύναµη αυτή την παραδοσιακή πόλη της Μαγιόρκας που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, στην καρδιά της «κοιλάδα των πορτοκαλιών». Η παλιά πόλη της είναι µια κλασική µεσογειακή πόλη µε µπαρόκ κτήρια, µεσαιωνικές εκκλησίες, αρχοντικά και στενά σοκάκια τριγύρω που µπορούν να µαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

6. Σαν Τζιμινιάνο, Ιταλία

Image by Makalu
Image by Ben Kerckx

Είναι γνωστή και ως η «πόλη των όµορφων πύργων» αφού την εποχή της ακµής της είχε 72 πύργους, ενώ σήµερα έχουν παραµείνει µόνο 14. Αλλά ακόµα και οι εναποµείναντες καθώς υψώνονται πάνω από την κοιλάδα Elsa της Τοσκάνης, κάνουν την πόλη να φαίνεται σαν ένα µεσαιωνικό όνειρο. Μεταξύ των πανέµορφων εκκλησιών, της γοτθικής αρχιτεκτονικής και της γραφικής της πλατείας, το ιστορικό κέντρο του San Gimignano διατηρείται τόσο άψογα, και είναι σαν να ξεπήδησε από ένα παραµύθι του 15ου αιώνα.

7. Ρέθυμνο, Ελλάδα

Από leoks shutterstock
Image by jarekgrafik

Αν και έχει όψη σύγχρονης πόλης, το εσωτερικό της κρύβει µεγάλους θησαυρούς που έχουν την ικανότητα να γυρίσουν τους επισκέπτες στο χρόνο, να κάνουν ένα ταξίδι στην εποχή των Ενετών. Η παλιά πόλη είναι µαγική, γεµάτη εκπλήξεις σε κάθε γωνιά της που έχει κληρονοµήσει από τους κατακτητές που πέρασαν. Κάτι που φαίνεται αποτυπωµένο στα δροµάκια και στις όψεις των κτιρίων της παλιάς πόλης, η οποία είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρηµένους αναγεννησιακούς οικισµούς της Ευρώπης.

8. Νίσυρος, Ελλάδα

Από leoks shutterstock
N, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Είναι ένα από τα οµορφότερα νησιά της Δωδεκανήσου, ένας τόπος µε άγρια οµορφιά και σπουδαία ιστορική διαδροµή, όπου σχηµατίστηκε από εκρήξεις ηφαιστείου. Οι οικισµοί της είναι χτισµένοι µε κατεύθυνση προς την ανατολή για προστασία από τους το δυτικό άνεµο, τα σπίτια είναι δίπατα, οι δρόµοι µικροί και λιθόστρωτοι ενώ τα ενετικά κάστρα χτισµένα από τους Ιωαννίτες Ιππότες τον 14ο αιώνα, το Παλιόκαστρο, ένα από τα καλύτερα σωζόµενα οχυρωµατικά έργα της αρχαιότητας στο Αιγαίο, το Μεσαιωνικό κάστρο ακόµα και οι θερµές πηγές εντυπωσιάζουν.

9. Πιράν, Σλοβενία

Luis Ascenso from Lisbon, Portugal, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons
Reuben Dalke from D.C., U.S., CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Είναι µία από τις πιο φωτογενείς πόλεις της Μεσογείου, στις ακτές της Αδριατικής. Για πολλούς αιώνες , η πόλη ήταν τµήµα της Δηµοκρατίας της Βενετίας, κάτι που είναι αντιληπτό στην παλιά πόλη, µε τη µεσαιωνική αρχιτεκτονική, τους στενούς δρόµους και τα µικρά σπίτια, µια πόλη σαν καρτ ποστάλ. Το όνοµα της πόλης πιθανότατα προέρχεται από την ελληνική λέξη πύρρανος, η οποία σηµαίνει κόκκινος, εξαιτίας των κόκκινων πετρωµάτων στην περιοχή της πόλης.

10. Bodrum, Τουρκία

Image by yeshimss
Image by Samesh Empire

Ερειπωµένοι ανεµόµυλοι χτισµένοι κάποτε από ελληνικά χέρια, πέτρινες εκκλησίες, κρήνες, χωριουδάκια που κατηφορίζουν τον λόφο µέχρι να αγγίξουν το κύµα και µια παλιά πόλη – κόσµηµα που κλέβει τις εντυπώσεις. Αυτά είναι τα κοµµάτια που συνθέτουν το παζλ της Bodrum (Αλικαρνασσός) στα παράλια της Μικράς Ασίας. Τι κάστρο του Αγίου Πέτρου που έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου τον 15ο αιώνα, δεσπόζει πάνω από το λιµάνι όπου αγναντεύει -ταυτόχρονα- τις γειτονιές της πόλης και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

11. Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Image by Ivan Ivankovic f
Image by Ioannis Ioannidis

Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO από το 1979, η πόλη είναι γεµάτη ιστορία, αν και δεν µοιάζει διόλου µε… µουσείο. Μάλλον µε κινηµατογραφικό στούντιο µοιάζει, µε τους βενετσιάνικους ναούς, τον αναγεννησιακό της αέρα, τα γραφικά σοκάκια, αλλά και την πανέµορφη και επιβλητική καστροπολιτεία, όπου θα νιώσετε ότι πρωταγωνιστείτε στο «Game of Thrones» – άλλωστε, πολλές σκηνές της σειράς έχουν γυριστεί εδώ!

12. Cinque Terre, Ιταλία

Image by Kookay
Image by djedj

Η περιοχή Cinque terre, βρίσκεται µεταξύ της Πίζας και της Γένοβας και περιλαµβάνει πέντε µικρά χωριά (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Monterosso και Vernazza), τα οποία έχουν ανακηρυχθεί ως το πρώτο προστατευόµενο πάρκο της Ιταλίας και από το 1997 και προστατευόµενη περιοχή της UNESCO. Πυργόσπιτα, σχεδόν εγκαταλελειµµένα αλλά µε γοητευτικές και εντυπωσιακά βαµµένες προσόψεις και τα στενά µεσαιωνικά δροµάκια του  συνθέτουν ένα παραµυθένιο σκηνικό!

13. Κως, Ελλάδα

Chris Vlachos, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons
kallerna, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Είναι το νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη και πάντα ήταν κέντρο συνάντησης όλων των σηµαντικών αρχαίων πολιτισµών. Τα τζαµιά και οι οθωµανικές κρήνες, το ιπποτικό κάστρο, τα κτήρια της ιταλοκρατίας, οι όµορφες εκκλησίες της και όσα άφησαν οι προηγούµενοι πολιτισµοί που πέρασαν την µετέτρεψαν σε ένα κοσµοπολίτικο νησί µε πλούσιο παρελθόν και δεκάδες αξιοθέατα.

14. Μονεμβασιά, Ελλάδα

By Nick Kom shutterstock
Evlahos / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
By Pit Stock shutterstock

Μονεμβασιά… μια λέξη, μια ιστορία! Ένας από τους πιο παραμυθένιους και ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ο βράχος της Μονεμβασιάς, αυτή η μικρή νησίδα στη Λακωνία που στέκεται περήφανη στη μέση της θάλασσας και κρύβει στα στενά της περάσματα μυστικά και ιστορικές μνήμες. Ένα μέρος ζωντανό, γεμάτο ιστορία, το Γιβραλτάρ της Ανατολικής Μεσογείου όπως πολύ σωστά το αποκαλούσαν Βυζαντινοί, Ενετοί, Φράγκοι, Σταυροφόροι, που ήταν οι κάτοικοί του στο πέρασμα των αιώνων. Τριγυρίζοντας στα δρομάκια της Μονεμβασιάς, αξίζει κανείς να χαθεί μέσα στα στενά περάσματα και τις καμάρες, να χαζέψει τα σπίτια και τους ξενώνες με τις πολεμίστρες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και να αφήσει την φαντασία του να τον ταξιδέψει στην εποχή που ζούσαν οι πειρατές και οι ιππότες. Η Μονεμβασιά είναι μία από τις πιο καλαίσθητες καστροπολιτείες της Ελλάδας, διατηρώντας ατόφια την παράδοση και την ατμόσφαιρα που απορρέει από τα μεσαιωνικά τείχη και τα στριφογυριστά καλντερίμια.

Advertisement