Τα Μετέωρα εντάχθηκαν στα 100 πιο σημαντικά γεωλογικά μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο
Τα Μετέωρα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά και πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας, αναγνωρίστηκαν ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεωλογικά μνημεία παγκοσμίως από την Παγκόσμια Ένωση Γεωεπιστημών (IUGS). Αυτή η αναγνώριση τονίζει τη μοναδικότητα και την ανεκτίμητη αξία των Μετεώρων, όχι μόνο ως ένα σημείο θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και ως ένα φαινόμενο γεωλογικής σπουδαιότητας.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του 37ου Παγκόσμιου Γεωλογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε την γεωλογική αξία των Μετεώρων στην τελετή ανακήρυξης και ήταν υπεύθυνος για την υποβολή της υποψηφιότητας.
Διαδικασία Αξιολόγησης
Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, η κορυφαία οργάνωση σε θέματα γεωεπιστημών, σε συνεργασία με την UNESCO, δημιούργησε μια λίστα με τις πιο σημαντικές γεωλογικές περιοχές παγκοσμίως.
Αυτό το εγχείρημα περιλαμβάνει ένα Διεθνές Πρόγραμμα που υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση των σημαντικότερων γεωλογικών μνημείων. Οι πρώτες 100 θέσεις ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022. Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα το γεγονός ότι, ανάμεσα στις 174 θέσεις που προτάθηκαν φέτος από 64 χώρες, τα Μετέωρα αναγνωρίστηκαν ως ένα από τα 100 σημαντικότερα. Περισσότεροι από 400 γεωεπιστήμονες από 55 χώρες συμμετείχαν σε αυτή την αξιολόγηση.
Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2023-2024, και ο κατάλογος που ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο περιλαμβάνει γεωλογικά μνημεία μεγάλης διεθνούς σημασίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGS Geological Heritage Site) χαρακτηρίζεται μια περιοχή με γεωλογικά χαρακτηριστικά ή διαδικασίες που έχουν σημαντική επιστημονική αξία. Αυτές οι περιοχές συχνά χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς και έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών με την πάροδο του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 2022, στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται και άλλες δύο ελληνικές τοποθεσίες: το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλντέρα της Σαντορίνης.
Γεωλογική Σημασία των Μετεώρων
Τα Μετέωρα αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα φυσικής αρχιτεκτονικής, με τεράστιους βράχους από ψαμμίτη που υψώνονται κάθετα από το έδαφος, δημιουργώντας ένα τοπίο που εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος. Η γεωλογική ιστορία των Μετεώρων ξεκινά πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι βράχοι σχηματίστηκαν μέσω της διαβρωτικής δράσης ποταμών και της ανόδου της γης, αφήνοντας πίσω τους αυτά τα εντυπωσιακά μορφώματα.
Οι γεωλογικές διαδικασίες που δημιούργησαν τα Μετέωρα τα καθιστούν ένα σημαντικό σημείο μελέτης για τους επιστήμονες, καθώς προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια της Γης.
Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά
Εκτός από τη γεωλογική τους σημασία, τα Μετέωρα αποτελούν και ένα κέντρο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά τον Άγιο Όρος, τα Μετέωρα αποτελούν την μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας. Οι βράχοι των Μετεώρων φιλοξενούν μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και είναι γνωστά για την ασκητική παράδοση τους. Αυτά τα μοναστήρια είναι χτισμένα πάνω σε απόκρημνους βράχους, γεγονός που τα καθιστά προσβάσιμα μόνο μέσω απότομων σκαλοπατιών ή ανελκυστήρων, προσδίδοντας τους έναν αέρα μυστηρίου και πνευματικότητας.
Στα Μετέωρα υπήρξαν συνολικά 30 μοναστήρια ενώ σήμερα είναι επισκέψιμες μόνο έξι μονές και είναι οι εξής: Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου, Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Ρουσσάνου, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, Ι.Μ. Βαρλαάμ και Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαφσά.
Αυτό που σε αφήνει έκθαμβο είναι η μεγαλοπρέπεια του γιγάντιου αυτού πέτρινου συμπλέγματος και η δεξιοτεχνία με την οποία κατασκευάστηκαν τα πρώτα μοναστήρια στο σημείο. Κάποια από αυτά ανακατασκευάστηκαν με το πέρασμα των ετών και άλλα επισκευάστηκαν μέχρι να δοθεί η σημερινή τους μορφή. Στα μοναστήρια διασώζονται σημαντικοί θησαυροί της ορθοδοξίας και κειμήλια.
Το σύνολο των μοναστηριών των Μετεώρων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ορθοδοξία και έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO από το 1988.
Λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας τους, τα Μετέωρα προσέφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ένα ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης.
Δείτε το πολύ όμορφο βίντεο για τα Μετέωρα του GD Travels Hellas