Τα Χριστούγεννα στη Μονεμβασιά είναι βγαλμένα από τα ωραιότερα παραμύθια
Advertisement

Εδώ το χριστουγεννιάτικο παραμύθι δεν περιλαμβάνει σλάλομ στα χιόνια και κρεατόσουπες που ξορκίζουν το κρύο αλλά σουίτες που καδράρουν τη θάλασσα και ιστορίες με ιππότες και δεσποσύνες.

credit: depositphotos.com

Κοντεύει να πατήσει τα 100 αλλά συνεχίζει το ίδιο τελετουργικό εδώ και δεκαετίες. Θα σηκωθεί πρωί, θα φορέσει το γιλέκο με το σακάκι, θα πάρει τη μαγκουρίτσα του και θα κάτσει στο καφενείο για ελληνικό στο μπρίκι, σκέτο με παχύ καϊμάκι. Ο καιρός είναι γλυκός ακόμα και τα Χριστούγεννα.

Advertisement

Η τελευταία φορά, λέει, που θυμάται να έχει πέσει μια πιθαμή χιόνι στο κάστρο της Μονεμβασιάς ήταν το χειμώνα του ’41-’42. Εδώ, δεν θα έρθεις για να ζήσεις χριστουγεννιάτικες après-ski εμπειρίες ούτε θα αναζητήσεις να χωθείς στο κοντινότερο cafe δίπλα στο τζάκι για να ξορκίσεις το τσουχτερό κρύο.

credit: depositphotos.com

Το “πέτρινο καράβι” του Ρίτσου δεν θα σε δυσκολέψει. Μπαίνοντας από την μοναδική είσοδο αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, που φτάνει ως τον 6ο αιώνα. Χωρίς αυτοκίνητα, με μόνους ήχους τον παφλασμό των κυμάτων που χαϊδεύουν τα αδιαπέραστα τείχη και τους συνωμοτικούς ψιθύρους των ερωτευμένων. Και ο αέρας του Μυρτώου να ανακατεύει πότε πότε τα μαλλιά.

Τα σπίτια και οι εκκλησίες απλώνονται μέχρι την πέτρινη πλώρη. Το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν ένα περίτεχνο κατάστρωμα από κεραμίδια και βυζαντινούς τρούλους που λαμπυρίζουν στον χειμωνιάτικο ήλιο που επιμένει.

credit: depositphotos.com

Γι’αυτό και το κάστρο της Μονεμβασιάς δεν έχει ανάγκη από λαμπάκια, εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα και περίτεχνους στολισμούς για να αποκτήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Εδώ, μπορεί να σας πάρουν στο κατόπι ιππότες και δεσποσύνες που έχουν δώσει κρυφά ραντεβού στα δαιδαλώδη καλντερίμια, σ’ ένα ασυναγώνιστα ερωτικό σκηνικό φτιαγμένο από βράχο και Ιστορία.

credit: depositphotos.com

Τα Χριστούγεννα στη Μονεμβασιά θα περπατήσουμε σε ρομαντικά πλακόστρωτα, θα ανάψουμε κερί σε αιωνόβιες πέτρινες εκκλησίες, θα ανταλλάξουμε ευχές μπροστά σε αρχοντικά palazzi και, σχεδόν υποχρεωτικά, θα λερωθούμε από την άχνη των αμυγδαλωτών της.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στη Μονεμβασιά

Παρακολουθήστε την θεία λειτουργία στην πλατεία του κάστρου, στην Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού, που αποτελεί τη Μητρόπολη της Λακωνίας.

credit: depositphotos.com

Κάντε χειμωνιάτικη βόλτα στην παλιά πόλη της Μονεμβασιάς, στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό τυλιγμένοι σε ένα ζεστό παλτό. Αν ο κρύος αέρας το επιτρέπει ανεβείτε στην επάνω πόλη, τον Γούλα όπως λέγεται, με την υπέροχη θέα στην πόλη, τα τείχη και τη θάλασσα. Λίγο πιο πάνω, στην άκρη του απόκρημνου βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μια από τις 40 εκκλησίες του κάστρου. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

credit: https://gr.depositphotos.com/

Μπείτε στο πνεύμα των εορτών αγοράζοντας τα περίφημα αμυγδαλωτά και σαμουσάδες (παραδοσιακό γλυκό με μέλι, φύλλο, σουσάμι, καρύδι και αμύγδαλο).

Ακούστε τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από την φιλαρμονική του δήμου Μονεμβασιάς που ξεκινά από την νέα πόλη και καταλήγει στο κάστρο.

credit: depositphotos.com

Κάντε πρόποση για τη νέα χρονιά με ντόπιο, γλυκόπιοτο κρασί και ψαγμένες μουσικές στα καφέ της περιοχής.

credit: depositphotos.com
Advertisement