Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα

Το νερό κάνοντας τον “κύκλο του” στη φύση έχει δυναμική ενέργεια, όταν βρίσκεται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, η οποία μετατρέπεται σε κινητική, όταν το νερό πέφτει προς χαμηλότερες περιοχές. Η χρήση της ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια, (υδρόμυλοι για την άλεση σιτηρών) ενώ σήμερα η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία εκμεταλλεύονται τη δυναμική ενέργεια του νερού (π.χ ενός ποταμού, μιας λίμνης κτλ.),  παράγουν ενέργεια χωρίς να καταναλώνουν φυσικούς πόρους και για αυτό θεωρούνται ως τρόποι παραγωγής ενέργειας από ανακυκλώσιμες πηγές.

Το πρώτο υδροηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο αναπτύχθηκε το 1878 στο Northumberland της Αγγλίας από τον William George Armstrong. Είχε χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει έναν μόνο λαμπτήρα στην γκαλερί τέχνης του. Λίγα χρόνια μετά, το 1881, κατασκευάστηκε ο πρώτος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Καταρράκτες του Νιαγάρα.

Σήμερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 16 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η έλλειψη προσβάσιμων πηγών νερού είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η υδροηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται και εναλλακτικές λύσεις (ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια). Αυτό αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες, αφού πολλά μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ειδικά στην περιοχή της Ασίας που παράγει ήδη το 32 τοις εκατό της παγκόσμιας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας, με 721 τεραβατώρες το 2010, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 17 τοις εκατό της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Παραγουάη παράγει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με υδροηλεκτρικά φράγματα και η Νορβηγία το 98-99%.

Αλλά και η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία, και η Βενεζουέλα παράγουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής τους ενέργειας με υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς που λειτουργούν στο κόσμο.

1. Three Gorges Dam, Κίνα

three-gorges-dam-6

three-gorges-dam-2

three-gorges-dam-4

three-gorges-dam-5

2. Itaipu Dam, Βραζιλία – Παραγουάη

itaipu-1

itaipu-2

itaipu-3

3. Guri Dam, Βενεζουέλα

guri-3

guri-2

4. Tucuruí Dam, Βραζιλία

tucurui

5. Grand Coulee Dam, Η.Π.Α

grand-coulee-3

grand-coulee-2

grand-coulee-4

6. Sayano–Shushenskaya Dam, Ρωσία

Sayano–Shushenskaya-Dam-2

Sayano–Shushenskaya-Dam-1

Sayano–Shushenskaya-Dam-3

7. Longtan Dam, Κίνα

longtak