Advertisement

Η εφαρμογή «Ksou Ksou», που απωθεί τα κουνούπια και τις κατσαρίδες, με το πάτημα ενός κουμπιού, δημιουργήθηκε από έναν Έλληνα και κάνει θραύση στο διαδίκτυο.

Μπορεί πολλοί να αγαπούν το καλοκαίρι, αλλά όχι και τα ενοχλητικά κουνούπια και τις κατσαρίδες, που κάνουν την εμφάνισή τους και σκορπούν τον τρόμο.

Advertisement

Έτσι, ο 26χρονος Έλληνας προγραμματιστής, Χρήστος Αποστόλου, βρήκε λύση, δημιουργώντας μια δωρεάν εφαρμογή στο κινητό, η οποία απωθεί με συχνότητες τα κουνούπια και τις κατσαρίδες.

Η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί το πρώτο ελληνικό app για κινητά, δημιουργώντας μία «ασπίδα» γύρω μας και λειτουργώντας σαν εντομοαπωθητικό.

Όπως υπογράμμισε ο νεαρός προγραμματιστής στον ΣΚΑΙ «όλα ξεκίνησαν με μία τρίμηνη βιβλιογραφική έρευνα, η οποία εξελίχθηκε με το γεγονός ότι σκέφτηκα πως οι ήχοι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και σκέφτηκα να μπω στη διαδικασία να φτιάξω μία εφαρμογή».

Απλή η χρήση της εφαρμογής «Ksou Ksou»

Πατώντας ένα κουμπί, απλά ενεργοποιείται από το ηχείο του κινητού τηλεφώνου ένα αρχείο ήχου και κρουστικοί ήχοι, που δεν μπορεί να τους αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί, λόγω των ιδιαίτερων συχνοτήτων, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί για τα κουνούπια και τις κατσαρίδες.

Η εφαρμογή «Ksou Ksou» δεν χρειάζεται ίντερνετ για να λειτουργήσει

Ο χώρος που καλύπτει η εφαρμογή είναι 9 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς να απαιτείται τίποτε περισσότερο από το να είναι απλά σε λειτουργία η συσκευή του κινητού, χωρίς να είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ.

Η εφαρμογή, από τη στιγμή που θα κατεβεί από τον χρήστη στο κινητό, λειτουργεί ανεξάρτητα, παράγοντας τους ενοχλητικούς για τα έντομα ήχους και μάλιστα, έχει αποτέλεσμα, όπως επεσήμανε ο δημιουργός της εφαρμογής, σε πάνω από 60 είδη κουνουπιών και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 80%, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις των ίδιων των χρηστών.

Σχετικά με τη δωρεάν διάθεση της εφαρμογής, ο δημιουργός σημείωσε ότι το θεωρεί «κοινωνικό λειτούργημα και χόμπι», ενώ ήδη έχει φτάσει τις 187.000 λήψεις.

Την εφαρμογή μπορείτε να την βρείτε δωρεάν σε αυτό το link: https://www.christosapostoloudev.eu/ksouksou

Πώς λειτουργεί;

Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες. Με το πάτημα ενός κουμπιού απλά ενεργοποιείται από το ηχείο σας ένα αρχείο ήχου που δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο αφτί εξαιτίας των ιδιαίτερων συχνοτήτων. Παρ’ όλα αυτά οι συχνότητες του αρχείου που παίζουν είναι ιδιαίτερα εκνευριστικές για το κουνούπι. Οπότε το μόνο που του μένει είναι να το βάλει στα πόδια!

Ουσιαστικά η εφαρμογή παράγει ήχο από 12Hz έως 200Hz. Το δικό μας αφτί ίσως αντιληφθεί από τα 22Hz και πάνω αλλά παρ’ όλα αυτά οι χαμηλότερες για εμάς συχνότητες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τα κουνούπια. Βέβαια στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 60 είδη κουνουπιών οπότε μερικές φορές μπορεί να πέσουμε και έξω. Μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος που θα τους επηρεάσει ο ήχος εξαρτάται και από την όρεξη τους(τα θηλυκά τσιμπάνε), από την περίοδο αναπαραγωγής καθώς και από την περιοχή. Παρόλα αυτά λειτουργεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτών. Όλοι μπορούμε να διαθέτουμε ένα ηλεκτρονικό αντικουνουπικό και χωρίς να είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 5 διαφορετικά είδη συχνοτήτων.

Έχει αποδειχθεί κυρίως στο παρελθόν ότι ήχοι χαμηλής συχνότητας απωθούν τα αρσενικά κουνούπια Aedes diantaeus NDK (Diptera, Culicidae) σύμφωνα με τους D.N. Lapshin & D.D. Vorontsov. Η όλη λειτουργία βασίζεται στο ότι αντιλαμβάνονται τέτοιες συχνότητες σαν κομμάτι της επικοινωνίας τους. Σε διάφορα πειράματα που διεξάχθηκαν στον παρελθόν από τους D.N. Lapshin & D.D. Vorontsov, αποδείχθηκε ότι υπήρξαν έντονες συμπεριφορές αποφυγής κουνουπιών σε ήχους στην περιοχή 140–200 Hz. Τα περισσότερα από τα κουνούπια έφυγαν από την περιοχή πάνω από την πηγή ήχου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μετά την έναρξη του σήματος δοκιμής. Τα κουνούπια πέταξαν ως επί το πλείστων προς τα πάνω, προς τα πλάγια και προς τα πίσω σε σχέση με το δοκιμαστικό ακουστικό διάνυσμα. Υποθέτουμε ότι τα κουνούπια αναπτύσσουν αμυντική συμπεριφορά με βάση την ανάλυση των ακουστικών πληροφοριών. Το εύρος της αρνητικής φωνοταξίας περιορίζεται σε υψηλότερες συχνότητες από το φάσμα των ήχων πτήσης των ομοειδών θηλυκών, και στο εύρος χαμηλής συχνότητας, από το αυξανόμενο επίπεδο ατμοσφαιρικού θορύβου. Βέβαια για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αρσενικά κουνούπια και όχι σε θηλυκά (τα οποία είναι και αυτά που τσιμπάνε). Τα θηλυκά χρειάζονται το αίμα γιατί περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Ένα τσίμπημα μπορεί να περιέχει και 5 χιλιοστά του λίτρου αίμα. Παρόλα αυτά οι ultrasonic ήχοι έχουν δείξει να επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος των κουνουπιών.

Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή θα βρείτε στην σελίδα του προγραμματιστή. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο capostolouagr@yahoo.com

Advertisement