Advertisement

“Κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε;

Αφού η γκρίνια ξέσπασε σαν μπόρα,

Advertisement

στο δρόμο αυτόν κι οι δυο θα δυστυχήσουμε..”

Ένα υπέροχο τραγούδι που κρύβει μια θλιμμένη ιστορία ανάμεσα σε δύο μεγάλους καλλιτέχνες.

Το «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα», είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο ερμήνευσε το 1954 η Μαρίκα Νίνου. Ένα τραγούδι με το οποίο έληξε ένας θυελλώδης έρωτας αλλά και συνεργασία…

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1949, όταν εκείνη τραγουδούσε στο κέντρο «Φλόριδα» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τον Στελλάκη Περιπινιάδη και την Μιχάλη Γενίτσαρη.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης εκείνη την εποχή εμφανιζόταν στο μαγαζί του «Τζίμη του χοντρού»  με τη Σωτηρία Μπέλλου. Κάποια στιγμή η Σωτηρία Μπέλλου τσακώθηκε με κάποιους βασιλικούς θαμώνες και γι`αυτό το λόγο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχήμα.
Ο Τσιτσάνης ζήτησε  από τον Περπινιάδη, τη Μαρίκα Νίνου για να την αντικαταστήσει.

Μπορεί να μην είχε τε φωνή της Μπέλλου, ωστόσο ερμήνευε με απίστευτο πάθος…

Δεν άργησε να έρθει η επιτυχία και ο έρωτας…κι ας ήταν και οι δύο παντρεμένοι με παιδιά…

Για το Βασίλη Τσιτσάνη αυτή η σχέση είχε ημερομηνία λήξης εξ αρχής. Της είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει τη θέση του, ότι δε σκόπευε να διαλύσει το γάμο του. Εκείνη όμως προσπάθησε να τον μεταπείσει με διάφορους τρόπους. Επιθυμία της ήταν να τον κάνει δικό της και να τον αποτραβήξει από τη γυναίκα του. Προσπαθούσε με πρόσχημα τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις να τον στερεί όλο και περισσότερο από την οικογένειά του. Επιπλέον, ερχόταν συνεχώς σε προστριβές με άλλους συναδέλφους, αλλά και με την ίδια την οικογένεια του αγαπημένου της.
Του ζητούσε, ακόμη και  την αποκλειστικότητα στη δισκογραφία…

Ο Τσιτσάνης ανέχτηκε αυτή την κατάσταση για αρκετό καιρό, έως το 1952. Τότε, πήγαν μαζί  στην Κωνσταντινούπολη για κάποιες εμφανίσεις. Εκεί η Νίνου γυρνούσε την Πόλη με παρέα της παλιούς γνωστούς από τη γενέτειρά της. Εκείνος, όμως, θύμωσε με την προκλητική στάση της κι αφέθηκε στον έρωτα μιας Τουρκοπούλας, η οποία του έταζε πλούτη για να μείνει κοντά της. Κι έγινε η έκρηξη από την πλευρά της Νίνου…
Επιστρέφοντας στην Αθήνα,  δούλεψαν και πάλι μαζί, δίχως να μιλούν.

Άργησαν αρκετά να τα ξαναβρούν,  μέχρι που η επάρατη νόσος χτύπησε το 1954, τη Μαρίκα Νίνου. Ο Τσιτσάνης της συμπαραστάθηκε και την πήγε στον γιατρό, ο οποίος της σύστησε θεραπεία στην Αμερική.

Η Νίνου τότε ζήτησε από τον Τσιτσάνη να κάνουν περιοδεία στην Αμερική και παράλληλα να κάνει τη θεραπεία της και όποια χειρουργική επέμβαση χρειαζόταν. Εκείνος όμως αρνήθηκε, καθώς γνώριζε πολύ καλά ότι η σχέση τους δεν μπορούσε να συνεχιστεί.  Η γυναίκα του Ζωή, ήταν ήδη έγκυος στο δεύτερό τους παιδί.

Της ετοιμάζει ένα τραγούδι αποχωρισμού,  λίγο πριν φύγει η  Νίνου στην Αμερική. «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…»

Όταν η Νίνου μόλις μπήκε στο στούντιο για την ηχογράφηση ξέσπασε σε κλάματα. Κατάφερε όμως να το τραγουδήσει με συγκλονιστικό τρόπο χωρίς πρόβα, αλλά μόνο μία φορά.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957, φεύγει από τη ζωή…

ΣΤΙΧΟΙ :

Τι σήμερα , τι αύριο , τι τώρα ,

Ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα.

Του χωρισμού μας έφτασε η ώρα,

μπορεί και για τους δυο να ’ναι καλύτερα.

Ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα.

Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα;

Κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε;

Αφού η γκρίνια ξέσπασε σαν μπόρα,

στο δρόμο αυτόν κι οι δυο θα δυστυχήσουμε.

Κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε;

Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα;

Αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε

κι αφού μας πήρε πια η κατηφόρα,

καλύτερα από τώρα να χωρίσουμε.

Αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε.

itravelpoetry

Advertisement