Ένα παιχνίδι με τις σκιές γίνεται ξαφνικά.. έργο τέχνης. Εκεί όπου πέφτει το φως, δημιουργείται εικόνα. Εικόνα γνωστή, φιγούρες αγαπημένες, παραστάσεις που ξυπνούν συναισθήματα και μνήμες. Φως και σκοτάδι μπλέκονται και συνεργάζονται τόσο αρμονικά, αλλά και τόσο ανταγωνιστικά.
Τι συμβαίνει στην Ξάνθη κάθε πρωί στις 10.23 ακριβώς;
Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης που από την Λάρισα ρίζωσε στην Ξάνθη, αναλαμβάνει να σας μυήσει στην τέχνη της σκιάς…

“Η «Νίκη της Ξάνθης» είναι το πρώτο μου ηλιακό γλυπτό. Πρόκειται για ένα άμορφο ανάγλυφο έργο στον τοίχο του “Σπιτιού της Σκιάς – The House of Shadow” (Μαυρομιχάλη 3, Ξάνθη, Ελλάδα). Δίπλα στον ανάγλυφο τοίχο υπάρχει μια ζωγραφισμένη γλάστρα με λουλούδια…
Τι συμβαίνει στην Ξάνθη κάθε πρωί στις 10.23 ακριβώς;
Επειδή λοιπόν τα λουλούδια θέλουν νερό, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια γυναίκα, «η Νίκη της Ξάνθης», θα βγαίνει στις 10.23, κάθε πρωί για να τα ποτίσει. Η γυναίκα αυτή θα είναι η σκιά του «άμορφου» γλυπτού, που θα παράγεται από το φως του ήλιου.
Τι συμβαίνει στην Ξάνθη κάθε πρωί στις 10.23 ακριβώς;
Το χρονικό διάστημα της σκιάς στο τέλειο σχήμα της είναι περίπου 3 με 4 λεπτά, ενώ είναι αναγνωρίσιμη για 20 λεπτά περίπου, με τα χαρακτηριστικά της να αλλοιώνονται όσο απομακρυνόμαστε από τη χρονική στιγμή 10:23.

Τι συμβαίνει στην Ξάνθη κάθε πρωί στις 10.23 ακριβώς;

 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό να αναφέρω πως η τέλεια σκιά σχηματίζεται στις 10:23 της 19ης Ιουλίου. Κάθε μέρα πριν και μετά από την 19η Ιουλίου, η γωνία του ήλιου είναι ελάχιστα διαφορετική (το καλοκαίρι ο ήλιος είναι ψηλότερος από το χειμώνα) κι αυτό συμβάλλει σε μια ασήμαντη ημερήσια αλλαγή της σκιάς.
Τι συμβαίνει στην Ξάνθη κάθε πρωί στις 10.23 ακριβώς;
Η «Νίκη της Ξάνθης» θα σας περιμένει για μια κουβέντα κάθε πρωί…”
Τι συμβαίνει στην Ξάνθη κάθε πρωί στις 10.23 ακριβώς;Τι συμβαίνει στην Ξάνθη κάθε πρωί στις 10.23 ακριβώς;
O Τριαντάφυλλος Βαΐτσης γεννήθηκε στο Σαραντάπορο Λάρισας. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς». Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς. Το 2014 δημιούργησε το “Σπίτι της Σκιάς” (www.vaitsis.com).