Τοπίο που θυμίζει τα φιορδ της Νορβηγίας. Αλλά.. βρίσκεται στην Ελλάδα!
Advertisement

Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μια ανθρώπινη παρέμβαση έδωσε νέα πνοή στη φύση και δημιούργησε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

By Heracles Kritikos shutterstock

Η Νορβηγία μπορεί στην πραγματικότητα να απέχει αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα, εσείς όμως δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε για να γνωρίσετε τις ομορφιές της.

By George Papapostolou shutterstock

Στα Αγραφα, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, στην αγκαλιά ενός πυκνού δάσους «φωλιάζει» η Λίμνη Πλαστήρα. Τα φιορδ κάνουν παιχνίδι με τα δέντρα που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης και τα χωριουδάκια γύρω γύρω, το καθένα διαφορετικό και μοναδικό, συμπληρώνουν το αλπικό τοπίο.

AdvertisementΚαι να σκεφτεί κανείς πως η Λίμνη Ταυρωπού ή Λίμνη Πλαστήρα, όπως είναι πλέον γνωστή στους περισσότερους, είναι τεχνητή.

By Elena Tiniakou shutterstock_

Μια παρέμβαση του ανθρώπου, δηλαδή, στο φυσικό οικοσύστημα, με απρόσμενα θετικό αποτέλεσμα.

By KOSTAS TSEK shutterstock_Εμπνευστής του έργου ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος το 1925 οραματίστηκε την κατασκευή φράγματος για να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού Ταυρωπού, φυλακίζοντάς τα μέσα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης.

By KOSTAS TSEK shutterstock_

Εξαιτίας όμως της Κατοχής, η ιδέα του άργησε να υλοποιηθεί. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1955 και ολοκληρώθηκε το 1959, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού και με βρόχινο νερό.

By Heracles Kritikos shutterstock

Η λίμνη Ταυρωπού που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων και το βάθος της είναι περίπου 65μ.

Το φράγμα είναι μία εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή με μήκος 220μ. και ύψος 83μ. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό οικοσύστημα έχει τόσο θετικά αποτελέσματα.

By Lev Paraskevopoulos shutterstock

Όποιος την έχει επισκεφθεί, ξαναπάει. Και είναι πανέμορφη όλες τις εποχές..

By KOSTAS TSEK shutterstock
By Konstantinos Lagos shutterstock

 Για να πραγματοποιήσετε τον γύρο της Λίμνης Πλαστήρα χρειάζεστε μόνο μία μέρα. Η συνολική απόσταση με τις απαραίτητες παρακάμψεις είναι γύρω στα 100 χιλιόμετρα.

Εμείς όμως σας προτείνουμε να το πάτε πιο χαλαρά και να της αφιερώσετε αρκετές μέρες. Και να το θυμηθείτε, δεν θα ξεκολλάτε. Αυτή τη λίμνη δεν τη χορταίνεις.Εκτός από την ανεπανάληπτη ομορφιά της λίμνης, η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων.

By Heracles Kritikos shutterstock

Θρησκευτικά μνημεία, ενδιαφέροντα μουσεία, πέτρινα γεφύρια, επιβλητικά σπήλαια, πυκνά δάση, γραφικά χωριά, σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα που θα σας γοητεύσουν.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και φυσιογνωμία, ενώ τα περισσότερα χαρίζουν εκπληκτική θέα στη λίμνη, τις γύρω βουνοκορφές και το θεσσαλικό κάμπο.

Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της περιοχής, σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις αμέτρητες επιλογές που έχει κανείς για να περάσει ευχάριστα, έχουν αναδείξει τη λίμνη Πλαστήρα σε επίγειο παράδεισο.

By Heracles Kritikos shutterstock

Δείτε την λίμνη Πλαστήρα από ψηλά στο βίντεο του Κωνσταντίνου Μπαρκούτση

Αλλά και στο βίντεο του Vassili Kostoula

Advertisement