Τοποθέτησαν ένα ψυγείο στο δρόμο. Ο λόγος που το έκαναν όμως είναι που έχει σημασία
Στους δρόμους της πόλης Galdakao της Ισπανίας τοποθετήθηκε το πρώτο κοινόχρηστο ψυγείο που παρέχει τρόφιμα στους φτωχούς και στους πεινασμένους. Διαβάστε μια ιστορία που θα αποκαταστήσει την πίστη σας στην ανθρωπότητα..
Σύμφωνα με έρευνες το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Πρόκειται για μια διαπίστωση που είναι τραγική αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 795 εκατομμύρια άνθρωποι που εξακολουθούν να πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.
Οι αρχές της Βασκικής πόλης Galdakao, στην Ισπανία, βρήκαν τον τρόπο να διορθώσουν, έστω και λίγο, αυτή τη μεγάλη αδικία. Τοποθέτησαν ένα ψυγείο στους δρόμους της πόλης και προέτρεψαν τους κατοίκους να τοποθετούν τα περισσεύματα τους στο εσωτερικό του.
Σε αυτή τη μικρή πόλη των 30.000 κατοίκων, δημιουργήθηκε λοιπόν το πρώτο κοινόχρηστο ψυγείο της χώρας. Κανείς δεν ρώτησε το γιατί, αλλά και κανείς δεν επέκρινε αυτή την απόφαση. Όσοι έχουν ανάγκη παίρνουν από το ψυγείο και όσοι έχουν περίσσευμα βάζουν στο ψυγείο. Τόσο απλά.
Η ιδέα του “ψυγείου αλληλεγγύης” ανήκει στον Alvaro Saiz. Ο Saiz όταν είδε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ύφεσης στην Ισπανία, να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, σκέφτηκε ότι πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος για να τραφούν αυτοί οι άνθρωποι.
Στη συνέχεια πήγε στο δήμαρχο με το σχέδιό του, και του ζήτησε να συμμετάσχει στην προσπάθεια του να τοποθετήσει ένα κοινόχρηστο ψυγείο στο δρόμο από το οποίο οι πεινασμένοι θα μπορούσαν να παίρνουν ό, τι χρειάζονται.
“Όταν ήρθε στο δημαρχείο της πόλης, σκέφτηκα ότι η ιδέα του ήταν τόσο τρελή όσο και υπέροχη!”, λέει ο Δήμαρχος Ibon Ουρίμπε. «Πώς θα μπορούσα λοιπόν να πω όχι;”
Μετά από την απαραίτητη νομική ερεύνα και την συγκέντρωση των χρηματικών κονδυλίων, το ψυγείο τοποθετήθηκε στο δρόμο για να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή κάποιων άτυχων συνανθρώπων τους.
Στους κατοίκους της πόλης που θέλουν να “δώσουν” δεν επιτρέπεται να τοποθετούν στο ψυγείο ωμό κρέας ή αυγά. Υπάρχει επίσης μια ομάδα που φροντίζει να πετάει τα τρόφιμα έπειτα από 4 μέρες για να μην αλλοιωθούν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τίποτα δεν μένει στο ψυγείο πάνω από μερικές ώρες.
Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων πλέον δεν πετούν το φαγητό που τους περισσεύει αλλά και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μαγειρεύουν ακόμα και ολόκληρα γεύματα για να τα προσφέρουν στη συνέχεια σε αυτούς που πεινάνε.
Είναι άξιο λόγου ότι οι διευθυντές των σχολείων της πόλης διοργανώνουν εκδρομές στο “ψυγείο”, για να διδάξουν στα παιδιά τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η όμορφη πράξη θα εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο..