Σκέψεις

Τουμασάτου για Γιορτή της Γυναίκας: Τη βαφτίσανε γιορτή, την έκαναν ακίνδυνη κι εμείς ακόμα κινδυνεύουμε

advertisement

“Γεια μας γυναίκες! Δε θα πω χρόνια πολλά γιατί δε γιορτάζουμε σήμερα (…). Η μέρα αυτή είναι ταγμένη στη μνήμη των αγώνων του φύλου μας!”

Η αγαπημένη ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θέλησε να περάσει ένα διαφορετικό μήνυμα με ανάρτηση της στον λογαριασμό της στο Instagram.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι η γιορτή της Γυναίκας έχει καταλήξει να είναι μία ακόμη εμπορική γιορτή. Αν και “ταγμένη στη μνήμη των αγώνων του φύλου μας, παρόλο που την έχουν βαφτίσει γιορτή και συνεπώς την έκαναν ακίνδυνη”.

«Εμείς όμως ακόμα κινδυνεύουμε» τονίζει, αναφερόμενη στα εγκλήματα σε βάρος γυναικών που συμβαίνουν καθημερινά.

«Γεια μας γυναίκες! Δε θα πω χρόνια πολλά γιατί δε γιορτάζουμε σήμερα (…). Η μέρα αυτή είναι ταγμένη στη μνήμη των αγώνων του φύλου μας! Μας τη βάφτισαν γιορτή, μας χαρίζουν λουλούδια και δικαιούμαστε 24h για beaute και εξόδους, δηλαδή την κάνανε ακίνδυνη! Εμείς όμως ακόμα κινδυνεύουμε! Καλούς αγώνες γυναίκες! Σε όλες τις γυναίκες! Σε όσες γεννηθήκαμε και πόσες γίναμε!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

advertisement

Έμμεσα αναφέρεται και στο σπουδαίο έργο της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, «Το δεύτερο Φύλο», στο οποίο η ιέρεια του φεμινισμού συμπυκνώνει τη θέση ότι «γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι».

Με τη συγκεκριμένη φράση η συγγραφέας συμπυκνώνει την πεποίθησή της για τη δημιουργία του γυναικείου φύλου. Σύμφωνα με τη συγγραφέα η συγκρότηση του φύλου συγκροτείται και ορίζεται από την κοινωνία. Η γυναίκα, δηλαδή, δε γεννιέται εκ φύσεως, αλλά στη συνεχεία γαλουχείται και διαμορφώνεται από τις κοινωνικές νόρμες λόγω της ανατροφής της. Η γυναίκα μαθαίνει τον ρόλο της από τον άνδρα και τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται συχνά -και να θεωρείται το δεύτερο φύλο- λόγω πεποιθήσεως που μαθαίνονται και δεν προϋπάρχουν από τη στιγμή της γέννησής της. Έτσι, η γυναικεία ταυτότητα είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι “Το Δεύτερο Φύλο”, όπου περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη φράση, κυκλοφόρησε το 1949.

advertisement
Back to top button