Home Προορισμοί Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να φτάσεις πρέπει να περπατήσεις το μακρύτερο...

Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να φτάσεις πρέπει να περπατήσεις το μακρύτερο φαράγγι της Ελλάδας

Είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας.

Shutterstock

Το Συμβούλιο της Ευρώπης το έχει ανακηρύξει μνημείο φυσικής ομορφιάς και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας.

Shutterstock

Πρόκειται φυσικά για το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη. Τον “Φάραγγα” όπως λένε οι Σφακιανοί.

Shutterstock

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 με 300.000 επισκέπτες το διασχίζουν κατά την περίοδο λειτουργίας του διανύοντας μια δύσκολη απόσταση 16 χιλιομέτρων. Μια διαδρομή σκληρή και πολύωρη με μόνη συντροφιά ένα παγούρι νερό και τα κρι κρι να χοροπηδούν από βράχο σε βράχο.

Shutterstock
Shutterstock

Το μονοπάτι κατεβαίνει δίπλα από γκρεμούς, μέσα από πυκνά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα και περνά από εγκαταλελειμμένους οικισμούς με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock

Που καταλήγει;

Σε ένα πανέμορφο χωριουδάκι με ολόλευκα σπίτια χτισμένα δίπλα στη θάλασσα!

Shutterstock

Είναι η Αγία Ρουμέλη που βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και κάθε χρόνο δέχεται τις χιλιάδες των επισκεπτών που το διασχίζουν.

Shutterstock

Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Τάρρας, μίας μικρής αλλά ισχυρής πόλης που άκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Shutterstock

Πιστεύεται ότι οι Ρωμαίοι είχαν χτίσει εδώ ένα ναό αφιερωμένο στη θεά προστάτιδα των ποιμνίων Ρουμιλία. Με τη διάδοση του χριστιανισμού ο ναός μετονομάστηκε σε Αγία Ρουμιλία και με τον καιρό παραφράστηκε στη σημερινή ονομασία του χωριού.

Shutterstock

Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα το χωριό βρισκόταν ψηλότερα μέσα στο φαράγγι αλλά καταστράφηκε από μία υπερχείλιση του ποταμού και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.

Shutterstock

Τα Λευκά Ορη με τις ψηλές κορφές τους και τα βαθιά φαράγγια τους κρατούν την Αγία Ρουμέλη απομονωμένη στην αγκαλιά τους.

Depositphotos

Το χωριό είναι μικρό, κανένας δρόμος δεν φτάνει εδώ και μπορείς να πας είτε διασχίζοντας το φαράγγι της Σαμαριάς, είτε με καραβάκια.

Depositphotos

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, λειτούργησε από το 1982 μέχρι το 1989 στην Αγία Ρουμέλη.

Depositphotos
Depositphotos

Η αστείρευτη φυσική ομορφιά της περιοχής προστατεύεται απ’ τον Άγιο Παύλο, το πετρόκτιστο ξωκλήσι που δεσπόζει στην ομώνυμη παραλία.

Depositphotos

Βρίσκεται στο σημείο όπου σύμφωνα με τις γραφές ο Απόστολος Παύλος βάφτιζε ανθρώπους στο δρόμο του για τη Ρώμη. Κατά τη παράδοση κτίστηκε προς το τέλος του 10ου αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη το Ξένο για να θυμίζει την επίσκεψή του Απόστολου Παύλου στη Κρήτη.

Το εκκλησάκι βρίσκεται λίγα μέτρα απ τη θάλασσα, ίσα ίσα χίλια και κάτι χρόνια. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι περπατούν τη μικρή σχετικά διαδρομή απ την Αγία Ρουμέλη, δίπλα στη θάλασσα για να φτάσουν εδώ και να ανάψουν ένα κερί. Πολλοί μάλιστα μένουν και μερικά βράδια σε σκηνές κοντά στην εκκλησία και όταν φεύγουν παίρνουν μαζί τους και τα σκουπίδια που δημιούργησαν. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πώς – ίσως- ένα αόρατο χέρι θα έρθει να τα μαζέψει. Η εκκλησία δε φαίνεται από μακριά γιατί είναι φτιαγμένη από πέτρες ίδιες μ’ αυτές που βρίσκονται στην παραλία.

Depositphotos

Μετά την Αγία Ρουμέλη, στο Λιβυκό, ο Θεός παραδίδει μαθήματα γλυπτικής. Εκεί όπου ακούμπησε τα εργαλεία του φύτρωσαν μερικές απροσδόκητες παραλίες. Βράχια και κρυστάλλινα νερά παντού.

Depositphotos
Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock
Depositphotos

Απολαύστε το βίντεο του Βασίλη Παπανικολάου

Πληροφορίες: creteplus.gr, elizabethestateagency.com, terrabook.com, toperivoli.com, HikingExperience.gr