Μπαίνοντας στο μικρό φιόρδ του κόλπου του Αγ. Γεωργίου βλέπεις μπροστά σου το λιμάνι, καλά προφυλαγμένο στο εσωτερικό του.
Καλωσήρθες στο Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων. Ένα νησί, πολύ διαφορετικό από όλα όσα έχεις συναντήσει μέχρι σήμερα. Σε μαγεύει με την πρώτη ματιά.
Καμιά εικοσαριά κατοικίες και τέσσερα – πέντε μαγαζιά, που δουλεύουν βέβαια μόνο το καλοκαίρι και κάποιοι διάσπαρτοι παραθεριστές, είναι η εικόνα που θα αντικρίσεις κατεβαίνοντας από το πλοίο.
Μία εικόνα που σε προδιαθέτει για ήσυχες, σχεδόν αθόρυβες, μέρες που απ’ ότι φαίνεται είναι το μέτρο σε αυτό το νησί.
Και είναι όντως έτσι. Δεν είναι ανεπτυγμένο τουριστικά αλλά αν το επισκεφτείς οι αργοί ρυθμοί και οι ιδιαίτερα φιλόξενοι κάτοικοι σε κάνουν να το αγαπήσεις από τα πρώτα λεπτά που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί.
Το μόνο που σου ζητάει το νησί είναι να προσαρμοστείς στους ρυθμούς του και να χαλαρώσεις για να απολαύσεις αυτά που έχει να σου προσφέρει. Και θα στα προσφέρει απλόχερα.
Το Αγαθονήσι είναι νησί ξεχωριστό. Πολύ μικρό, με την έκτασή του μόλις να ξεπερνάει τα 13,5 τ.χ. εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών.
Έχει και αρχαία. Υπάρχουν βυζαντινοί θόλοι κοντά στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, κάποια δηλαδή βυζαντινά κτίσματα του 11ου αιώνα, τα οποία οι κάτοικοι εν αγνοία τους τα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ως στάβλους ενώ στον όρμο του Μαΐστρου έχει βρεθεί ένα λιμάνι των Ελληνιστικών χρόνων (ύστερος 4ος – πρώιμος 3ος αιώνας π.Χ.) που περικλείεται από ισχυρούς οχυρωματικούς τοίχους (πάχους 1,80 – 2,00 μ.). Το αρχαίο λιμάνι ήταν επανδρωμένο στρατιωτικά από τη Μίλητο. Ήταν ναυτική βάση της Μιλήτου, καθώς το Αγαθονήσι, η Λέρος, οι Λειψοί και η Πάτμος αποτελούσαν τα λεγόμενα Μιλησιακά νησιά. Δηλαδή τα νησιά που χρησιμοποιούσε η Μίλητος ως πέρασμα προς το Αιγαίο.
Στο Αγαθονήσι υπάρχουν τρεις οικισμοί: το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος.
Το Μεγάλο Χωριό είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος οικισμός του νησιού. Βρίσκεται πάνω στην πλαγιά ενός βουνού και είναι αθέατο από τη θάλασσα. Εκεί στεγάζεται το πολιτιστικό κέντρο του νησιού, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο-λύκειο και το ταχυδρομείο του νησιού. Το χωριό είναι γεμάτο στενά δρομάκια και σοκάκια ιδανικά για ωραίους περιπάτους. Η μικρή πλατεία του χωριού είναι πλακόστρωτη και σε κάποιο σημείο είναι επενδυμένη με ψηφιδωτό, που απεικονίζει το νησί και τις γύρω βραχονησίδες του Αγαθονησίου.
Υπάρχουν και παραλίες: Ο μικρός ανέγγιχτος παράδεισος του Αγαθονησίου έχει πεντακάθαρες παραλίες όπως ο Άγιος Γεώργιος, η Σπηλιά, ο Γαϊδουρόλακος και το Τσαγκάρι.
Στο Αγαθονήσι βρίσκονται διάσπαρτα αρκετά εξωκλήσια με αφιερώματα ντόπιων κατοίκων του νησιού.
Στο νησί μπορείτε να μεταβείτε εύκολα με φέριμποτ από τη Σάμο, την Πάτμο, τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
Δείτε το όμορφο βίντεο που δημιούργησαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγαθονησίου για το νησί τους: