Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Ένα ξεχωριστό διαμέρισμα με θέα που κόβει την ανάσα

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη το αρχιτεκτονικό γραφείο Apostolakos Architects ανέλαβε να συνενώσει δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν μια ενιαία διώροφη κατοικία.

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Οι χώροι του 9ου ορόφου περιλαμβάνουν τους χώρους υποδοχής (κεντρικό σαλόνι, τραπεζαρία), τους χώρους διημέρευσης (καθιστικό στη συνέχεια της κουζίνας) και δύο υπνοδωμάτια με τα αντίστοιχα λουτρά τους.

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Οι χώροι του 8ου ορόφου περιλαμβάνουν ξενώνα με λουτρό, δωμάτιο μελέτης, γραφείο με καθιστικό, wc και βοηθητικό δωμάτιο με πλυντήριο – στεγνωτήριο. Επιπλέον ο 9ος όροφος διαθέτει ιδιόχρηστη ταράτσα περιμετρικά, επιφανείας 250 m², στην οποία έχει κατασκευαστεί αίθριο από αλουμίνιο και γυαλί.

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Κεντρική ιδέα στη σύλληψη της οργάνωσης των χώρων ήταν η αξιοποίηση και ανάδειξη της θέας, καθώς το ύψος και η θέση της πολυκατοικίας επιτρέπουν πανοραμική θέα 360° του λεκανοπεδίου. Η υιοθέτηση μεγάλων εξωτερικών γυάλινων ανοιγμάτων περιμετρικά αφενός επέτρεψε την εύχερη και απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, αφετέρου συνετέλεσε στην άμεση ενοποίηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Έτσι όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι λειτουργίες του σπιτιού εκτυλίσσονται σε ένα μεγάλο, ενιαίο χώρο, ταυτόχρονα στεγασμένο και ασκεπή.

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε από την παραπάνω θεώρηση, ήταν η ανάγκη λήψης μέτρων ηλιοπροστασίας και σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθώς το άπλετο και έντονο φως της νότιας πλευράς έπρεπε να εξισορροπηθεί με τον πιο ήπιο φωτισμό της βόρειας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ένα σύστημα ηλεκτροκίνητων σκιαδίων από ύφασμα, επιτρέποντας ομοιόμορφη κατανομή του φωτισμού, η οποία σε συνδυασμό και με τη θερμομόνωση και τον κλιματισμό των χώρων, παρέχουν συνθήκες άνετης διαβίωσης.

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Το ύφος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης παραπέμπει στις σύγχρονες μινιμαλιστικές τάσεις σχεδιασμού, με αδρές και λιτές φόρμες στα αναπτύγματα των όψεων και στη σταθερή επίπλωση. Σε όμοιο ύφος παραπέμπουν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν: γυαλί (υαλοστάσια, καθρέπτες), μέταλλο (ανοξείδωτος χάλυβας), ξύλο (δρύινα πατώματα και έπιπλα), corian (έπιπλα και πάγκοι στο χώρο κουζίνας και διημέρευσης), ενώ αντίθετα, στα λουτρά χρησιμοποιήθηκε επένδυση μαρμάρου και οι υπαίθριοι χώροι της ταράτσας καλύφθηκαν από αδρά, φαιόχρωμα πλακίδια.

Το γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την απίστευτη θέα

Αρχιτεκτονική μελέτη: Apostolakos Architects (Γιώργος Αποστολάκος, Γιάννα Παυλίδου – Αποστολάκου)
Συνεργάτες: Αγγελική Κοκκίνη
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης