Το εκπληκτικό σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες κι επικλινές οικόπεδο στο Ψυχικό, με θέα στην πόλη της Αθήνας και γειτνιάζει με κατοικία που ανήκει σε συγγενική οικογένεια.

Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες

Βασικό ζητούμενο ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των δύο όμορων ιδιοκτησιών, έτσι ώστε η νέα κατοικία να μην μπλοκάρει το φως και τη θέα της υφιστάμενης και της δυνατότητας για μελλοντική “χαλαρή” σύνδεση των υπαιθρίων χώρων των δύο κατοικιών.

Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίεςΤο απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρόσβαση είναι από το χαμηλό σημείο του οικοπέδου κι έτσι η άφιξη-είσοδος γίνεται με πλάτη στην θέα υπαγόρευσαν τη βασική σχεδιαστική στρατηγική – μια νοητή καμπύλη κορδέλα διατρέχει την κατοικία από την είσοδο προς τη θέα και γίνεται το ίχνος για ένα ξεφλούδισμα του οικοπέδου σε επίπεδο κάτοψης.

Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες

Η κατοικία αποτελείται από τρία διακριτά στοιχεία: το βράχο, το κυάλι και το διάφανο χώρο ανάμεσα τους.

Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες
Ο βράχος, ένας τάκος από πέτρα, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία δομείται η κατοικία. Φιλοξενεί εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο και βοηθητικούς χώρους.

Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες

Το κυάλι, αιωρείται από το έδαφος και καδράρει τη θέα στο αστικό τοπίο, ενώ παράλληλα καμπυλώνεται για να δημιουργήσει μια αγκαλιά προς τη διπλανή κατοικία της ίδιας οικογένειας. Εδώ βρίσκονται οι ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας.

Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες Το απίθανο σπίτι στο Ψυχικό σε 18 φωτογραφίες

Στο διάφανο χώρο στο ισόγειο διατάσσονται χώροι διημέρευσης, δίπλα στην επιμήκη πισίνα.Η καμπύλη γεωμετρία των υαλοστασίων του ισογείου στην επίμηκη πλευρά του οικοπέδου και το περίγραμμα της πισίνας ακολουθούν τη χάραξη στο κιάλι.

 

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Kατασκευή: Divercity (www.divercityarchitects.com)
Aρχιτέκτων: Νικόλας Τραβασάρος
Σύμβουλος Εσωτερικών Χώρων: Σοφία Βανταράκη
Μελέτη Φωτισμού: Άλκηστις Σκαρλάτου
Aρχιτέκτων Τοπίου: Έλλη Παγκάλου
Φωτογραφίες: Εριέτα Αττάλη
Κείμενο: archisearch.gr