Το εντυπωσιακό, πέτρινο γέφυρι στην Ελλάδα που χτίστηκε για έναν παθιασμένο έρωτα
Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που άφησε η Αγγλοκρατία στα Κύθηρα είναι η πέτρινη γέφυρα στο χωριό Κατούνι. Κτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και θεωρείται το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι στην Ελλάδα.
Η πέτρινη γέφυρα του Κατουνίου κτίστηκε το 1826. Έχει μήκος 110 μ., πλάτος 6 μ. ανώτατο ύψος 15 μ. και στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία.
Η κατασκευή του γεφυριού πραγματοποιήθηκε βάσει των σχεδίων του Άγγλου αρμοστή, μηχανικού Μακφέιλ, ο οποίος επέβλεψε και το έργο το οποίο ολοκληρώθηκε το 1826. Λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής της μπορεί να δεχτεί φορτία πολύ μεγαλύτερα από αυτά για τα οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Το έργο ήταν αρκετά φιλόδοξο και ενταγμένο στο γενικότερο σχεδιασμό δημοσίων έργων που είχαν προγραμματίσει οι Άγγλοι στο νησί και περιελάμβανε δρόμους, γεφύρια, σχολεία, υδραγωγεία λιμάνια και φάρους.
Η γέφυρα του Κατουνίου αποτελούσε μέρος του οδικού άξονα που θα ένωνε την πρωτεύουσα των Κυθήρων με το λιμάνι του Αγίου Νικολάου ή Αυλέμονα και ήταν το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα των Άγγλων στο νησί.
Αυτός ο οδικός άξονας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού οι Άγγλοι αποχώρησαν το 1864 μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με τον θρύλο η γέφυρα κτίστηκε επειδή ο Άγγλος αρμοστής Μακφέιλ είχε ερωτευτεί μια νεαρή κοπέλα, μια όμορφη Τσιριγωτοπούλα, που έμενε στον οικισμό του Κατουνίου. Έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει εκεί κοντά ένα έργο για να το επιβλέπει και να βρίσκει έτσι αφορμή να την συναντάει.
Θρύλος ή αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το βέβαιο είναι ότι προ μερικών ετών ήρθαν από την Αγγλία στα Κύθηρα κάποιοι απόγονοί του Μακφέιλ, καμάρωναν για τα έργα που σχεδίασε ο πρόγονός τους και ρωτούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον για την κοπέλα που αγάπησε ο Μακφέιλ.