Το θλιμμένο κλάμα της φλογέρας, με φόντο τα βουνά της Ευρυτανίας
“Για τον πατέρα μου που μας άφησε ξαφνικά αλλά τόσο αθόρυβα. Τα βουνά που βλέπετε τα είχε γυρίσει με τα πόδια στις δύσκολες εκείνες μέρες σαν νέος στα Άγραφα. Ήταν παλικάρι μέχρι και το τέλος χωρίς να κουράσει κανέναν έφυγε τόσο νωρίς. Να σε καλά ρε πατέρα από κει ψηλά να μας προσέχεις”.
Με αυτές τις λέξεις συνοδεύει ο χρήστης του Youtube το βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο. Ένα βίντεο που συγκινεί. Όμορφες εικόνες της Ευρυτανίας υπό τους ήχους της φλογέρας του μεγάλου δεξιοτέχνη Αριστείδη Βασιλάρη.
«…Παρακαλώ σε σταυραητέ για χαμηλώσου λίγο και δώστου τις φτερούγες σου τα ψήλου να αγναντεύει, για να γραικιάσει στα ψηλά βουνά, στον ίσκιο των Αγράφων, και βάλτου το προσκέφαλο σιμά κοντά ίσα με την κρούνα, για νάχει πλάι του για πάντα το μορφοπλάι, αντίκρυ του τον ελατιά και στα ζερβά του το μαλάτι.»
Ο Αριστείδης Βασιλάρης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Ριόλο του νομού Αχαΐας και κατάγονταν από οικογένεια μουσικών, καθώς ο πατέρας του ήταν δεξιοτέχνης του ζουρνά, ενώ η μητέρα του τραγουδίστρια της δημοτικής μουσικής.
Συνέδεσε το όνομά του με το παίξιμο της παραδοσιακής φλογέρας (έπαιζε και κλαρίνο) και για πολλούς μουσικούς θεωρείται ο μεγάλος δάσκαλος σε αυτά το όργανα, πάνω στη μελωδία του οποίου, βασίστηκε μεταγενέστερα και το ρεπερτόριο του κλαρίνου. Ο Βασιλάρης μελέτησε σε τέτοιο βαθμό την παραδοσιακή φλογέρα, που έκανε τη δική του παρέμβαση στην κατασκευή της, ανοίγοντας επιπλέον δύο τρύπες και από έξι που είχε αρχικά τις έκανε οκτώ, δημιουργώντας έτσι μια πλήρη οκτάβα…
Παράλληλα, ωστόσο, ανήκει στην κατηγορία των πολύ μεγάλων μουσικών της παράδοσής μας, διότι όντας πολύ εργατικός και επαρκής, ήταν από τους καλύτερους ερμηνευτές του ρεπερτορίου της παραδοσιακής μουσικής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και στον σεβασμό της πρωτότυπης ή παλαιότερης μελωδίας. Ο Αριστείδης Βασιλάρης συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές του δημοτικού τραγουδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κατέγραψε πολλές συμμετοχές σε ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές και ηχογραφήσεις δίσκων.
«Έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 11 Αυγούστου του 2013 αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη με το έργο και τη διδασκαλία του επί σειρά δεκαετιών.