Advertisement

Είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του οικισμού Άγριλος στα Φιλιατρά και δημιουργός και εμπνευστής αυτής του παραμυθένιας κατασκευής είναι ο γιατρός και γλύπτης Χαράλαμπος Φουρναράκης (γνωστός και ως Χάρρυ Φουρνιέ).

Advertisement

Το «Κάστρο των Παραμυθιών» κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960 και αποτέλεσε πόλο έλξης επισκεπτών από τις γύρω περιοχές ενώ λειτούργησε κατά καιρούς και ως χώρος για θεατρικές και εικαστικές παραστάσεις, μουσείο και ξενοδοχείο.

Το Κάστρο και όλα τα κτίσματα πέριξ αυτού, που έχουν φιλοτεχνηθεί από το μεγάλο Φιλιατρινό ευεργέτη, Χαράλαμπο Φουρναράκη και αποτέλεσαν αντικείμενο ευγενούς δωρεάς από τον αείμνηστο στον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών “Ο Πυρσός” το 1982.

Πολλοί φίλοι θα θυμούνται το γιατρό να κτίζει και να ζωγραφίζει, αλλά και να ξεναγεί τους επισκέπτες και να τους διηγείται για ποιον λόγο έχτισε αυτό το Κάστρο, ενθαρρύνοντάς μας ότι όλοι μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και Κάστρα. Είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε αυτό του το όνειρο και δούλευε σε αυτό μέχρι και το τελευταίο απόγευμα της ζωής του. Μετά το θάνατό του ασχολείται με αυτό μέχρι και πρόσφατα ο άξιος συνεχιστής του, ο γιος του Γιάννης Φουρναράκης.

Σήμερα δεν μπορείς να δεις το εσωτερικό του γιατί οι πόρτες είναι κλεισμένες με κλειδαριές, αλλά κάποτε ήταν κανονικό κάστρο με διαδρόμους, δωμάτια, καμάρες, πολεμίστρες, πανοπλίες, θόλους και κρεμαστές πόρτες, που φτιάχτηκε για κατοικία του ιδιοκτήτη του, ενός από τους πιο εκκεντρικούς και παρεξηγημένους ανθρώπους της Πελοποννήσου. Είναι ο ίδιος που έφτιαξε και τον πύργο του Άιφελ στον τόπο καταγωγής του, τα Φιλιατρά, και τη μαρμάρινη υδρόγειο σφαίρα λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία.

Η πρώτη αίσθηση για κάποιον, όταν το βλέπει από κοντά, είναι ότι βρίσκεται στη Disneyland. Ο Χάρρυ Φουρνιέ δανείστηκε στοιχεία από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, αλλά και στοιχεία της δυτικής ιστορίας και μυθολογίας για να το δημιουργήσει.

Ο επισκέπτης θα δει να δεσπόζει στην περιοχή το παραμυθένιο Κάστρο και δίπλα του να στέκει ο τεράστιος Δούρειος Ίππος που στο εσωτερικό του, παλιά, είχε βιβλιοθήκη. Παραδίπλα, είναι οι μεγάλες κι επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, στοιχεία από τον Τρωικό Πόλεμο, ιππότες και ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Ο ίδιος ο Φουρνιέ γράφει στο βιβλίο του για την δημιουργία του: 

«Πολλοί με ρωτάνε πώς έγινε το Κάστρο των Παραμυθιών; Δηλαδή, τι με έκανε να το φτιάξω; Πώς μου προήλθε η ιδέα να ξοδέψω τόσα χρήματα με τόσο ενθουσιασμό για να γίνουν με τα σχέδιά μου και με την επίβλεψή μου οι έντεκα τρούλοι του, που τόσο επιβλητικά φαντάζουν σήμερα στον όμορφο ορίζοντα σ’ ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μας. Στο ακρογιάλι του Αγριλιού, ανάμεσα στις πόλεις της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών. Και δεν ρωτάνε μόνο για το κάστρο. Θέλουν να μάθουν τι με έκανε να φτιάξω και το άλογο του Ποσειδώνα. Τα κολοσσιαία ομοιώματα των θεών Ποσειδώνα και Αθηνάς, τους γιγαντιαίους ελληνικούς ληκύθους, το Ηρώο, το καράβι Αργώ, το φτερωτό άλογο Πήγασο, τον Κένταυρο Χείρωνα, το προβαλλόμενο Μουσείο της Λαϊκής Τέχνης κ.λπ. Στην ερώτηση αυτή απαντώ συνήθως πως επηρεάστηκα από την Ιστορία και τη μυθολογία μας, θέλησα να δώσω μια πρακτική έκφραση. Να γνωρίσουμε τα αόρατα από τα ορατά και ότι το αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας μου είναι όλα αυτά. Σ’ αυτή την απάντηση πολλές φορές μού λέγουν πως πολλοί ξέρουν μυθολογία και Ιστορία, αλλά δεν φτιάχνουν κάστρα και Ποσειδώνες ή Αθηνές. Και προσθέτουν πως φαίνεται πως θα είχα πολλά, μα πάρα πολλά, χρήματα για να μπορέσω να πραγματοποιήσω αυτό που έφτιαξα. Σε αυτό πάλι απαντώ πως δεν είχα πολλά, μα πάρα πολλά χρήματα στη ζωή μου. Απλώς είχα αρκετά για ν’ αρχίσω και να τελειώσω το έργο που φαντάστηκα. […] 

Στον τόπο μας έζησαν οι Ιππότες και χιλιάδες Έλληνες μαζί τους επί 250 χρόνια. Η Κυπαρισσία έχει ακόμη το Κάστρο της που διαλαλεί στον κόσμο το ιστορικό αυτό γεγονός. Γιατί να μη δείξουμε κι εμείς ιστορικά, μέσα σε ένα παλάτι με τους ψηλούς του πύργους, πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι; Κι αν φτιάξουμε ένα Κάστρο που να ‘χει και λίγο παραμύθι μέσα του δεν θα ήταν ακόμα καλύτερα; Ο Disney στην Αμερική έχτισε ένα τέτοιο κάστρο σε δύο περιοχές και το έμαθε όλος ο κόσμος. Το ίδιο έγινε και στο Τόκυο. Γιατί όχι και στον Αγρίλη; Στον τόπο των ονείρων μου; Στον τόπο που η γιαγιά μου μού έλεγε τα παραμύθια με βασιλιάδες και βασιλοπούλες; Και ο καιρό ήρθε. Ξύπνησε μέσα μου το παιδί. Γιατί όλοι μας, και στα γηρατειά μας ακόμη, κρύβουμε μέσα μας ένα παιδάκι, όπως το βεβαιώνουν σήμερα όλοι οι ψυχολόγοι. Ξύπνησε το παιδάκι, λοιπόν. Και το αποτέλεσμα ήταν να χτισθεί το Κάστρο των παραμυθιών. Ο Αλφρέ ντε Βινύ γράφει πως “επιτυχημένη και ζηλευτή ζωή μπορεί να πει πως έχει ζήσει ο άνθρωπος εκείνος, όταν μπορέσει τα ωραία του παιδικά όνειρα να τα πραγματοποιήσει αργότερα, στα χρόνια της ώριμης ηλικίας του”. Με ένα λόγο, όταν μπορέσει κανείς να πραγματοποιήσει ό,τι ονειρεύτηκε μικρός.

Το κάστρο λοιπόν και το άλογο του Ποσειδώνα και τα τόσα άλλα πράγματα έγιναν γιατί το ατραυμάτιστο παιδί, ο Μπάμπης Φουρναράκης, που δούλεψε στα ξένα (σημ. στο Παρίσι και το Σικάγο) πενήντα ολόκληρα σκληρά και ακατάπαυστα χρόνια, που ούτε Χριστούγεννα ούτε Πάσχα έπαψε να εργάζεται και δεν του έφυγε ούτε μία στιγμή από αδιαφορία ή οκνηρία, που έδειξε ζήλο στη δουλειά του και κέρδισε χρήματα στην πλούσια και παρεξηγημένη εκείνη χώρα που λέγεται Αμερική, βρήκε την ώρα να τα χρησιμοποιήσει για να χτίσει Βιβλιοθήκη και Θέατρο και Γήινη σφαίρα και Άιφελ και Κάστρο και Μουσείο…».

Ανεξάρτητα αν μας αρέσει ή οχι, το κάστρο σήμερα είναι δυστυχώς αφημένο στη τυχή του, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση για συντήρηση και o σύλλογος που το διαχειρίζεται δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Μάλιστα έχει προταθεί να περάσει στα χέρια του δήμου Τριφυλίας.

Χαρακτηριστικές δυο πολύ ωραίες επιγραφές μέσα στον χώρο του κάστρου είναι :
«…για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με την θεωρία του, τα παραμύθια που γλυκά μας έλεγε η γιαγιά μας» και «Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του».

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Michael Miller

Δείτε το ρεπορτάζ του BEST

Advertisement