Το Λούβρο διοργανώνει «κρουαζιέρες τέχνης». Η πρώτη ξεκινά από την Αθήνα
Ένας από τους προορισμούς η Αθήνα με απαραίτητη στάση στην Ακρόπολη.
Οι στρατηγικές συνέργειες του Μουσείου του Λούβρου συνεχίζουν να εκπλήσσουν, όχι απαραίτητα θετικά και παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον επικοινωνιακά φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα. Μετά τον διαγωνισμό με την Airbnb, στον οποίον ένας τυχερός επισκέπτης -μετά του/της συνοδού του- πέρασε μια νύχτα στην αίθουσα με το διασημότερο ίσως έργο του εμβληματικού Μουσείου, τη Μόνα Λίζα, έρχονται οι «κρουαζιέρες τέχνης».
Σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Ponant που διοργανώνει κρουαζιέρες πολυτελείας, το 2020 το Λούβρο θα κάνει την αρχή με δύο κρουαζιέρες, μία στον Περσικό Κόλπο και μία στη Μεσόγειο και την Αδριατική, η οποία θα ξεκινήσει από την Αθήνα και θα καταλήξει στη Βενετία.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της Ponant δήλωσε ότι το πλοίο της εταιρείας Le Lyrial, το οποίο έχει μέγιστη χωρητικότητα 244 ατόμων «είναι μικρό και φιλόξενο» σε σύγκριση με τα super liners που διαθέτουν περισσότερες από 1.000 καμπίνες. Η δήλωση δεν έγινε τυχαία, καθώς οι διαμαρτυρίες σχετικά με την άφιξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, οι οποίες έχουν κορυφωθεί μετά τον εμβολισμό σκάφους με τουρίστες (που κατέληξε με τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων) από το MSC Opera, πριν το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο συγκρουστεί με προβλήτα, τον περασμένο Ιούνιο, συνεχίζονται. Όπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι φρόντισε να επισημάνει πως «όλα τα πλοία είναι εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες προκειμένου οι επιπτώσεις στο περιβάλλον να είναι οι μικρότερες δυνατές».
Οι κρουαζιέρες θα περιλαμβάνουν ομιλίες από επιμελητές και διευθυντές τμημάτων του Λούβρου, παρουσιάζοντας στους ταξιδιώτες το πολιτιστικό υπόβαθρο των έργων τέχνης που εκτίθενται στο παρισινό μουσείο και τα οποία προέρχονται από χώρες (…) τις οποίες θα επισκεφθεί το κρουαζιερόπλοιο.
1η Κρουαζιέρα: Αθήνα – Βενετία και ενδιάμεσα Δαλματικές ακτές
Η πρώτη κρουαζιέρα -Αύγουστος του 2020- ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στη Βενετία, διασχίζοντας επί 10 ημέρες τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής. Στο ταξίδι θα συμμετάσχει ογενικός επιμελητής και διευθυντής του Τμήματος Διακοσμητικών Τεχνών στο Λούβρο Jannic Durant και ο επιμελητής Ludovic Laugier, υπεύθυνος αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με το news.artnet.com, το εν λόγω ταξίδι κοστίζει 4.000 δολάρια κατ′ άτομο (3.590 ευρώ) και η διαδρομή που έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πέρασμα από τη Διώρυγα της Κορίνθου με κατεύθυνση το Αιγαίο, στάση στην Αθήνα και επίσκεψη στην Ακρόπολη, αλλά και Δαλματικές ακτές για το παλάτι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού στην Κροατία.
2η Κρουαζιέρα: Στον Περσικό Κόλπο
Η δεύτερη κρουαζιέρα -Νοέμβριος 2020- θα ξεκινήσει από τη Μουσκάτ του Ομάν και θα καταλήξει στο Ντουμπάι. Επί 9 ημέρες, το κρουαζιερόπλοιο Jacques-Cartier (το νέο απόκτημα της Ponant, «περιορισμένης χωρητικότητας, μόλις με 92 καμπίνες και σουίτες»), θα πλέει στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό, με τον επιμελητή και διευθυντή του Τμήματος Ισλαμικών Τεχνών στο Λούβρο Yannick Lintz επί του σκάφους, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επισκεφθούν μεταξύ άλλων το καινούργιο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, όπως και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα, το οποίο σχεδίασε o αρχιτέκτονας Ι. Μ. Πέι, δημιουργός μεταξύ άλλων και της γυάλινης πυραμίδας έξω από το Λούβρο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο.
Ο εκπρόσωπος της Ponant υπογράμμισε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων με τη δέουσα σοβαρότητα, προσθέτοντας ότι επί του πλοίου θα υπάρχει «αρμόδια αρχή» που θα ενημερώνει την εταιρεία τακτικά για την κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ είναι «έκρυθμη», με τελευταίο επεισόδιο, την κατάληψη τάνκερ με βρετανική σημαία από το Ιράν.
Το κρουαζιερόπλοιο Le Lyrial που θα κάνει το ταξίδι σε Μεσόγειο και Αδριατική:
Πηγή: HuffPost Greece