Το μεγαλύτερο ψηφιδωτό της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην Κορινθία
Στην Κορινθία βρίσκεται ένα ψηφιδωτό που ξεχωρίζει όχι μόνο για την εντυπωσιακή ομορφιά του αλλά και για το μέγεθός του.
Στο σημείο που ενώνεται η Πελοπόννησος με την Στερεά Ελλάδα και σε μικρή απόσταση από τη Διώρυγα της Κορίνθου, βρίσκεται ένας τόπος με ένδοξη ιστορία.
Είναι τα Ίσθμια, η περιοχή που γίνονταν κατά την αρχαιότητα οι δεύτεροι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον αρχαίο κόσμο.
Τα Ίσθμια έχουν συνδεθεί με τον θρύλο του Μελικέρτη – Παλαίμονα -γιό της Ινούς και του βασιλιά Αθάμαντα– που πνίγηκε στο Σαρωνικό Κόλπο και το σώμα του μετέφερε ένα δελφίνι στην παραλία κοντά στο σημερινό Καλαμάκι.
Ο θείος του Σίσυφος βασιλιάς της Κορίνθου τον έθαψε με τιμές και καθιέρωσε προς τιμήν του αγώνες προδρόμους των Ισθμίων. Με την πληρέστερη μορφή τους χρονολογούνται από το 582π.Χ., ετελούντο κάθε δύο χρόνια και περιλάμβαναν και μουσικούς αγώνες στους οποίους είχε λάβει μέρος και ο αυτοκράτορας Νέρωνας το 67 μ.Χ. Στους νικητές δινόταν ως βραβείο αρχικά στεφάνι από πεύκο και αργότερα από αγριοσέλινο. Οι αγώνες ήσαν υπό την εποπτεία της Κορίνθου έως την κατάληψη και καταστροφή της από Ρωμαϊκά στρατεύματα του Λεύκιου Μόμμιου το 146π.Χ., όποτε η διοργάνωση πέρασε στη Σικυώνα για τα χρόνια έως το 46 π.Χ. Οι αγώνες ετελούντο συνεχώς έως τα τέλη του 3ου μ.Χ. αι.
Στο αρχαιολογικό χώρο αξίζει να δει κανείς τον Ναό του Ποσειδώνα, το στάδιο, το Ιερό του Παλαίμονα, το αρχαίο θέατρο, το Δυτικό υδραγωγείο αλλά εκείνα που τραβούν τα βλέμματα είναι τα Ρωμαϊκά λουτρά με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα Ρωμαϊκά λουτρά κατασκευάστηκαν μεταξύ 150-160 μ.Χ. πιθανόν από τον Ηρώδη Αττικό και όπως όλα τα δημόσια λουτρά της εποχής του, προσέφερε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν θερμό και ψυχρό μπάνιο, να ασκηθούν ελαφρά και να λάβουν μέρος σε κοινωνικές και τελετουργικές συναθροίσεις.
Αποκαλύφθηκαν το 1967 από τον καθηγητή Clement. Μέσα στα Λουτρά βρέθηκε ένα πολύ σπουδαίο και σπάνιο ψηφιδωτό δάπεδο ιταλικού τύπου. Με μέγεθος 20,2Χ7,8 μ. είναι το πιο μεγάλο αυτού του τύπου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι φτιαγμένο από μικρές άσπρες και μαύρες ψηφίδες και έχει δύο παραστάσεις στο κέντρο, μια Νεράιδα πάνω σε ένα Τρίτωνα με διάφορα θαλασσινά ζώα γύρω-γύρω. Οι έρευνες στο Ρωμαϊκό Λουτρό οδήγησαν και στην αποκάλυψη ενός Λουτρού της κλασσικής Ελληνικής εποχής. Αυτό το Λουτρό είχε μια μεγάλη πισίνα (κολυμβητήριο) 30Χ30 μ. και βάθος 1,4 μ.
Είναι η μεγαλύτερη γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε για ασκήσεις ή αγώνες κολύμβησης.
Κάτω από το δάπεδο του Ρωμαϊκού λουτρού βρίσκονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα λουτρού κλασσικής περιόδου 4ου π.Χ. αι.
Δείτε το βίντεο του Up Drones