Περιβάλλον

Το μικρό χωριό της Θεσσαλονίκης όπου όλοι οι κάτοικοι καλλιεργούν άγρια ρίγανη εδώ και 30 χρόνια (βίντεο)

advertisement

Σε μια μικρή κοινότητα στα βορειοανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης, η ρίγανη έχει αναδειχθεί σε κύρια δραστηριότητα, χάρη στην εξαιρετική της ποιότητα και το μοναδικό άρωμά της.

Η καλλιέργεια ξεκίνησε το 1981, όταν ο Θεόδωρος Καρατζάς, μαζί με τον τότε δάσκαλο της περιοχής, Αργύρη Ζήλα, πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την πρώτη καλλιέργεια άγριας ρίγανης στο χωριό Μαυρούδα. Αρχικά καλλιεργήθηκαν 12 στρέμματα, αλλά σύντομα και άλλοι κάτοικοι ακολούθησαν, καθιστώντας τη ρίγανη το βασικό αγροτικό προϊόν του χωριού. Ο Ευστάθιος Καρατζάς, γιος του Θεόδωρου, έχει αναλάβει τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, που σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρατζάς, η καλλιέργεια πρωτοξεκίνησε με σπόρους από τα Κερδύλια όρη. Τα πρώτα χρόνια αντιμετωπίστηκαν δυσκολίες, καθώς η οργανωμένη παραγωγή ρίγανης ήταν ανύπαρκτη στη χώρα. Από τη δεκαετία του 1990, όμως, περισσότεροι παραγωγοί υιοθέτησαν την καλλιέργεια, η οποία εξελίχθηκε σε σταθερή πηγή εισοδήματος για την κοινότητα. Από το 2011, ο κ. Καρατζάς άφησε τη δραστηριότητά του στη Θεσσαλονίκη για να αφιερωθεί πλήρως στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση της ρίγανης.

Σήμερα, η επιχείρηση διαχειρίζεται περίπου 280 στρέμματα. Κατά τη συγκομιδή, η ρίγανη αφήνεται για δύο μέρες να ξεραθεί, πριν υποβληθεί σε κοσκίνισμα, τρίψιμο και συσκευασία. Επιπλέον, πρόσφατα προστέθηκε η παραγωγή ριγανέλαιου, που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ρίγανης από τη Μαυρούδα αποδίδονται στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, με την έντονη διακύμανση θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, καθώς και στις φυσικές καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται για την παραγωγή αγνών και ποιοτικών προϊόντων.

advertisement

Δείτε το βίντεο από το LifeEvents

advertisement
Back to top button