Τριακόσια σκαλιά χωρίζουν το σημερινό επισκέπτη από την είσοδο του Μοναστηριού. Άλλα 900 χρόνια τον χωρίζουν από την ίδρυση του.

By Icarus Aerial Filming shutterstock

Αυτό που ενώνει όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες είναι το δέος και ο θαυμασμός μπροστά σ’ αυτό το σημαντικό έργο, ένα μνημείο ύμνος στην ανθρώπινη πίστη και θέληση.

Διαφήμιση
By Ginny Farrell shutterstock

Σ’ ένα κακοτράχαλο τοπίο απίστευτης ομορφιάς και αγριάδας, άνθρωποι πιστοί νίκησαν τις αδυναμίες τους και κατάφεραν αυτό που σήμερα φαντάζει σαν ένα μικρό θαύμα.

By Constantinos Iliopoulos shutterstock

Χτισμένο πάνω σε απότομους βράχους το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας κρέμεται στο κενό πιασμένο λες από το αόρατο χέρι του θεού.

By Ververidis Vasilis shutterstock

Η μονή χτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό. Αφορμή για την ίδρυση της στάθηκε η εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας, που έφτασε από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Η τοποθεσία Χόζιβα ή Κοζιβά βρίσκεται στους Άγιους τόπους κοντά στην Ιεριχώ.

By Lemonakis Antonis shutterstock

Οι διωγμοί των χριστιανών τον 9ο αιώνα έφερε ως εκ θαύματος την εικόνα στην Αμοργό, θέση που όπως λέγεται επέλεξε η ίδια η Παναγία. Οι ανακαινίσεις και τα ασβεστώματα των τοίχων όλα αυτά τα χρόνια έχουν επικαλύψει σημαντικά στοιχεία για την Ιστορία της Μονής. Κατά τη Βενετσιάνικη κατοχή (1296-1537) έγιναν σημαντικές αλλαγές και επεκτάσεις αφήνοντας τα σημάδια της δυτικής επιρροής.

Η θέα από το παράθυρο του Μοναστηριού – By imagIN.gr photography shutterstock

Η ευημερία της Μονής δεν διακόπηκε ούτε τα χρόνια της Τουρκικής κατοχής (1537-1824). Η περιουσία της επέτρεπε την εξαγορά της θρησκευτικής ελευθερίας από τους Τούρκους πασάδες. Η μονή διέθετε μετόχια στην Κρήτη, στην Λέρο, στη Νάξο, στην Πάρο, στην Αστυπάλαια, στην Ίο καθώς και στα ερημονήσια Κέρο, Νικουριά, Γραμπούσσα.

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Μνημείο σε... απέραντο γαλάζιο
Apenauta at Ιταλικά Βικιπαίδεια / Public domain

 

ΤΟ ΧΤΙΣΜΑ

Ακόμη και τα νεότερα κτίσματα δεν αλλοιώνουν το χαρακτήρα του οικοδομήματος. Το μήκος του είναι 40 μέτρα ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Στενές πέτρινες σκάλες οδηγούν στους 8 ορόφους του και συνδέουν τα τμήματα του Μοναστηριού.

Τα τόξα είναι χτισμένα με πυρόλιθο που έφερναν από τη Μήλο. Η χρήση ξυλείας δηλώνει την ύπαρξη δάσους στην περιοχή (συγκεκριμένα δάσους με φείδες, ενός είδους κυπαρισσιού).

By Lemonakis Antonis shutterstock

Η μονή αποτελείται από τα κελιά των μοναχών, την τράπεζα, τα μαγειρεία, τους φούρνους, τις αποθήκες, τους χώρους για το ζύμωμα των ψωμιών, το πατητήρι, τα κελάρια για το κρασί, τους χώρους με τα πιθάρια για το λάδι καθώς και τους ασβεστόλακους και τα πηγάδια.

Οι φούρνοι και τα μαγειριά δε λειτουργούν πια, ενώ η τράπεζα ανοίγει για τους πιστούς στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου.

By Aerial-motion shutterstock_

Το 1977 τρία μικρά κελιά ενώθηκαν και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μερικά από τα κειμήλια της Μονής απολαμβάνοντας το απαραίτητο κέρασμα του κίτρου και του λουκουμιού.

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Έφταναν μερικά πλάνα του Luc Besson, συγκεκριμένα ένα πανοραμικό του Μοναστηριού για να μείνουν οι θεατές της ταινίας γοητευμένοι.

Στέφανος Δ. Γαβαλάς / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Η ταινία και η υπόθεση της χάθηκαν μέσα στις μνήμες των σινεφίλ, οι ήρωες της ξεχάστηκαν και ξεθώριασαν, ο κόσμος όμως γνώρισε ένα από τα πιο σπάνια, πιο συγκινησιακά, πιο ενεργειακά σημεία του πλανήτη.

    Όταν τύχεις σε γαληνεμένη θάλασσα να αγναντεύεις απ’ το πλάτωμα της Μονής, τότε η έκφραση “απέραντο γαλάζιο” δεν είναι μόνο μια φράση κλισέ, είναι κάτι πιο πέρα απ’ αυτό. Είναι εσύ.

Παρακολουθήστε το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Μοναστήρι της Παναγίας στην Αμοργό

 

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Ιδέα-σενάριο: Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Ψωμάς
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Σαρηγιάννης
Εικονολήπτης: Κώστας Βάγιας
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη

Διαφήμιση