Home Πρόσωπα Το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο ενός ορεινού χωριού 200 κατοίκων στην Καβάλα που...

Το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο ενός ορεινού χωριού 200 κατοίκων στην Καβάλα που παράγει πολιτισμό

Κεχρόκαμπος Καβάλας-Facebook

Μερικές φορές δεν έχει σημασία που σπουδάζεις, αν ζεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μικρό ακριτικό χωριό. Ακόμα και αν ο εξοπλισμός και οι προσβάσεις που διαθέτεις σε πολιτιστικά κέντρα είναι από μηδαμινός έως ελλιπής, παύει να έχει τόση σημασία, όταν ο ίδιος ο τόπος και οι άνθρωποι με τα ελαχιστότατα μέσα που διαθέτουν, μπορούν να παράγουν πολιτισμό.

Η Νόπη Γεωργιάδου, η δραστήρια  πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Μονοθέσιου Δημοτικού σχολείου Κεχρόκαμπου Καβάλας, μίλησε στο cityportal.gr για το σχολείο τους, αλλά και για το χωριό.

Διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές θα καταλάβετε πόσα πράγματα μπορούν να πετύχουν λίγοι άνθρωποι, αρκεί να διαθέτουν πίστη, όραμα, αγάπη για τα παιδιά και τον τόπο τους!

Ο Κεχρόκαμπος των 200 κατοίκων

Ο Κεχρόκαμπος είναι ένα ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 370 περίπου μέτρων, του δήμου Νέστου και ανήκει στον νομό Καβάλας. Έχει θέα την κοιλάδα των Τεμπών του ποταμού Νέστου και τα εύφορα χωράφια του χωριού βρέχονται από αυτόν.

Είναι ένα χωριό άγνωστο μεν στους περισσότερους αλλά με ιδιαίτερα δραστήριους κατοίκους που έχουν να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη και μάλιστα, όλο τον χρόνο. Την πλατεία του χωριού στολίζουν δύο σπάνια μνημεία της φύσης, δύο υπεραιωνόβια Πλατάνια.


Την άνοιξη οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το καστανό δάσος του χωριού και το πανηγύρι της Αναλήψεως. Ενώ το φθινόπωρο συνδυάζουν την πεζοπορία μέσα στο δάσος και το μάζεμα κάστανων. Τα όμορφα μονοπάτια της περιοχής -που διαμόρφωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος Κεχρόκαμπου – οδηγούν στα Τέμπη του Νέστου και το Φρούριο.

Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του χωριού σχεδόν διπλασιάζεται καθώς έρχονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αυτοί που διαμένουν σε άλλα μέρη της Ελλάδος, κυρίως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και του εξωτερικού (Γερμανία, Ελβετία, Αμερική)


Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το μεγάλο πανηγύρι, στην πλατεία του χωριού, μαζεύονται περισσότερα από 1000 άτομα.


Ο Κεχρόκαμπος γύρω στο 1940 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού Καβάλας, απαριθμούσε 1800 κατοίκους ενώ παράλληλα στο Δημοτικό σχολείο φοιτούσαν 600 παιδιά, τα οποία πήγαιναν ανά βάρδιες στο σχολείο για να μπορέσει να βγει το σχολικό πρόγραμμα.

cityportal


Σήμερα μετά την τελευταία απογραφή 2022, ο αριθμός των κατοίκων είναι λίγο πάνω από 200 άτομα ενώ τα παιδιά που φοιτούν στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο είναι μόλις 8.

cityportal


Δημοτικό σχολείο Κεχρόκαμπου 

Το Δημοτικό σχολείο Κεχρόκαμπου αποτελεί ένα στολίδι για την γύρω περιοχή και ίσως ένα από τα ομορφότερα σχολικά κτήρια της Ελλάδας, καθώς κτίστηκε σύμφωνα με το πρωτότυπο του φροντιστηρίου της Τραπεζούντας.

cityportal


Το σχολικό κτήριο αποτελείται από ισόγειο και ένα όροφο. Στον όροφο του σχολείου υπάρχουν οι αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο των δασκάλων, η τραπεζαρία και η αίθουσα αναμνήσεων. Στον ισόγειο χώρο υπάρχει θέατρο χωρητικότητας περί των 80 ατόμων, πλήρως ανακαινισμένες τουαλέτες και πρόσβαση στον αύλειο χώρο του σχολείου για ΑΜΕΑ και wc για ΑΜΕΑ. Τέλος στο ισόγειο χώρο, υπάρχει μια αποθήκη την οποία χρησιμοποιεί ο σύλλογος γονέων για τις κατασκευές που κάνει ανάλογα με την εποχή για την ενίσχυση του.

cityportal


Το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο έχει δύο δασκάλες. Βέβαια τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν δει καμία ειδικότητα τις τελευταίες δεκαετίες αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν διδαχτεί αγγλικά, υπολογιστές, γυμναστική βασικά και υποχρεωτικά μαθήματα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου Παιδείας.

Φέτος μετά από προτροπή του συλλόγου γονέων ανέλαβαν να παραδώσουν αφιλοκερδώς δύο κάτοικοι του χωριού μαθήματα αγγλικών και υπολογιστών, ένας εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος του χωριού κ.Αλεξανδρος Μουστακιδης (ευχαριστούμε το δημοτικό συμβούλιο που ομόφωνα ενέκρινε τα μαθήματα αυτά).

Library4all

Μετά την εκλογή του νέου συλλόγου γονέων τον Σεπτέμβριο του 2021, τόσο η πρόεδρος όσο και όλα τα μέλη, κύριο μέλημά τους ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών του Δημοτικού σε δράσεις που έχουν να κάνουν με τον εθελοντισμό, την ανακύκλωση, την δημιουργικότητα.

cityportal


Έτσι τον Σεπτέμβρη του 2021 τα παιδιά μαζί με μέλη του συλλόγου γονέων ζωγράφισαν στον τάπητα του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του σχολείου παιχνίδια όπως φιδάκι.

Είναι αναγκαία η παρέμβαση του Δήμου για την αντικατάσταση του τάπητα του γηπέδου μπάσκετ γιατί η φθορά του είναι επικίνδυνη ενώ χρειάζεται ένα κιόσκι στον αύλειο χώρο ώστε να προστατεύονται οι μαθητές είτε από τον ήλιο είτε από την βροχή.

cityportal


Το Πάσχα, το καλοκαίρι καθώς και τα Χριστούγεννα οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου ανέλαβαν την διακόσμηση των εισόδων του χωριού από ανακυκλώσιμα κυρίως υλικά.

Οι …άθλιοι του Ηρακλή

cityportal

Επίσης το καλοκαίρι του 2022 μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων τα παιδιά του Δημοτικού -Γυμνασιου-Λυκειου καλέστηκαν σε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, τα οποία κατέληξαν στο ανέβασμα μιας παράστασης, μιας παρωδίας:’ Οι άθλιοι του Ηρακλή’.

cityportal


Η παράσταση έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού και στέφθηκε με επιτυχία! Για πρώτη φορά όλοι οι σύλλογοι, οι εθελοντές Κεχρόκαμπου, συγχωριανοί μας με την παρουσία τους, οι επιχειρηματίες της πλατείας του χωριού, ένωσαν τις δυνάμεις τους με καταπληκτικά αποτελέσματα.

cityportal


Σύμμαχοι σε όλες τις προσπάθειες του συλλόγου ήταν και είναι οι Εθελοντές Κεχρόκαμπου, η ομάδα των οποίων φροντίζουν για τον εξωραϊσμό του τόπου μας και ομορφαίνουν, διαμορφώνουν, διορθώνουν κάθε γωνιά του χωριού μας. Ενώ το μότο τους εκφράζει και τον σύλλογο γονέων “μόνοι μπορούμε λίγα, μαζί μπορούμε πολλά”!.Ας μην ξεχνάμε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία!

cityportal


Επίσης ο Πολιτιστικός σύλλογος Κεχρόκαμπου συνεισφέρει σημαντικά γιατί προσφέρει δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών χορών, ποντιακών, με χορό διδάσκαλο τον κύριο Μιχάλη Κατασιδη. Μαθήματα που αποτελούν την μοναδική εξωσχολική δραστηριότητα για τα παιδιά μας.

Το καλοκαίρι τα παιδιά ανέλαβαν δράση και με πολύ μεράκι, δημιουργικότητα στόλισαν τις εισόδους του χωριού!

cityportal


Τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν γύρω από το πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας από ανακυκλώσιμα υλικά όπως ρόδες αυτοκινήτων, πάτους πλαστικών μπουκαλιών, ηλιακά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

cityportal

Τον Μάιο που μας πέρασε οι μαθητές τιμώντας τις 353.000 χιλιάδες ψυχές που αναζητούν δικαίωση, τα 105 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων, οι μαθητές του Δημοτικού σχολείο Κεχροκάμπου δημιούργησαν ένα μοναδικό συρμάτινο δέντρο το Ροδάφνον, το δέντρο που έφεραν οι Πόντιοι από την ‘πατρίδα’, το δέντρο της μνήμης, με τους 105 καρπούς…

alfavita

Η δράση

«Οι ρίζες και το δέντρο

Και είπε το δέντρο στις ρίζες του:
“Σας αγαπώ! Εσείς με στηρίζετε,
από εσάς ψήλωσα κι  έφτασα ως.
τον ουρανό κι έγινα μεγάλο”…

Και εκείνες απάντησαν: “Εμείς δεν
βλέπουμε τον ήλιο, δεν τον είδαμε
ποτέ .Μέσα στο χώμα χωμένες,
μέσα στη γη θαμμένες”…
Νομίζαμε ότι ο ήλιος ήσουν Εσύ.

Τάσος Κτενάς

alfavita

Τον Μάιο επίσης οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κεχροκάμπου μοίρασαν λουλούδια τραγουδώντας στις μαμάδες του χωριού για την γιορτή της μητέρας.

Σαν την μάνα τίποτ’ άλλο δεν υπάρχει και για αυτό εμείς οι μαθητές γυρνάμε σ’ όλο το χωριό και τις τραγουδάμε… Μανούλα σ αγαπώ!!

proininews

Συναισθήματα,  αμφότερα, συγκίνησης και χαράς. Να τις χαιρόμαστε, να τις αγαπάμε, να τις προσέχουμε και του χρόνου με υγεία και ευλογία.

Τον Ιούνιο που είναι η γιορτή του Πατέρα τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου βγήκαν πάλι στους δρόμους.

Τι κι αν κλείσαν τα σχολεία, εμείς οι μαθητές μοιράζουμε βραβεία!

Στους  ήρωες  της ζωής μας, στο στήριγμα της καθημερινότητας μας, στους υπέροχους μπαμπάδες μας. Χρόνια σας πολλά!!!

Η επόμενη εθελοντική δράση των παιδιών του Δημοτικού έχει να κάνει με την ανανέωση της παιδικής χαράς του χωριού. θα βάψουμε τα παγκάκια και θα ζωγραφίσουμε τους τοίχους!!

Φωτογραφία Λευτέρης Δαμιανίδης