By Anastasia Fragkou shutterstock
Advertisement

«Έλα στην Κύμη» .Έτσι έλεγε το αυτοκόλλητο στα περισσότερο αυτοκίνητα κάπου το 80’ – 90’ το οποίο κολλούσαν οι περισσότεροι κουμιώτες ή οι εντυπωσιασμένοι από την Κύμη στο πίσω τζάμι. Έλα στην Κύμη λοιπόν!

By Anastasia Fragkou shutterstock

Κύμη ή αλλιώς το μπαλκόνι του Αιγαίου, σε αφήνω να μαντέψεις τι θέα στο πέλαγος μπορεί να αντίκρισε όποιος το πρωτοείπε. Η ιστορία θέλει σαν πρώτο όνομα να βαφτίζεται «Κούμα» και οι κάτοικοι της  να λέγονται Κουμιώτες. Όνομα που κρατούν ακόμη και σήμερα. Βρίσκεται στην όμορφη Εύβοια, κανένα δυωράκι μακρυά από Αθήνα. (Ότι πρέπει για να χαλαρώσεις χωρίς να ξενιτευτείς)

Advertisement
By Oleksii Synelnykov shutterstock

Να πας. Βασικά μπες στο αμάξι και πήγαινε το πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο! Να κάνεις μπάνιο στις όμορφες και Πεντακάθαρες -με π κεφαλαίο- παραλίες στα πέριξ της περιοχής. Σουτσίνι, Στόμιο, Άγιος Γεώργιος, Μουρτερή.

Μην αρκεστείς όμως εκεί, αν έχεις τζιπ να πας στα κρυφά καμάρια της Κύμης ήτοι Θαψά και Τσίλαρο. Αν και απαγορεύεται, επικρατεί πανικός από κατασκηνωτές. Βέβαια αν πας θα καταλάβεις για ποιο λόγο θα αποφασίζε κανείς να πάει και να μείνει κιόλας!

 

View this post on Instagram

My paradise 😍

A post shared by Nikos Vamvakoulas (@nikosvamv) on

 

Αν τελικά δεν ξεμείνεις εκεί μετά το μπάνιο επισκέψου το όμορφο χωριό της Πλατάνας για  ψαράκια και ούζα. Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για τα ψάρια της, μια βόλτα να πας στην ψαραγορά στη Βαρβάκειο και όλα τα ψάρια από Κύμη έρχονται. Αν δεν είσαι φαν του ψαριού βέβαια υπάρχουν ένα σωρό άλλες ταβέρνες με κρεατικά να μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Καλύτερα βέβαια κλείστο και μάσα!!!

By Stamatios Manousis shutterstock

Καφεδάκι θα πιείς στην πρόσφατα ανακαινισμένη- πεζοδρομημένη πλατεία δίπλα από το άγαλμα του καλύτερου φίλου των γυναικών Γεώργιου Παπανικολάου (ενός λεπτού σιγή girls!). Μην ξεχάσεις να πάρεις παραδοσιακό μπακλαβά, αμυγδαλωτά, ξερά σύκα και γλυκά από μούστο όπως σουτζούκια να κεράσεις στο γραφείο.

Πήγαινε και στο μουσείο να δεις παραδοσιακές φορεσιές και κάδρα πλεγμένα με κουκούλια από μεταξοσκώληκα! Από καιρό σε καιρό φιλοξενούνται και εκθέσεις φωτογραφίας και παραστάσεις από τοπικά θεατρικά.

Βρες λίγο χρόνο το απογευματάκι να πας στο Μύλο του Σαντά. Ένα μικρό παράδεισο δροσιάς κρυμμένο ανάμεσα στα δέντρα, δίπλα στο ποτάμι όπου τοξοτά γεφύρια ενώνουν παλιά μονοπάτια που οδηγούν από χωριό σε χωριό. Και δίπλα μια φάρμα με άλογα! Τέλειο?

Το βράδυ για ποτό θα κατέβεις στην Παραλία της Κύμης, δίπλα στο λιμάνι. Θα βρεις μπαράκια με θέα στο λιμάνι.

Έχε στο μυαλό σου ότι κατά καιρούς διοργανώνονται πανηγύρια με ζωντανή μουσική σε όλα τα χωριά καθώς και η καθιερωμένη γιορτή κερασιού και σαρδέλας. Διάφοροι σύλλογοι διοργανώνουν festivals μουσικής, περιπάτους και ποδηλατοδρομίες σε άγνωστα μονοπάτια προς αναζήτηση της περιπέτειας. Τα βράδια με πανσέληνο τα μπιτσόμπαρα διοργανώνουν full moon parties με τα πιο σωστά μοχίτο που έχεις πιει. Όλο και κάτι θα πετύχεις.

Εν κατακλείδι, στην Κύμη είναι ωραία. Καλό και φθηνό φαγητό, ωραία θέα, ωραίος κόσμος, σωστές παραλίες, χαλαρά ποτά. Ότι πρέπει εν ολίγοις.

 

Για αυτό σου λέω… Έλα στην Κύμη!

 

Κείμενο: Μαρία Δεληγιώργη – Φωτογραφία Facebook: fanpage

Advertisement