Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Οι MGXM architects δημιούργησαν το απόλυτο καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Πριν τρία χρόνια, ένα ζευγάρι Ελβετών αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή στην Γενεύη, και να εγκατασταθεί στην μεσσηνιακή ύπαιθρο, απολαμβάνοντας τη γη, την θάλασσα και τον ουρανό του νέου τους τόπου. Ανακάλυψαν το οικόπεδο κοντά στις ακτές της δυτικής πλευράς του Μεσσηνιακού κόλπου, μακριά από πόλεις και χωριά. Βρήκαν ένα ζευγάρι νέων αρχιτεκτόνων με τον ενθουσιασμό που αναζητούσαν και, κάπως έτσι, ξεκίνησαν να υλοποιήσουν το όνειρό τους.

Οι MGXM architects είναι οι Mario Gonzalez και Χριστίνα Μάλαμα, αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται από το 2011 ως ανεξάρτητη ομάδα και αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες και υπαίθριους χώρους.

Η αγάπη τους για την ηλιόλουστη μεσσηνιακή γη οδήγησε τους αρχιτέκτονες να δώσουν έμφαση στους υπαίθριους χώρους και στη σχέση τους με το φυσικό τοπίο. Σε όλη την έκταση τοποθετήθηκαν φυτά μεγάλης βιοποικιλότητας με κυρίαρχο τον οπωρώνα και τον ελαιώνα αλλά και την πορτοκαλιά που κατέχει περίοπτη θέση εντός του patio.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Βέβαια, ως πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής, τοποθετήθηκαν και κάποια φοινικοειδή που αντέχουν στους τυφώνες και τις καταιγίδες, που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη περιοχή.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Αντίστοιχα στο κτίριο έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά της Πελοποννήσου, όπως μάρμαρο, πέτρα και ξύλο, ενώ στις τοιχοποιίες κυριαρχεί το απόλυτο λευκό που αντανακλά το φως και τονίζει τις αντιθέσεις των υλικών.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο και τον όροφο διατηρούν την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και σε όλο το εσωτερικό της κατοικίας.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Έπρεπε όμως η κατοικία, να λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι! Να προσφέρει ευχάριστη και άνετη διαμονή στους μόνιμους κάτοικους, αλλά να υποδέχεται και να φιλοξενεί με σεβασμό τα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους τους που τους επισκέπτονται τακτικά.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Έτσι, το κτίριο αποτελείται από δύο όγκους, την κύρια κατοικία και τον ξενώνα, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου (patio). Το patio αποτελεί χώρο καθιστικού για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Στη συνέχεια αυτού του χώρου έχει τοποθετηθεί η μεγάλου μήκους πισίνα.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Το κτίριο έχει χωροθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά την είσοδο σε αυτό να καδράρεται η (infinite pool) πισίνα, μία λωρίδα θάλασσας και η πυραμίδα του Ταϋγέτου στο βάθος.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Η αρμονική αυτή αλληλουχία τονίζεται και με την κατάλληλη χρήση των υλικών.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Το ίδιο μάρμαρο έχει επενδύσει γραμμικά την «πλατεία» πριν την είσοδο και το patio, ενώ στη συνέχεια εισχωρεί στην πισίνα καταλήγοντας σε καταρράκτη στο τελείωμα της προς το μέρος της θάλασσας.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Η κύρια κατοικία αποτελείται από δύο ορόφους με τους καθημερινούς χώρους στο ισόγειο και ένα άνετο υπνοδωμάτιο στον όροφο. Το λουτρό εντός του υπνοδωματίου μοιάζει με έναν ξύλινο κύβο που έχει τοποθετηθεί κεντρικά στο υπνοδωμάτιο.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Ένα τμήμα του κύβου εμφανίζεται στο ισόγειο πλευρικά της σκάλας που ανεβαίνει προς τον όροφο. Σκοπός αυτής της χωροθέτησης ήταν, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα από την κρεβατοκάμαρα, οι κάτοικοι να μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα και από το χώρο του λουτρού.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Μία από τις πιο έντονες επιθυμίες των πελατών, ήταν να χρησιμοποιηθούν τοπικά φυσικά υλικά.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Πέρα από μία σειρά δομικών υλικών που επιλέχθηκαν για αυτό το λόγο, το μάρμαρο που εξάγεται στο Λυγουριό Αργολίδας από την ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος, κατέχει περίοπτη θέση στο συγκεκριμένο έργο και συναντάται σε πλήθος διαφορετικών στοιχείων και με πολύ διαφορετική επεξεργασία. Σφυρηλατημένο σαν πέτρα, καλύπτει μεγάλο μέρος της όψης του κτιρίου.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Όλα τα δάπεδα, έχουν καλυφθεί από πλάκες μεγάλων διαστάσεων γυαλισμένες ή matte. Σε μέγεθος ψηφίδας ντύνουν τους τοίχους των λουτρών, ενώ με τραχιά επιφάνεια καλύπτουν όλα τα εξωτερικά δάπεδα.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Το ίδιο μάρμαρο θα δει και αυτός που θα ανοίξει τα μάτια του μέσα στη πισίνα, να καλύπτει την σκάλα αλλά και τον καταρράκτη.

Το παλάτι της Μεσσηνίας. Ένα εντυπωσιακό καταφύγιο, μακριά από την αστική ζωή

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: MGXM Αρχιτέκτονες – Mario Gonzalez & Xριστίνα Μάλαμα
Ομάδα σχεδιασμού: M. Gonzalez (Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.), X. Μάλαμα (Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.), Μ. Γρηγοροπούλου (Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.), Θ. Καραλής (Πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.), Α. Νικολαίδης (Μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Κείμενο: MGXM Αρχιτέκτονες
Επιφάνεια χώρων: 330 τ.μ. Ημιυπαίθριοι χώροι (patio)
Φωτογράφιση: Παναγιώτης Βουμβάκης